Pazi nije ovde nikom lako.......
Pre ima sad vec 3 godine na njenoj 9-3ci poceo auto da gubi vodu, stavimo novu pumpu, promenimo jos neke stvari......al ne vredi nista - i dalje gubi vodu.
Odemo kod mog drugog majstora (on je kad je muka) i on nadje gde curi - iznad pumpe za vodu na spoju bloka i glave - dakle dihtung, kaze on desi sa na tim motorima - nije retkost. E sad dolazi deo sto sve pisem.
Udubim se u materiju i krenem da pretrazujem sta treba sve da se menja na motoru kad se radi dihtung. Sem uobicajnog seta dihtunga i nekih skupih gumica na diznama (koje ako ne zamenis na vreme pomesaju ulje i gorivo i posle moze svasta da bude), saznam da su srafovi za glavu motora - jednokratni!!! Dakle kad jednom skines glavu ne vraca se.
OK, reko 2.0/2.2 motor isao u silne Astre, Vectre, Omege, Frontere....Merive, Zafire........znaci milioni komada, a u Srbiji ih imas na svakom cosku - 2.0 i 2.2 imaju iste srafove blok-glava - nalazim 100%.
Zvao sam sve zive prodavnice i uvoznike - niko nikada od njih nije uvezo te srafove
U prevodu niko nikada ne menja srafove kad otvara glavu!
E sad ti se zamisli........koliko si video Vectri B i Zafiri sa 2.0 DTI kao taksi........sve kola koja su presla 500.000km i vise i garantujem ti da je bar nekom od njih otvaran motor.
Na kraju su mi ovi iz Gazele uvezli, mislim da smo cekali 2 meseca dok su stigli.
E sad zamisli da das nekom kljuc od kola i kazes "sredi" - dakle ne kao ja da porucujes delove natrpas u kola i stojis majstoru iznad glave dok radi, nego kao 99,9% ljudi da verujes.
Na kraju je sve super proslo, auto vise nije trosio vodu i nismo imali nikakve probleme - al ovo je:
1. sve si delove nabavio sam i vodio strogo racuna o kvalitetu
2. radio majstor koga znas 15-20 godina
3. i opet si sve nadzirao
Mi se smejemo ovima na zapadu kad roknu 5-10.000 za sredjivanje motora, al ne znam ko se tu poslednji smeje