Saab Museum, Tröllhattan - Sweden

Korisnikov avatar
AERO
Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00

Saab Museum, Tröllhattan - Sweden

Postod AERO » 03 Jan 2012, 19:38

Tröllhattan - Sweden

Korisnikov avatar
AERO

Re: Saab Museum, Tröllhattan - Sweden

Postod AERO » 03 Jan 2012, 19:57

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 04 Jan 2012, 17:21

Slika......... Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 04 Jan 2012, 23:09

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 08 Jan 2012, 21:03

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 08 Jan 2012, 21:11

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 08 Jan 2012, 21:23

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 08 Jan 2012, 21:36

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 08 Jan 2012, 21:43

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika ........................................................ Slika ...................................................... Slika

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod nik 900t » 09 Jan 2012, 12:04

sjajne fotke Slika pretpostavljam da si ti slikao.......ako jesi zavidim ti.
Saab 900og

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 18 Jan 2012, 04:55

Slika....................................Slika....................................Slika

Neeeevaaalja !!!!!!.......smrdi mi na "ne dobro"......

Dakle ovako.....sve ovo sto se vidi na slikama gore( i jos mnogo toga ), evo jos jedan deo OVDE ,odnosno ceo sadrzaj muzeja(120 atomobila),izbacen je na licitaciju.Kompletan spisak automobila sa po dve slike i osnovnim referencama,
u PDF-u,nalazi se OVDE

.....videcete u tekstu o cemu se radi......"trube" kako je ovo jedinstvena prilika za ljubitelje i kolekcionare saab-a,ali meni ovo ne mirise na dobro......

Evo osnovnih informacija OVDE

Kd23.....evo drugog safarija......(ovaj Slika i holandjanin)

Slika

Slika

Tazz gledaj ga ..... Slika .....i one druge 9000 Slika Slika Slika

Slika

...pa i muzejsku prikolicu i 9000-slep su oglasili Slika Slika Slika Slika

JAAAAAOOOOOOOOOO KAKVIH KOMADA IMA........ZIVOTEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Slika

OBAVEZNO PROCITAJTE SVE KOMENTARE ISPOD TEKSTA,PA DA PROZBORIMO I MI MALO NA TU TEMU !!!

Carlsson-e ....vidi !!! Slika Slika

Slika

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 18 Jan 2012, 09:15

nije valjda da rasprodaju te muzejske eksponate cemu to sve nije mi jasno.
Saab 900og

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 18 Jan 2012, 09:38

Pa firma je pred gasenjem, znaci prodaje se sve u cilju namirenja duznika - samim tim sto si pod stecajem odrices se pravom raspolaganja imovinom, ali si zato zasticen od poverilaca odnosno odgovaras samo vlasnistvom koje je uknjizeno na firmu. Ekonomija za pocetnike 1. deo :-)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 18 Jan 2012, 17:43

Ima jedan interesantan komentar bas po tom pitanju medju ovih 200 ispod teksta.......naime neki lik je gledao na televiziji nekoga iz gradske vlasti,kome je bas postavljeno to pitanje oko muzeja i rasprodaje.Rekao je da imaju preca posla ( dnevna nastava za decu,briga o penzionerima itd)....i da bi i oni voleli da mogu sve da postignu ......ali kao nemaju love Slika
Uzgred ,u istom tom komentaru stoji,da je vladajuca stranka trenutno u Swedskoj takva,da se to moglo i ocekivati od nje Slika

Upravo zato sam i sugerisao da bacite pogled na komentare,jer neki kazu i da je marketingski trik ! Da na ovaj nacin ( a'konto cele situacije)...cene ovih modela mogu dostici cifre koje su bile nepojmljive do sada........

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 18 Jan 2012, 21:50

citao sam malo komentare daj BOZE da je neki trik da kolekcija ostane u komadu ma ko bio vlasnik iste , sta li ce biti sa saabom da li ima nade ili je sve gotovo..........
Saab 900og

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 18 Jan 2012, 23:58

Jooj zaboravio sam tacan datum raspleta....mislim da je recimo 9. ili 12. februar......ima ona zakonska varijanta - koja od momenta podnosenja zahteva za stecajni postupak,mora da odbroji toliko i toliko dana......
Sad je status kvo situacija,odnosno period kada se skupljaju eventualne ponude zainteresovanih kupaca(pricam o saab-u),....a sam cin stecajnog postupka stiti imovinu od poverilaca.To je Viktor Miler objasnio u jednom interviju za novinare,i zato on (cim nesto nece) - on odmah "sisne" zahtev i tako su mirni......
Sunjaju se Turci i Indijci oko saab-a....ali sve iza spustene zavese do tog datuma,kada ce se znati jel ima nesto od toga.....

Sad 14. na skupu u Tröllhattan-u ,isli momci i lepili po kolima svima Slika Slika ..... Slika

Slika

TAZZ

Postod TAZZ » 19 Jan 2012, 08:08

Ovu nalepnicu moram da imam ili onog malog pishonju koji pisha po GMu!!! ocu da napravim i da nalepim na auto!!! Nek mi to neko napravi ako znate u CORELU, u Krivama ja mislim da treba za KATER za foliju. i da napravim par komada!

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 19 Jan 2012, 21:30

Situacija oko prodaje inventara iz saab - ovog muzeja ,svakim danam dobija vise prostora u medijima po svetu...i nekako mi se cini da je posle ovog velikog okupljanja (14.01.)...cela ta prica dobila na intenzitetu.Muzej je zvanicno zatvoren za posetioce 30.12.2011.......i tek je ovih dana isplivalo jedno ozbiljno pitanje upuceno gradskim celnicima: " ...kako mislite da neko kupi saab,a da mu pritom ne date deo istorije te fabrike..."
Ovo pitanje odzvanja gde god se prica o saab-u.....
I dalje nisam na-cisto u cemu je fora,ali pored ovih standardnih slika iz muzeja,resio sam da stavimo i ovo na nas forum,pa bar ako ne mozemo da im damo podrsku....neka stoji da se vidi......malo njih je zavirilo ovde.....ima tu svasta Slika

- ovo je "kombi" na struju(elektricni pogon),koji je radjen za probu u zutoj boji,jer je namenjen posti.Bazna osnova je saab 99....ali siroku primenu nikad nije nasao.Verovatno je opseg bio los......ipak je to bilo pre 35 godina

Slika

Slika

Slika

- ovo je 9-5 u koji je ugradjen motor koji ima varijabilnu kompresiju.Uprkos svojim karakteristikama i ekonomiji,nije se nasao u seriskoj proizvodnji i prodaji , jer nije bio dovoljno "prefinjen".....

Slika

- 2008me je izbacen 9-3 Turbo X sa pogonom na sva cetiri tocka.Evo ga prototip u modelu 9000,koji je tada mogao da zazivi - da GMovci nisu je..... go.....

Slika

- Ovaj saab 9000 je studija ,jel su vec tada imali ideje o "dzojstik" upravljanju i slicnim stvarima...

Slika

- ova "trojka" nema jos istorisku vrednost ,ali to je prvi napravljeni taj model

Slika

- Ovo je poslednji saab 9000

Slika

- Saab 90.....redak.....mesavina 99/900....Finci ga gotive jako,pogotovo starija gospoda.Bio je popularan relativno atraktivnom cenom.Deo je je Valmet istorije (sklapan je u Finskoj) i ovo je poslednji napravljeni primerak...

Slika

Slika

- Ovo je "racecar" 99ka ....i u procesu je restauracije,odnosno tek zavrseno farbanje.....
Ne znam dal' znate po kom sistemu funkcionise muzej? Ekipa volontera ,ljubitelja,poznavaca - svaki dan,kad ko hoce i moze
( mehanicari,lakireri itd...) dolaze i rade.Cilj igre je da svi automobili u muzeju,u svako doba dana i noci - mogu da se upale i voze.Zasto? Dolaze razne novinarske ekipe,neki bitni ljudi iz sveta automobilizma....i onda umesto torte i kolaca-"evo ti provozaj krug".....strasna stvar.......a pritom,jednom godisnje,sva kola iz muzeja idu napolje,i pravi se onaj fazon "muzej pod otvorenim nebom"......za sve te akcije,nema guranja,slepanja itd...nego kljuc i vrrrm napolje....

Slika

- Ovo je nagradno pitanje za kd23.... Slika ....(dobro gledaj svaki detalj) Slika ....jel znas koji je ovo model saab-a Slika .......uoci nepravilnosti,probaj da slozis mozaik (zasto je tako) i eto resenja..... Slika

Slika

Slika

- 99ka karavan.......kazu "Hvala Bogu" sto nije usla u serijsku proizvodnju

Slika

Slika

- Ovo je 99ka sa nekim serijskim brojem "ultra" ranim.... medju prvih 10.Nije u nekom stanju ....ali taj VIN mu je bio ulaznica u muzej

Slika

Slika

SLEDI NASTAVAK.....

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 20 Jan 2012, 01:18

ovaj post je za trio-fantastiko Slika

Saab 9000 Talladega.....Jedan od CETIRI !!!! koja su 1986te ucestvovala na testu......uvek su na slikama tri ,ali cetvrto vozilo je bilo opremljeno kamerama i foto aparatima...(i islo u krug sa ova tri) ali nije izvozalo svih 100.000km...vec po scenariju i potrebi snimanja.

Tada...7. oktobra 1986te,bacena su na test-voznju tri nova saab-a 9000,sa ciljem da se pokaze svetu KVALITET I IZDRZLJIVOST.Vozeno je bez prestanka 100.000 km,prosecna brzina (najbrzeg vozila) je bila 213,299 km/h i usput obavljani redovni servisi (zamena ulja,filtera...).Zamenjeno je 36 setova guma. Prva slika u pit-stopu je na 20.000km.Servis je trajao 2min i 18 sekundi.
Pazite sad ovo....DEVETNAEST Medjunardnih rekorda i DVA Svetska je tada osvojeno......(Po uredbi FIA 2L superchaged engine)

Jeeeee...ote kakav je to motor kad ga vrtis 200km/h - /100.000km bes "gasenja" i njemu nista !!!!

Sva tri auta se nalaze na razlicitim mestima.Jedan je ovde u muzeju,drugi je u muzeju Talladega,a treci je u saab muzeju u Micigenu USA.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 20 Jan 2012, 02:16

NASTAVLJAMO GDE SMO STALI....

E dooobro....sve ovo do sad je bilo kad se udje "s'preda" u muzej i u garazu....a sad idemo na zadna vrata u stek Slika....... Slika

- Na ovim policama "spavaju" prirucnici za SVE !!!...tu su reklamni materijali,ali isto tako su tu i saab club casopisi iz svih delova sveta Slika

Slika

Slika

Police su na klizacima (sinama),i kad ih malo razmaknes....unutra je prizor ovakav Slika

Slika

Slika

Pazite sad dalje...nem'o da kazete posle da vam nisam rekao gde sta stoji Slika .....u ovim fiokama je "suvo zlato" !!!! Tu su razne autenticne skice,crtezi i sva UMETNICKA dela saab-ovih inzinjera....

Slika

...pazite ovaj crtez !!!

Slika

...u tim fiokama se nalazi dosta starih i retkih fotografija saab-a....

Slika

Slika

...pa onda tu stoje znacke i oznake....

Slika

Slika

....i na kraju makete svih saab modela,kao i koncept modela tokom godima......sve 100% autenticno.

Slika

Slika

Slika

......to je to sto se tice steka Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 20 Jan 2012, 02:58

Dok izlazimo ,da bacimo pogled na jos par interesantnih komada......mada...je svaki interesantan za sebe Slika

- Ovo je 92ka sa VIN-om 001......to je prakticno prvi saab

Slika

ovo je slika iz muzeja iz 88me
Slika

...a ovo mu je bilo zadnje odrediste..

Slika

Ovako izgleda unutra

Slika

...pali,radi,ide... Slika

Slika

Ovo je poslednja 96tica napravljena u Finskoj.Dovezla su je dva auto-novinara u Swedsku i +- to je ta kilometraza 1330km....Recimo interesantna stvar je ....da je prvi primerak ostao u Finskoj - poklonjen je tadasnjem predsedniku.On mucenik nije nikad imao vozacku dozvolu,a inace nije ni bio neki zaljubljenik u automobile ( kao nas drug Tiiito Slika )...pa je tako taj primerak isto ostao na nekoj smesnoj kolometrazi. Oko 1000 predjenih km.Znaci prva i zadnja Finska 96tica kao NOVE !!!

Slika

...ova 99ka recimo uopste nije vozena.....Izlozena bila na Frankfurtskom sajmu 77me i to je to......stanje "da umres" Slika

Slika

- ja se ne palim na ovakve stvari,ali ....... Saab EV-1 Concept iz 1984te.Ima 285Ks,ubrzanje 5,9....baziran je na platformi od 900ke i vazi za najinteresantniji koncept tog doba.....

Slika

Slika

- Eee ovo mi je Slika ....posebno je radjen(enterijer i boja) za proslavu 10.000tog modela cabrio,i naravno nema ni 1000km predjenih

Slika

- ovo je interesantna fora Slika ....900/James Bond.Klasican model 900 posalat u Englesku i tamo mu ugradili J.Bond gadzete: rotirajuce tablice,blindirana stakla,dodatne blinda ploce u karoseriju,neprobojne gume itd.

Slika

Slika

- eto drugari....ne bih vas vise zadrzavao Slika .......za kraj....moja rak/rana......poslednji 9-3 cabrio napravljen u Finskoj,i ujedno poslednji saab napravljen tamo......naravno kilometraza manja od 1000km Slika

Slika

.....i koji li je mozak smislio da sve ovo "zalivadi" Slika Slika ....opet ce da im bude ovako Slika

Slika

Slika

Slika

......uuuuuh....odo da spavam,ne mogu da se nerviram vise Slika

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 20 Jan 2012, 09:25

@Aero - ona zagonetna 99E.........vidi se da su produzili haubu, sto moze da znaci da su produzili haubu da bi stavili neki veci motor......da nije mozda sa V8 motorom iz Triumpha Stag?

Mada V8 ne zauzima po duzini vise mesta od R4, al mozda je ovaj ipak malo veci pa su zbog menjaca morali da ga povuku pozadi....nemam pojma, lupam Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 20 Jan 2012, 10:25

Ne lupas ....super razmisljas Slika .....ali nije ta prica.

Tesko je na osnovu ove dve slike al' nema veze...zezamo se i druzimo.
Evo ti dve/tri smernice i garantovano izvaljujes o cemu se radi:

- u to vreme,nije bila varijanta kao sada izlepiti i zamaskirati folijama od novinara i konkurencije novi(sledeci) model

- snimi prednji vezni lim iza branika na tom,i baci pogled na sliku iznad ovog tek ofarbanog.Vidis da je na 99 u spic a ovde ravan.Vidis da branik nema pojma sa zivotom u odnosu na prednji kraj....desni far sugavo stoji ,hauba itd.....

- jesi skidao nekad prednji branik na tvom autu

....sad znas koji je model u pitanju Slika

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 20 Jan 2012, 13:35

Najlepse su one znacke, strava, uuuuuu slike su prelepe gde ih samo nalazis.Ajde pojasni ono poslednji saab napravljen u Finskoj poslednji kabrio ili uopste poslednji saab.
Saab 900og

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 20 Jan 2012, 14:44

Aero je napisao:Ne lupas ....super razmisljas Slika .....ali nije ta prica.

Tesko je na osnovu ove dve slike al' nema veze...zezamo se i druzimo.
Evo ti dve/tri smernice i garantovano izvaljujes o cemu se radi:

- u to vreme,nije bila varijanta kao sada izlepiti i zamaskirati folijama od novinara i konkurencije novi(sledeci) model

- snimi prednji vezni lim iza branika na tom,i baci pogled na sliku iznad ovog tek ofarbanog.Vidis da je na 99 u spic a ovde ravan.Vidis da branik nema pojma sa zivotom u odnosu na prednji kraj....desni far sugavo stoji ,hauba itd.....

- jesi skidao nekad prednji branik na tvom autu

....sad znas koji je model u pitanju Slika

Odlucio sam da varam pa sam gledao u aukcijskom katalogu Slika , mislim da je ovaj: 99a långnos, förlängd krockstruktur,( har haft V8), Kräver stor översyn,
saknar viss interiör.

Povratak na “SAAB AUTOMOBILI ISTORIJAT”