Ozračivanje kvačila Saab 9000CS

Kolja
Pridružio se: 17 Jan 2013, 00:00

Ozračivanje kvačila Saab 9000CS

Postod Kolja » 18 Maj 2014, 16:31

Imao sam blagi defekt sa autom. Pukao nosac gornjeg cilindra kvacila.Morao sam pola auta da rasturum da bih zamenio komplet pedale.E sad moj cilindar nesto zeza. Kad izbacim vazduh iz sistema pedala mi mrtvo na pola stoji ali odvaja. Kad skinem oprugu koja ide na pedalu kvacila dobijem sve onako kako treba da bude. Meni stvarno vise nista nije jasno ako neko nesto zna nek mi pomogne.Hvala

Kolja

Re: ozracivanje kvacila

Postod Kolja » 19 Maj 2014, 18:31

Sredjeno,malo engleskih foruma i problem solved. Ide lepo,odvaja kao pre. . . Ako nemas SAAB servis u svom gradu a prilicno si od istog udaljen moras malo da ucis i ucis i ako si iole vican sa alatom vecinu stvari mozes saam odraditi. Ja sam se opet zajebao i pustio sam jednog majstora da mi pomogne oko skidanja pedala,odvio mi je cetiri srafa iz akvarijuma sto drze tunel gde ide volan i sjebao mi je polozaj volana samo tako. Ajd da je samo to, ispravio sam to danas nego mi je napravio luft u prvom lageru do volana jer je umesto da necim odvoji tunel od firewalla cupao rukama volan. Imam sad taj osecaj da volan ide gore dole iako sam sve vratio po PSu. Ko SAAB ne zna nek isti ne dira to mi je jos jedna skola u zivotu. Morao sam tog dana da pijem tablete za smirenje i glavobolju jer mi nije bilo dobro kad sam video sta mi je napravio. Od muke mi se povracalo jer auto jos nisam ljudski otplatio a vec mi je novi problem za vratom. Ajd i problem nekako ce se i to zavrsiti vec mi je ubio merak za autom samo tako. Malo sam se smirio sabrao dva i dva a posto sam tezak frik za 9000 to moram srediti u sto kracem roku. Eto toliko od mene

Korisnikov avatar
TAZZ
Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23

Postod TAZZ » 19 Maj 2014, 21:02

Bravo...
Izvini sto ne pisem i pomazem, jurcam po zemlji nam jadnoj, vozim agregate i pumpe svuda. Subotu i Nedelju sam radio.

Sent from my LG-G2 with TapaTalk
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!

Kolja

Postod Kolja » 19 Maj 2014, 21:14

Ma pretpostavio sam brate. . .Eto da znas u kojoj sam muci bio :sx:

Korisnikov avatar
Turbo_limaR
Pridružio se: 10 Sep 2015, 10:37

Postod Turbo_limaR » 19 Feb 2016, 22:43

Moze li se znati kako glasi resenje za problem pedale , posto meni s vremena na vreme padne pedala za mozda 30 posto i nikako ne mogu da nadrukam ulje u nju , onda se posle nekog vremena podigne pa opet padne ...

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Pridružio se: 21 Sep 2015, 18:59
Kontakt:

Postod sale brdo » 11 Mar 2017, 21:29

Ja se izvinjavam za dizanje stare teme ali je i moj problem kao u naslovu pa da ne ponavljamo istu temu 2 puta..

dakle, saab 9000 cs hidraulično kvačilo.....

problem je sledeći... prilikom kupovine auta pedala kvačila mi je od samog starta bila tvrda, (imam i yuga i octaviu na sajlu i baš su ok, pa mi logika da je hidraulično kvačilo trebalo biti mekše...)

čitanjem na forumu ( i stranim ) dođem do zaključka da je verovatno ulje staro i da ga treba promeniti svežim....

bacim se ja na posao i stavim crevce na sisicu ( odušak ) na menjaču (da ne bi umazao sve)... odvrnem maticu i pritisnem kvačilo izađe crno ulje kao puding, med ili nešto slično tome... počnem da drukam uz zavrtanje matice i posle drukanja odvrnem maticu i ponovnim pritiskanjem izađe još malo starog ulja... to ponovim još 2-3 puta i taman kad treba da izlazi novo ulje JOK !

ponavljam sistem ozračivanja milioniti put kako mi je slaviša rekao i ne izlazi ništa....

posle neuspelog zahvata slaviša me posavetuje da uzmem kompresor i da nabijem pritisak u čantru sa uljem, on reče da ima čep napravljen za to, i ja sam se malo potrudio i napravio svoj koji služi svrsi ( obavezno puno ulja da bude pre procesa ozračivanja uz eventualno neka dodatna dolivanja)...

pripremim ja sve potrebno za ozračivanje sa kompresorom i dovučem sestru da maticu zavrće/odvrće pri nabijanju pritiska iz sisice konstantno izlazi vazduh ( šišti) i poneka količina ulja u obliku prašine ( spreja )... ali živo ulje da počne da izlazi neće) probao sam sve moguće načine ali nema šanse.....

pa me interesuje da li su gumice u cilindru ( u kabini ) otišle ? ulja nema na stubu cilindra ni ulepljene prašine oko gornje diht gumice... sve je spolja suvo i čisto ili je cilindar kod kvačila riknuo ( i on je suv, ima malo prašine od kvačila ali nije to) ??

po ovome sudeći meni nema ulja u čantri pa mi kroz sistem prolazi vazduh i izleće napolje uz poneku kap koju zahvati kroz creva... ali meni je čantra puna ulja....
:cool 2: <9000CS> :sl:

Korisnikov avatar
Slavisacs
President Saab Club
Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
Kontakt:

Postod Slavisacs » 11 Mar 2017, 22:11

Evo malo korisnih informacija za ovu temu :lazy:
kd23se4 je napisao:Kod vecine automobila je tako, samo je kod novijih automobila malo pristupacniji pipak na kom se radi ozracivanje.

Jos jedna napomena, ako ti se majstor pozali da ne moze da ozraci cilindar tj. da "bolje od ovog ne moze" onda moras da nadjes neki servis koji ima mityvac tj. pumpicu za ozracivanje kocnica-kvacila, kod 900OG nekad je tesko drugacije (ima seljacka metoda da se nabije crevo sa vazduhom pod pritiskom u posudu sa kocionim uljem - ali nekad ni ovo nije dovoljno)
Jolly je napisao:Moze li seljacka metoda da se uzme veliki spric u apoteci, zakacis krace crevo za infuziju i njime da se izvlaci vazduh? Tako ja radim kocnice, ne mora niko u kabini da pritiska i slicno. Do sada mi je zavrsavalo posao uvek kako treba. Ulje koje izvucem vracam nazad u posudu-tu se vidi ima li taloga i slicno, ako je lose bacam.
kd23se4 je napisao:Pa ako sa crevom pod pritiskom nisi mogao da isteras vazduh iz sistema onda tesko da ces sa spricom sa druge strane da izvuces vazduh. Ja razumem skroz sta pricas i za kocnice moze, ali kod starih cilindara kvacila na 900kama ima definitivno neki problem.

Inace kad se stavi nov cilindar ide bez ikakvih problema, evo promenio sam pre 7 dana. Kvacilo je nesto mekse, ali sto je najbitnije oseca se tacno kad odvoji.......ono ranije je bilo kao da stavis cipelu u kantu tutkala, sve radi, ali apsolutno nemas pojma sta se desava s druge strane (sto doduse 90% ljudi ionako ne zanima)
Slavisacs je napisao:Na cilidru u menjacu, imas jednu cevku, odvrce se kljucem, vidi se, ne mora da se skida plastika,nista, videces crevo za dovod kocione tecnosti do njega sa vozaceve strane gledaj...
Ja sam pokupio foru...
Otisao u apoteku i trazio najveci spric, apotekarka me bledo gledala...
Ja reko nije za mene, za moj Saab je :D Ja sam prestao da se bodem prosle godine ahahaha
I nabio vakum crevo 10ak cm na spric, a drugi kraj na sisicu koja se nalazi na toj sipkici... U kabini stisne neko da podpomogne...
Napravis vakum sa spricem, odvrnes cevcicu lagano da krene ullje, pre toga napuni posudu sa kocionim...
Videces izlaze baloncici u kocionoj u spricu, a dok god izlaze to ne valja...
Kad se spric napuni,skines ispraznis u posudu ako je ulje sveze, ako nije...
I tako ponovis postupak par puta, sve dok ima baloncica vazduha, ne valja...
To ti je najcistije i kulturnije...
Stim da sam gledao i kako nabijaju kompresor u posudu da nabiju pritisak itd
Ja to ovako ;)
Stim da uskladis redosled, nabijes crevce, napravis vakum, stisnes papucicu, odvrnes cevku, kad prestane da ulazi ulje u spric,zavrnes cevku, pustis papucicu,pa opet stisnes i tako u krug...
Nadam se da sam pojasnio :) ;)
Ivan Le je napisao:Najbolji i najlakši način da ozračiš kvačilo je da stvoriš pritisak u posudi gde se sipa kočiono ulje.
Ja imam uredjaj koji radi na principu onih malih pumpica za prskanje cveća,dakle odviješ poklopac posude za ulje i tu se uvrne drugi poklopac koji na vrhu ima izlaz za malo crevo. To spojiš sa kompresorom ili ovom pumpicom i odrneš na donjem cilindru sisicu za vazduh. Počeće da izlazi vazduh sa uljem,ulje pa opet vazduh i ulje i tako dok ne krene samo ulje. Zavrneš i pravac :vrm: Može da se ispušta i kao vazdih u kočionom sistemu ali uvak ostane vazduha,ovo je provereno najbolje.
Srećno
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88

Korisnikov avatar
janakis
Pridružio se: 30 Dec 2012, 00:00

Postod janakis » 12 Mar 2017, 04:03

Sale brdo po nekoj logici ako je staro ulje bilo med gusto i crno moguće da je pojelo gumice u cilindrima i da tu imas problem.
Ako si ponavljao ozraku više puta a ono neće da uhvati već samo vazduh prolazi..

Korisnikov avatar
zodiac
Pridružio se: 28 Nov 2013, 10:26

Postod zodiac » 12 Mar 2017, 09:20

To je i meni odmah palo na pamet. Nema od tog cilindra nista. Ali rekoh da ne mracim.
:9000CD:
SAAB 900 T8 B201L Coupe 1987. SAAB 9000 CS B204L 1997.
ex SAAB 9-5 SE B205E 1998. SAAB 9000 CS B202R 1993. SAAB 900 SE B204L 1994. SAAB 900 S B204i 1997.

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Kontakt:

Postod sale brdo » 12 Mar 2017, 22:19

cilindar u kabini ??

ili nedaj bože mislite na onaj u menjaču... :murder:

Korisnikov avatar
janakis

Postod janakis » 13 Mar 2017, 07:57

Probaš prvo u kabini lakši je...

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 13 Mar 2017, 08:58

janakis je napisao:Probaš prvo u kabini lakši je...
Taj kad ode vidi se........ili imas baricu u kabini ili sa druge strane vatrenog zida......plasim se da je onaj drugi

@Sale brdo - da nije tvoj auto bio pre neku nedelju kod Ace-Beke na Novom Beogradu?

Korisnikov avatar
janakis

Postod janakis » 13 Mar 2017, 16:14

Pa da Kd u pravu si...smetno s uma baricu i masne fleke...godine jbg.

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Kontakt:

Postod sale brdo » 13 Mar 2017, 23:53

jel postoje neki setovi za reparaciju ili mora sve novo ? da li ima u gazeli te gumice i dihtunzi ?

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 21 Mar 2017, 09:45

sale brdo je napisao:jel postoje neki setovi za reparaciju ili mora sve novo ? da li ima u gazeli te gumice i dihtunzi ?
Sigurnost Zrenjanin

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Kontakt:

Postod sale brdo » 03 Apr 2017, 21:59

Problem rešen... Rastavio cilindar u kabini na sve delove sve okupao i namazao uljem pa sklopio sve super radi ... ali sledeca stvar je sto je nastao novi problem... Ovaj put ne kao iz naslova vec kao iz prvog posta, pedala je niska, auto odvaja tek kad udari u tepih i skroz spoji na pola hoda pedale... Da li moze kolja da kaže kako je resio problem bio bih mu zahvalan

Kolja

Re: Ozračivanje kvačila Saab 9000CS

Postod Kolja » 03 Apr 2017, 22:44

Ne znam jesi li vratio oprugu na pedali. Ako jesi onda deluje da nisi dobro ozracio sistem. Kad si vec sve rastavio trebao si gumice da zamenis.

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Kontakt:

Postod sale brdo » 03 Apr 2017, 22:56

Opruga je tu a za ozračivanje ću sad da vidim... Probacu ponovo pa cu javim a gumice nisam menjao jer su baš u dobrom stanju

Korisnikov avatar
Vlaisavljević
Pridružio se: 21 Apr 2015, 14:22

Postod Vlaisavljević » 08 Nov 2018, 13:46

Sale, šta si uradio na kraju sa kvačilom?
:9000CS:

Korisnikov avatar
sale brdo
Drug Član
Kontakt:

Postod sale brdo » 09 Nov 2018, 00:48

Nista, ponovo ozracio i bolje je... Mada za ovih godinu dana je olaksalo malo ( ili sam se navikao) . Sad je super

Korisnikov avatar
yurion
Drug Član
Pridružio se: 29 Okt 2013, 17:03

Gravitaciono odrzračivanje kvačila?

Postod yurion » 17 Nov 2018, 12:46

Može li neko sa iskustvom da me posavetuje kako da odzračim kvačilo na 9000 cs bez nekih fancy uređaja? Može li gravitaciono odzračivanje kako je ponegde prikazano? I gde se tačno nalazi ventil? Hvala na pomoći.
Pokrenuo SAAB-a posle dugo godina i sad ne mogu da mrdnem iz mesta zvog kvačila.

Korisnikov avatar
san_šabacisko
Drug Član
Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:00

Postod san_šabacisko » 04 Dec 2018, 21:24

jesi pročitao prethodne tekstove? mislim da nema više načina od ovih navedenih
:9000CC: 1987.
:NG900Cab: 2002.
:9000CC: 1988.

Korisnikov avatar
san_šabacisko
Drug Član
Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:00

Postod san_šabacisko » 18 Feb 2021, 22:47

onaj CC što sam kupio od Dragana, kvačilo nije radilo, propalo do patosa, neki dan hteo da ga upalim malo, ono proradilo, odvaja i spaja lepo :mrgreen:
:9000CC: 1987.
:NG900Cab: 2002.
:9000CC: 1988.

Povratak na “SAAB 9000 CS - E”