Novi detalji električnog Saab-a 9-3

Elektricni pogon

Nakon što je nedavno i zvanično pokrenuo, odnosno obnovio proizvodnju poslednje generacije 9-3 sedana srednje klase, “NEVS” Saab je objavio preliminarne informacije vezano za prvi električni Saab model, koji je zapravo i primarni proizvod koji švedska kompanija pod novim vlasnikom nastoji da proizvodi.

Fotografije za sada nisu dostupne, ali kompanija obećava da će glavna razlika između benzinske i električne verzije 9-3 modela biti skrivena pod haubom. Prozvodnja se očekuje početkom 2014. godine a postojeći četvorocilindraši biće zamenjeni elektromotorom koji će se napajati iz Li-jonskog pakovanja baterija. U ovakvoj konfiguraciji, sedan će posedovati autonomiju do 200 km.

Poput eksterijera, ni razlike u kabini neće biti vidljive na prvi pogled, sem drugačije klaster instrumentacije karakteristične za praćenje rada elektromotora.

Međutim, zanimljivo je da će automobili biti proizvedeni u Trollhattan fabrici u Švedskoj a potom slati u jednu ili dve fabrike u Kini gde će im biti dodavano pakovanje baterija i kompletirano sklapanje. Ovo se i poklapa sa prvobirnim navodima NEVS-a koji je izjavio da će primarno tržište biti Kina, odakle su već stigle prve porudžbine za električne Saab automobile.

Srećom, dolazak električne verzije ne znači automatski i gašenje konvencionalno pogonjenih verzija sedana. Za sada nije potvrđeno da li će električni Saab automobili biti prodavani i u Evropi.

“Dopustićemo kupcima da sami odluče da li više preferiraju električne ili konvencionalno pogonjene verzije automobila”, objasnio je Matias Bergman, predsednik NEVS-a.