boresky je napisao:Jao majstore,procitau tvoju temu od-do u cugu!Vidim da si pametan i zanimljiv covjek i tako sam se nasmijao a baba mi jmrla prosle sedmice,nije jadna stigla vidit unukov Saab.Nego,jesi li uredio svoj auto,sve sljaka?
Ne mislim da sam nešto specijalno pametan, a ni posebno zanimljiv, no hvatah se u životu za svašta i naučih ponešto.
Saab sam donekle sredio. Protokomer, original sveće, razvodnu kapu, pumpu u rezervoaru, švedsko ulje u menjač, nove Reflex amotrtizere napred...
Za sada toliko i zadovoljan sam autom. Ima tu još sijaset nekih ne vitalnih sitnica, poput "mrtvih piksela" na displeju, flet kabla volana, osposobljavanja brisača za farove, neko sitno lupkanje na podu (rekao bih da izduvni sistem nije lepo prikačen), i prokleti miris benzina u kabini koji još nisam u potpunosti "istrebio", jer pored nekoliko creva koja sam menjao sumnjam da je negde sićušna naprslina na crevu povratnog voda ili na odušku, a ne mili mi se da skidam rezervoar zbog toga :-(
Po svoj prilici moraću da skinem rezervoar i da to redom pretresem kako treba. Samo što sada nemam vremena, a ni svoj kanal.
Od krupnijih problema mi je ostalo tvrdo kvačilo. Ili je lamela pri kraju ili je neki drugi k***. Stigla mi Haynes-ova servisna knjiga pa ću polako...
Inače, sada Saab ide kako bi trebalo, i na benzin i na TNG, troši korektno za tu masu, snagu i zapreminu, drži se za asvalt dobro...
Imam još uvek jednu neobičnu anomaliju na TNG:
Kada posle "forsaža" iznad 4000RPM oduzmem gas (na primer prilikom šaltovanja), bez obzira koliko to kratko trajalo, javi se snažna eksplozija u izduvu.
To ukazuje na prebogaćenu smešu u jednom trenutku, a ne bi smelo da se dogodi pošto imam onaj najbolji autoadaptivni TNG ECU (zaboravio sam kako se zove a mrzi me da sada po mraku otvaram haubu).
Dizne nisu jer bi to brljalo i na leru, a tu radi ravno kao elektromotor.
Misaonim eksperimentom dolazim do zaključka da bi mogla biti delom bušna membranica na regulatoru pritiska (na common rail cevi).
Mnogo toga ukazuje na takvu mogućnost...
Javlja se samo kada naglo oduzmem gas sa visokog broja obrtaja.
Tada u sistemu poraste pritisak za nešto oko jedan bar, ne stigne da opadne toliko brzo, a tada je depresija na crevu koje ide iz usisne grane ka regulatoru pritiska goriva maksimalna, tj.
razlika pritisaka dostiže čitavih oko 5 bara, i ako postoji rupica na membrani regulatora, onda tom putanjom može u usisnu granu ući neka količina benzina, i ako radi na TNG (jer pumpa sve vreme radi) i tako na trenutak veoma obogatiti smešu, koja se u izduvu zapali kada se stekne povoljna količina kiseonika (kod sledećeg dodavanja gasa).
Sve sitnice ukazuju na to što pretpostavljam i čim nađem malo vremena mislim da će se potvrditi rezultat misaonog eksperimenta.
Nisam automehaničar, već elektroničar, ali se trudim da pravilno rekonstruišem događaje.
Trebalo bi da bude baš to, ali proverićemo.
Kada rešim to, napisaću ovde šta je bilo u pitanju.
Pozz
P.S.
Ako je bušna membranica, onda bi posle zamene regulatora pritiska još bolje trebalo da ide na oba goriva:
-na benzinu zato što nije bila korektna regulacija pritiska,
- na TNG zato što ne meša dva goriva.
P.P.S.
Inače sam primetio da je malkice "lenj" (nijansa je u pitanju) u donjem opsegu broja obrtaja (ispod 2000-2500RPM), što dodatno ukazuje na moju pretpostavku o membranici...