SAAB 9-3, da li da kupim isti?

Naši SAAB-ovi... Slike , Modifikacije, Malko informacija o našim ljubimcima...
Korisnikov avatar
darchy
Pridružio se: 16 Jan 2012, 00:00

SAAB 9-3, da li da kupim isti?

Postod darchy » 16 Jan 2012, 22:55

Pozdrav ljudi, ne znam da li sam promasio temu, izvinjavam se ako jesam.

Do sada sam vozio naka japanska kola (vise komada) ... necu navoditi koja, da ne reklamiram, ali me je oduvek privlacio SAAB, jos kao klinac sam primetio jednog, ali da ne moram sad' bas od kulina bana. ;)

Napokon sam skupio dovoljno para da kupim neki, ali je sada fabrika proglasila bankrot. :(
Zanima me koja su vasa misljenja, da li ce biti rezervnih delova i da li auto ima nekih slabih tacaka?
Koje su cene servisa?

Za oko mi je zapao 1 model 2005-o godiste, 9-3, 1800ccm (nije turbo) - benzinac. Ima li neko iskustva sa tim modelom?
Potrosnja, odrzavanje i sl.?

Hvala :)

Korisnikov avatar
AERO
Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00

Re: SAAB 9-3, da li da kupim isti?

Postod AERO » 17 Jan 2012, 07:57

Pozdrav darchy,i dobrodosao jos jednom.........ja nisam bio vlasnik pomenutog modela,ali cu pokusati da ti sa par informacija pomognem.

Predpostavljam da se radi o modelu od 90kw/122Ks posto kazes da nije turbo....

Ako bi krenuli od teoretskog dela,on bi izgledao ovako:
To je model saab-a koji je pravo olicenje GM-ove diregentske palice.Pod haubom se nalazi opelov motor (dobro poznat),podvozje tog modela 9-3 je isto kao kod vektre,a kvelitet enterijera je pobegao od tradicije kvaliteta saab-a kao brenda.Zbog svega ovoga,taj model i nije nesto omiljen kod okorelih ljubitelja saab-a,jer najmanje je saab.Zvuci cudno - ali je tako.....
S'druge strane,ako bi se bazirao na nabavku delova ,svakako bi srecu nasao u opelovim prodavnicama(motor),dok druga vecina,svakoko ima dosta podudaranja.Kod spoljnih elemenata (farovi,branici,limarija itd)...tu bi bio osudjen na ebay,gde jos uvek nije problem za veliku vecinu jel je ta karoserija dosta zastupljena......
"Kazu" da je elektronika bila mana tog modela,ali kako je ta karoserija pocela 2003ce,a tebi se svideo 2005to,vrlo je moguce da je na njemu ta mana otklonjena......
Sto se tice potrosnje ....klasika.Nista strasno sto bi bilo vredno pomena,ali ako uzmes u obzir kvalitet naseg goriva,onda bez problema mozes ocekivati 10l potrosnju u gradskoj guzvi.Otvoren put - naravno manje.
Nemacki korisnici ovog modela saab-a su izbacili ove potrosnje(ali to su Nemci - ne zaboravi)

Slika

Svakako ce se jos neko oglasiti( TAAAAZZZ)..... da ti pomogne,ali evo za pocetak ovoliko....

Korisnikov avatar
darchy

Postod darchy » 17 Jan 2012, 09:48

Hvala na odgovoru :)

Heh, znaci ispod haube je opel ... a procackao sam malo po netu i vidim da je u dizel varijanti fiat-ov motor ...

Potrosnja mi odgovara u potpunosti, samo me malo brine servis, a i to sto je fabrika proglasila bankrot, pa ne znam kako ce se manifestovati prilikom nabavke delova. Ali ako odgovaraju delovi od opel-a, onda se nadam da nema zime. ;)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 17 Jan 2012, 09:54

Fiat je 1.9,a kad je 2.2 onda je nesto trece.....
Nema frke sa servisom,pogotovo za taj 1.8....to moze da servisira svaki majstor......a ovo sto kazes "bankrot",to je posebna prica.Smoricu te ako ti sad to objasnim,ali nije tako kao sto mislis

TAZZ

Postod TAZZ » 17 Jan 2012, 09:56

9-3SS je OK auto... nije neshto bash skup za odrzavanje ali ni jeftin. Lep auto, OK lezi na drumu. Sve u svemu OK . NIJE PRAVI SAAB, ali... ima znachku.

Nema turbaljku, ako ti je OK 120KS onda ok. Bacish plin u to i superica...

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 17 Jan 2012, 10:13

Slika

Korisnikov avatar
darchy

Postod darchy » 17 Jan 2012, 14:32

Ja volim lep enterijer ... a saab ima bas to. :)

Ne znam da li je pametnija kupovina dizelasa ili benzinca ... i koliko je tesko prodati taj auto? Nisam preprodavac, kupujem auto iskljucivo za sebe, ali cu za par godina sigurno hteti nesto noviji auto. :)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 17 Jan 2012, 19:04

Hm....lep/ruzan to je stvar ukusa....ali recimo enterijer iz modela 9000,ne moze se meriti sa bilo kojim drugim modelom....zapravo sa enterijerom iz bilo kog drugog modela........i upravo na tom enterijeru iz modela o kome pricamo,osetno se stedelo za razliku od drugih.Moras shvatiti,da je saabov inzinjering tog doba,imao zadatak na napravi model koji ce vise biti "komercijalna" varijanta automobila,koja bi mogla da parira ostalima iz te klase.....islo se na kvantitet a ne kvalitet.Tako se kod tog modela,posle par godina starosti,jasno vide obrisi potrosenosti dugmica(pogotovo) na volanu,istegljenost materijala(platna) na sedistima,i dosta tako nekih zezalica....
Daleko od toga da je LOS....ali ono sto je klijentela navikla na saab-u do tad,toga u ovom modelu nije bilo.Zato i nije omiljen u krugovima obozavalaca.....
Sve ovo ti pisem kako bi podelio informacije s tobom,a ne da bih te odvratio od kupovine.....ali evo procitaj sta kaze jedan Englez 2006te godine za model saab-a 9-3 1.8i iz 2005te:

..I can't wait for the day I part company with the 9-3!
I have never been so disapointed with a car for the price I paid.
It's poor in too many areas, which can't even make up for that sense of individuality or badge presence.
Once you get past the thrill of saying " I own a 9-3" etc to your mates.. not much left to excite you.
Looks nice etc, yes... but the poor ride, quality of interior materials and plastics.seats, audio and "cheapness" of overall quality makes this car a nonsense for the premium.
A new top spec Vectra or Mondeo are much, much better cars all round.. and can better performance and handling.
Very interesting that the majority of reviews and comments on this car within this site share a very common theme.
A second hand bargain at best... and quite a shame.

Na pitanje benzil ili dizel.....evo najboljeg saveta koji nema greske:

Clan kd23.... je vlasnik dizela ,dosta dobro ga poznaje i svakako ti moze dati dosta dobrih saveta.Ja cu ti reci samo ono cemu nas je naucio - radna masina,dugotrajna,ne preterano brz,stedljiv....
Clan Tazz je vlasnik nekoliko benzinaca,odlicno ih poznaje,i svakako ce ti reci sve sto te zanima ako se odlucis za tu varijantu.....

...ali ono sto je svojstveno svim ljubiteljima saab-a.... je,da ces uvek cuti vise hvale za modele koji su autenticni saab,nego li za derivate opela sa ovom znackom.Opet ti ponavljam,da to nije los auto....ali to nije TAJ auto za koji se predstavlja......

Sto se tice prodaje.....jako slozena situacija....cim nije golf 2 ,eto problema Slika
Ako realno pogledas,u nasoj zemlji se prodaje samo ono sto ima do 1600ccm,kosta 2000e i staro je par godina.To su ove "kofice" kojih je pun svaki autu - plac i koje ne sluze nicemu osim za reci "imam auto".
Sa druge strane ,zemlja Srbija + saab = teska prodaja......ne zato sto to ne valja,nego zato sto je kultura naseg naroda,prema tom brendu tako razpolozena godinama.Oni koji vole tu marku,koji znaju sta je to,oni svakoko ostaju dosledni njoj.....i tako svaki pravi primerak uvek nadje svog kupca......ali polovicni modeli,kojima je dusa izvadjena,lose i ne strucno odrzavani,svakako ce stajati dosta dugo.....
Na suprot svega ovoga.....na nasem forumu imas dva clana koji pokusavaju da kupe dobar komad ,ali ni to nije tako lako.Znaci nema pravila......ako je nesto dobro,korektno i ima ok cenu,uvek se lako proda.

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 17 Jan 2012, 20:51

Evo da i ja malo dodam, ako si se vec odlucio da uzmes 9-3 II ajde da napravimo najbolje od toga Slika

Za benzince nek se jave drugi za rec, ja cu sto rece Aero malo o dizelima:

Imas u ponudi 2.2TiD - ali samo prve dve godine - bucan i dosta vibrira na leru, sem toga izuzetno snazan, mnogo snazniji nego sto se da naslutiti sa 125ks - ovo je rekao svako ko je seo da ga vozi, motor jako trajan, bez vecih problema, jeftin za servisiranje (imas o tome u rubrici 9-3) i prelazi uglavnom preko 500.000km - uglavnom ce mnogo toga stradati pre motora
Najveca mana koja mu se u Srbiji tesko prasta jeste skupa registracija - ovo znaci da ce kod prodaje kola da kupi samo neko ko hoce bas taj auto, a ne prosecan kupac koji trazi "neki auto" - ovo je auto za ljude koji vole da imaju duge veze sa svojim kolima - smatram da je Saab generalno auto za takve ljude, a ne "trgovce" koji skacu sa kola na kola

Posle toga dolazi 1,9 TiD, a bogami i 1,9TTiD - sve u rasponu od 120-180ks....koliko dzep dozvoljava. Ovo je dobro poznati Fiat JTD, ali je kod Saab-a bilo nekih dorada na glavi. Motor je malo tisi od 2.2, ali je daleko od tisine, nije bas robustan kao 2.2, ali ce preci (kao i svaki Comon Rail) 300.000 i vise. Nema (kao 2.2) lanac, sto znaci da te na velikom servisu cega zamena kompleta kaisa i zatezaca, sto nije uvek jeftina zabava.
Ovi slabiji modeli 120 i ovaj jaci, malo su slabiji na nizim obrtajima od 2.2, ali su generalno startne masine.

Problemi 9-3 II su generalni i ne odnose se na motore: opruge napred vole da pucaju (dobro, zamena nije skupa), alternator je na prvim godistima stradao (ti su vec svi pomenjani).....mozda najveci problem je enterijer tj. kabina - nije na nivou koji smo navikli od Saaba - dugmici zveckaju, plastika krcka tokom voznje.

Pre neki dan covek na forumu u nemackoj napisa da mu se pokvario 9-3II i da je dok mu ne srede kola dobio od servisa 9-3I koji je imao skoro 200.000 predjenih - covek morao na 9-3 I forum da se "oslobodi" - rekao zavidim vam koliko je unutra bolje uradjen

Zakljucak za kraj, neces mnogo pogresiti sa dizelom, ako zelis dizel. Ja licno smatram da je dizel za ljude koji vole da se voze ekonomicno, a ne vole da budze sa plinom i da se druze sa pumpadzijom. Slika

Korisnikov avatar
darchy

Postod darchy » 17 Jan 2012, 22:27

Hvala na opsirnim objasnjenjima ... sada mi je mnogo toga jasnije. :)
Ali tek sada nisam pametan (salim se) :D

Resio sam da se drzim benzinca onda, ali treba naci valjan primerak. :)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 17 Jan 2012, 22:42

Jel ostao 1.8i ili.....

Korisnikov avatar
darchy

Postod darchy » 18 Jan 2012, 09:06

Ostao ... moracu da vidim samo kako ide, a mozda se odlucim i za turbo. :)

TAZZ

Postod TAZZ » 18 Jan 2012, 09:11

2.0T.... :)

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 18 Jan 2012, 10:41

Slazem se sa Tazz-om, kad vec kupujes Saab kupi Turbo.

Saab bez Turba je kao Milka bez cokolade Slika

TAZZ

Postod TAZZ » 18 Jan 2012, 11:25

HAHAHHAHAHAHAAH...

DA IMA ISTINE!

Povratak na “NAŠI LJUBIMCI”