Ulja za automobile - STALKER - motornaulja.blogspot

Naši saradnici i prijatelji
stalker
Pridružio se: 28 Feb 2014, 08:23

Re: Ulja za automobile - STALKER - motornaulja.blogspot

Postod stalker » 21 Jun 2017, 09:49

Do sada ste verovatno već rešili problem a ja se izvinjavam što kasnim 2 meseca (i više).
(oslonio sam se na to da ću dobiti obaveštenje na mejl ali nisam)
Uobičajavao sam da jednom nedeljno pregledam temu pa jednom mesečno ... ali eto propustih (doduše bio sam i u cajtnotu u vreme poruke i sledećih mesec dana).
Šta god da ste od Statoil-a uzeli (5W-40) sigurno je o.k.
Bolje je da ste pogledali čega ima u ponudi pa onda da diskutujemo jer može biti i prazna priča (da nemaju top 2-3 ulja koja bih preporučio).
U principu bih birao "normal SAPS" ulja. Od specifikacija: API SM/SN i ACEA A3/B4.
Iako je 5W-30 (uz alternativno 0W-40) default, nije loše (ali je malo skuplje) koristiti 5W-50 ulja (dok ih još ima), naročito kao "letnju" varijantu. 0W-40 se inače može koristiti i preko cele godine. No, obzirom na mnogo pređenih km i godina, ideja o 5W-40 je dobra (što smo verovatno već utvrdili), a 5W-50 može biti još i bolje ali ako je potrošnja (i to sa 0W-40) ulja mala, još uvek samo kao sezonsko a ne celugodišnje rešenje.
Još jedom - izvinjenje i pozdrav!

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član
Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01

Postod VladimirS » 21 Jun 2017, 19:43

Taman posla, Stevo! Pretpostavio sam da je to u pitanju. Sve ok! :odl:
Da, rešio sam ali nisam uzeo Statoil jer više to nemaju nego imaju Fuchs. To je sad, navodno, isto.
Uzeo sam Wolf 5w40 bez drugih oznaka. Dakle, nije PI.
Koliko je bitno da se traže preporuke proizvođača, u ovom mom slučaju GM-a? Ono: gm ll a 025. Pošto toga baš i nema na uljima koja gledam. :sr:

stalker
Pridružio se: 28 Feb 2014, 08:23

Postod stalker » 24 Jun 2017, 12:30

o.k.
Fuchs jeste kupio Statoil pa verovatno da je isto ... (ili može biti).
To su (naravno) odlična ulja (ali verovatno malo skuplja od proseka).
Wolf je naravno o.k.
"obično" 5w-40 (Vitaltech) je verovatno i mal(k)o bolje rešenje od PI (mada je manje-više svejedno).
Nedostatak GM LL-A-025 nije strašno (ima doduše LL-B-025 što je za dizel motore).
Treba obratiti pažnju na ovo odobrenje (ili Dexos2 koje zamenjuje i A i B (025)) samo kod produženih intervala zamene (više od 15000km, do maksimalno 30k km, no više od 20 hiljada km ne preporučujem, eventualno 25000km kod pretežno dugih relacija).
Uz zamenu do 15000km, LL-A nije obavezno (iako je poželjno).
Pozdrav!

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član
Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01

Postod VladimirS » 24 Jun 2017, 18:57

Hvala! :drinks:

Povratak na “PRIJATELJI KLUBA”