VREMEPLOV: Istorija SAAB-a


Automobilski proizvođači su uvijek težili da naprave najbrži, najluksuzniji, najudobniji … itd. automobil na svijetu, SAAB (porijeklom iz Švedske) imao je jednu potpuno drugačiju koncepciju stvaranja vlastitog automobila. Iako poznat po pravljenju aviona u II Svjetskom ratu, početak proizvodnje jednog automobila im nije bio nimalo lagan zadatak jer su postrojenja bila isključivo namjenjena za proizvodnju aviona.

 

 

Ipak, iskustvo koje su stekli u svom zanatu uspješno su prenijeli na automobile, bar dobar dio toga. Ovdje prije svega mislimo na aerodinamiku automobila koja je u svoje vrijeme, pa i nekoliko godina kasnije bila uzormnogim velikim i razvikanim imenima auto industrije. Još nešto po čemu će biti poznati u cijelom svijetu su famozni “Turbo” motori, koji će obilježiti jednu veliku eru turbo automobila kroz naredne godine koje im dolaze. Iskustvo u pravljenju aviona itekako je imalo smisla u implementaciji turbo punjača u serijske automobile koji će imati velike prednosti u odnosu na “atmosferske” motore konkurentnih modela.

  

Ipak, ono što je bilo najznačajnije za ovog proizvođača automobila je “sigurnost”. Svi izumi koji su potpomogli što bezbjednijoj vožnji imali su prioritet u odnosu na neke druge stvari kao što su npr. izgled automobila. Poznato je da su uslovi života u Skandinaviji dosta surovi i teški, stoga je u jednu ruku i logično ovo rješenje.

 

Iako je SAAB za svoje vrijeme imao možda i najjače motore u ponudi serijskih automobila, razlog ovakvog nastupa je opet bezbjednost. Možda ova konstatacija zvuči pomalo čudno ali svakako ima smisla. Recimo najslabiji SAAB 900 iz 1978. godine imao je motor snage 100 KS dok je konkurencija raspolagala sa: Mercedes 54 KS, Audi 50 KS te BMW 75 KS. Prema tome SAAB-ovi inžinjeri su rekli kako su automobili sa jačim motorima bezbjedniji za zaobilaženja na putevima nego su to ekvivalentni automobili sa slabijim motorima. 

 

 

Da bi automobili imali dobra međuubrzanja potrebno je što više obrtnog momenta imati na što nižem broj okretaja radilice motora. Ovdje je SAAB bio neprikosnoven sa svojim turbo motorima u svoje vrijeme, pa i period nakon njega od kada je uvedena ova tehnologija. Ovo je jedan od razloga zašto su zadnji u svoju ponudu uveli ponudu dizel motora. To nisu bila njihova rješenja već tuđa, posuđena i prilagođena standardima SAAB-a koji govore da sve ispod 115 KS i 260 Nm obrtnog momenta prelsabo za njihove modele. Pošto je GM dosta vremena bio vlasnik SAAB-a, u dosta njegovih modela možemo pronaći motore koji porijeklo vuku iz OPEL-a. Nešto kasnije zamijenili su ih dosta moderniji i pouzdaniji motori iz FIAT grupacije. Oni su ujedno pioniri slavnih i danas nadaleko rasprostranjenih common-rail dizel motora.

 

Za jake motore potrebno je bilo imati i čvrstu karoseriju koja će imati veliku otpornost na uzdužna uvijanja, apsorbovati veliku količnu kinetičke energije prilikom sudara. Ovo zadnje je jako bitno jer će tada putnici manje trpiti i ujedno biti maksimalno zaštićeni. Koliko su daleko otišli po pitanju sigurnosti svojih automobila najbolje govore detalji kao što su ojačanja u vratima koja su ugrađivana serijski na sve automobile 70-ih godina. Konkurencija, ovaj način zaštite je počela primjenjivati tek 90-ih godina.

 

 

Sljedeća i možda najvažnija su ojačanja A stubova kao kod rally takmičarskih automobila. Činjenica je da takvo rješenje u proizvodnji nemaju ni danas neki proizvođači automobila. Neki kažu kako je najveća greška SAAB-a što nikada nije promovisao svoja tehnička rješenja na polju zaštite putnika, a ista ili slična su konkurenti hvalili na velika usta kao “revolucionarna rješenja”. SAAB je na ovo odgovorio kako je normalno da automobili serijski imaju ugrađena ova rješenja te da ih nema potrebe navoditi kao nova ili revolucionarna. Ovdje je primjetan Švedski minimalizam te karakter ovog proizvođača!

 

Da li Vam je poznato da je SAAB serijski od 1978. godine u svoje automobile ugrađivao disk kočnice na sva četiri točka? Ovakvo rješenje niti dan danas ne koriste mnogi proizvođači automobila, vjerovatno sa svhrom kako to nije uopće potrebno. Varaju se!!

 

 

Sljedeća činjenica koja se može odraziti na bezbjednost u vožnji su udobna sjedišta. Kako? Kažu, ako se vozite dužim na dužim relacijama udobna sjedišta će proizvoditi manje nervoze kod vozača. Zbog toga SAAB je odlučio da u svoje automobile ugrađuje najskuplja sjedišta na svijetu koja će u nekim verzijama biti grijana te hlađena. Osim toga, u nešto skupljim verzijama korištena je najfinija koža koja nakon dvadeset i kusur godina odolijeva zubu vremena. Shodno tome, nemojte se iznenaditi ako ista pronađete u gotovo savršenom stanju poslije dužeg vremena korištenja.

 

Opet se vraćamo na Skandinaviju i surove vremenske uslove koji vladaju u zimskom godišnjem dobu. Nemojte se začuditi ako u njihovim automobilima (Volvo i SAAB) primjetite nešto veće kontrolne dugmiće na prednjoj konzoli. Razlog je ergonomske prirode kako bi vozač u rukavicama mogao bez problema koristiti sve blagodeti automobila u toku vožnje i prvog ulaska u automobil. Vrlo praktično!

 

 

Prtljažnik? Jedan je od najvećih u klasi, a opet je razlog bezbjednost putnika koja stoji u činjenici da sve nepotrebne predmete treba smjestiti u prtljažnik. Višak predmeta u unutrašnjosti mogu postati, blago rečeno, projektili koji mogu da povrijede putnike tokom udesa. Podatak koji govori o modelu 9000 (1990.) je taj da je posjedovao zapreminu prtljažnika raskošnih 620 litara! Danas se neki kunu u 500 litara kao da je to rekord klase u kojoj je nekada vladao SAAB 90-ih godina!

 

Inovacije koje su obilježile godine prisustva SAAB-a na tržištima širom svijeta su:

 

  • SAAB je sa modelom 99 Turbo predstavio prvi serijski automobil koji je pogonjen turbo punjačem
  • APC tehnologija dolazi 1981. godine, a odgovorna je za automatsko smanjenje snage turbine kada senzori u motoru detektuju gorivo lošijeg kvaliteta
  • 16v motori dolaze 1983. godine, a nedugo poslije toga ih je tužio Mercedes kao da je to njegova inovacija i da želi da je zadrži za sebe. Danas gotovo 95% automobila na svijetu koriste ovu tehnologiju.
  • 1993. godine počela je ugradnja Trionic sistema kroz generacije. Ovaj sistem kontroliše rad tri parametra motora: paljenje, ubrizgavanje i pritisak turbine

 

SAAB automobili nikada nisu rađeni za široke mase niti za ljude koji vole da budu upadljivi, već za one koji znaju šta imaju. SAAB je jedini proizvođač na svijetu koji se može pohvaliti po lojalnosti i obrazovanosti svojih kupaca. Nerjetko se kaže kako ga voze doktori i advokati!

 

Pogrešnom politikom GM-a SAAB je doveden na rub propasti jer nisu slušali njihove zahtjeve kako SAAB treba prodavati OPEL-ove modele sa druagčijom značkom. Sa ovim se nikada nisu slagali čelnici SAAB-a što je na kraju dovelo do prodaje holandskom Spyker-u koji nije mogao sam da izvede SAAB-a na stabilne noge. Ipak, izbacili su novi model 9-5 koji se temeljio na potpuno novoj platformi, novim motorima i ostalim tehničkim delikatesama. Ni to nije bilo dovoljno za njegov opstanak pa je SAAB-u pružena treća sreća iza koje se krije NEVS konzorcij kojeg čini udio Švedske vlade i biznismena iz Kine. Proizvodnja je nastavljena u slavnoj tvornici u Trollhattan-u, a u budućnosti su planirani nasljednici modela 9-3 te električni modeli.

 

Slavni J.Clarksson iz Top Gear-a je jednom prilikom rekao: “Uvijek sam se pitao zašto vlasnici SAAB-a izlaze nasmijani iz svojih automobila? Pitanje je na koje vjerovatno nikada neću dobiti odgovor!”

 

Živio SAAB!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turbo Portal

http://www.turbo-portal.com/index.php/ostalo/ostalo/vremeplov/2285-vremeplov-historija-saaba