Voltaža akumulatora
- kd23se4
- Site Admin
- Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00
Re: Voltaža akumulatora
Salu na stranu, ako imas nekog da ti da na zajam akumulator koji sigurno radi ili da napunis pa da se zamenite.
Moze biti da ti vuce negde struju.......ne mora puno da bude.
Moze biti da ti vuce negde struju.......ne mora puno da bude.
Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- trx88
- Site Admin
- Pridružio se: 30 Okt 2016, 16:44
Mogu da prebacim akumulator iz 9-3 u 9000, ali kad je već ovaj pod garancijom, neka ga srede. Kupljen je pre 3 meseca. Pitaću.
Moguće da vuče struju, nisam to proveravao, jer je sve delovalo kako treba dok nije zahladilo.
Hteo sam da proverim ono što ste napisali, i kupio sam multimetar, ali eto.
Ništa, od sutra u akciju. Prvo da osposobim akumulator.
Sent from my BBB100-2 using Tapatalk
Moguće da vuče struju, nisam to proveravao, jer je sve delovalo kako treba dok nije zahladilo.
Hteo sam da proverim ono što ste napisali, i kupio sam multimetar, ali eto.
Ništa, od sutra u akciju. Prvo da osposobim akumulator.
9-3 1.9 TiDS (2005)
- kd23se4
- Site Admin
Ako imas multimetar skini + klemu, multimetar stavi na Ampere - zatvori sva vrata, pogasi sva svetla (kabina, farovi sve) pa onda stavi jednu pipaljku multimetra na akumulator drugu na klemu i vidi koliko struje vuce kad je sve ugaseno.
Mora malo da vuce jer radi sat ali ne bi trebalo puno.....izmeri pa javi.
Kazem da prvo testiras kola, jer ovi na servisu hoce da naplate punjenje baterije prilikom reklamacije ako se ispostavi da je baterija OK, pa zato kazem........
Mora malo da vuce jer radi sat ali ne bi trebalo puno.....izmeri pa javi.
Kazem da prvo testiras kola, jer ovi na servisu hoce da naplate punjenje baterije prilikom reklamacije ako se ispostavi da je baterija OK, pa zato kazem........
Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- alonso
- Pridružio se: 15 Jan 2019, 00:16
I prilikom reklamacije ne spominji da taj auto slabo i kratko voziš ... da ne prebace krivicu na neadekvatno održavanje -tebe
- trx88
- Site Admin
@kd23se4
Merio jutros šta si mi rekao: 68mA
Odneo sam akumulator u servis, kažu da je prazan. Ima 180EM umesto 600EM.
Dopunice ga, pa će mi javiti kakva je situacija.
Ulazi u garanciju.
Merio jutros šta si mi rekao: 68mA
Odneo sam akumulator u servis, kažu da je prazan. Ima 180EM umesto 600EM.
Dopunice ga, pa će mi javiti kakva je situacija.
Ulazi u garanciju.
9-3 1.9 TiDS (2005)
- kd23se4
- Site Admin
50mA je neka "deklarisana" granica, ali 18mA vise po meni nije toliko strasno - tako da mislim da ti ne vuce struju
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- trx88
- Site Admin
Videću, kad uzmem akumulator, koliko puni alternator. Možda je otišao regler. Čini mi se da može da se zameni dok je alternator u kolima. Uz ručnu gimnastiku. :D
9-3 1.9 TiDS (2005)
- kd23se4
- Site Admin
Regler je otisao ako napon dok rade kola pada ispod 13,5V.......ako to ne radi onda je OK.
Lampica u kabini se pali tek kad padne ispod 12V
Lampica u kabini se pali tek kad padne ispod 12V
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- VladimirS
- Drug Član
- Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01
Kod mene je trenutno ovako: u petak sam skinuo akumulator i dopunio ga sa mojim punjačem, oko 3 sata, i ostavio do danas u sobi gde je temperatura oko 20 stepeni. Pokazivao je 12,3 volta sa kontaktom i 12,5 kada je sve isključeno. Opet, mereno preko OBD-a tako da sigurno nije 100% tačno.
- trx88
- Site Admin
Danas mi vratili akumulator. Naravno, napunjen. :)
Merio sam punjenje, i evo vrednosti:
Samo poziciona svetla (ne mogu da ih ugasim): 14.4V (prvo je bilo 14.6V, ali se posle nekog vremena stabilizovalo na 14.4V)
Poziciona + kratka svetla: 14.3V
Poziciona + kratka + grejanje: 14.1V
Akumulator posle gašenja automobila: 13.4V
Deluje da je dobro punjenje... Provericu za vikend parazitsku struju još jednom.
Merio sam punjenje, i evo vrednosti:
Samo poziciona svetla (ne mogu da ih ugasim): 14.4V (prvo je bilo 14.6V, ali se posle nekog vremena stabilizovalo na 14.4V)
Poziciona + kratka svetla: 14.3V
Poziciona + kratka + grejanje: 14.1V
Akumulator posle gašenja automobila: 13.4V
Deluje da je dobro punjenje... Provericu za vikend parazitsku struju još jednom.
9-3 1.9 TiDS (2005)
- VladimirS
- Drug Član
Što nisi merio pre paljenja i dok vergla?
- trx88
- Site Admin
Merio pre paljenja: 13.6V
Za merenje tokom verglanja nemam teleport. :D
Ako drugar može da dođe za vikend, gledaće on.
Za merenje tokom verglanja nemam teleport. :D
Ako drugar može da dođe za vikend, gledaće on.
9-3 1.9 TiDS (2005)
- kd23se4
- Site Admin
Meni akumulator ujutru.....dakle ono usao u kola prvi put i hocu da palim kola........napon mi u zivotu nije bio veci od 12,7-12,8V
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- trx88
- Site Admin
I meni je čudno što ide preko 12.6V. :/
Možda su ga prepunili?
Ne verujem da multimetar toliko greši...
Možda su ga prepunili?
Ne verujem da multimetar toliko greši...
9-3 1.9 TiDS (2005)
- kd23se4
- Site Admin
Ni ja ne verujem da gresi.........tesko da su toliko prepunili, posle nekog vremena bi pao napon.........probaj sutra ujutru jos jednom da izmeris
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- alonso
Napon bi pao ubrzo svakako... trebalo bi da ti bude preko 12, tj 12.4 ili tako neka vrednost.. nema baš pravila, to ti je kad stoji...
Evo baš smo juče drugaru stavljali moj akumulator na dizela da vidi sa čime ima problem, pa mi ga je danas vratio i ja sam ga prvo stavio na punjač, 5 minuta recimo nakon što je izvađen iz kola (znači 5 minuta pre toga je bio punjen alternatorom) i punjač je očitao oko 12.6 volti
Evo baš smo juče drugaru stavljali moj akumulator na dizela da vidi sa čime ima problem, pa mi ga je danas vratio i ja sam ga prvo stavio na punjač, 5 minuta recimo nakon što je izvađen iz kola (znači 5 minuta pre toga je bio punjen alternatorom) i punjač je očitao oko 12.6 volti
- VladimirS
- Drug Član
Po onome što sam čitao, zdrav i potpuno napunjen akumulator bi trebao da ima oko 12,6-12,7 volti a za svakih 0,1v manje kapacitet pada za oko 25%.
- alonso
Naleteo sam na ovaj zanimljiv video, ima dosta informacija, šta se smatra napunjenom, kolko kada opada... Sve su kupljene nove ali ponovo napunjene pre nego što je krenuo sa testovima... ono o čemu sam pričao na početku... vidite da kod amerikanaca čak i ne navode "amper časove", kolko je nebitan podatak... a ovde se često kod nas na reklamama ističe i kao jedini podatak.. viđao sam na internet stranicama ne tako retko da samo kapacitet istaknu... a startnu struju jedino možete videti na slici i to samo ako koriste različite slike za svaki akumulator...
https://youtu.be/h7rTcBanpMk
https://youtu.be/h7rTcBanpMk
- VladimirS
- Drug Član
Ali pazi naziv: Die hard
Da, kod nas do pre desetak godina gotovo da nisi ni mogao pronađeš podatak o toj udarnoj struji samo o amperima.
Da, kod nas do pre desetak godina gotovo da nisi ni mogao pronađeš podatak o toj udarnoj struji samo o amperima.
- stevak
- Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09
Не бих се баш сложио да је небитан у смислу да је свака информација битна. Можда јесте небитан за велику већину амера јер је то податак који би их само додатно збуњивао.
ex SAABotražitelj <9000CS>
- kd23se4
- Site Admin
Amperi su "jeftina fora" za prodaju jeftinih akumulatora, proizvodjaci to znaju i isticu ih u prvi plan.
Verovatniji razlog sto se u USA istice startna snaga je sto ih zakon na to prinudjuje odnosno organizacije za zastitu potrosaca.
Verovatniji razlog sto se u USA istice startna snaga je sto ih zakon na to prinudjuje odnosno organizacije za zastitu potrosaca.
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- alonso
Mislio sam nebitna u smislu namene tog akumulatora... jer tebi za starterski akumulator ne trebaju "amper časovi" već startna - udarna struja... A i pristrasno sam ocenio kao nebitan jer pored toga što ga ističu kao "bitan", neretko je da bude i jedini podatak...
Amper časovi - kapacitet je bitan ako se akumulator stavi da tera recimo pumpu za grejanje u slučaju nestanka struje, ili takvu neku namenu gde se zahteva napajanje strujom duži vremenski period.... A opet sa druge strane, to nije namena ovakvih akumulatora jer nisu predviđeni za to i takav režim rada je koban po njih ... Takođe garancija bi bila odbijena ako se ispostavio da je akumulator korišćen za održavanje struje a ne za startovanje vozila...
I onda me još više nerviraju takvi trikovi...
uporedio bih to sa nekim fiktivnim primerom, kao da prodajem motorno ulje i u prvi plan ističem kako dobro podmazuje brave i bicikle kako bih prikrio manjkave primarne karakteristike - zaštitu motora...
I na sve to proizvođači uglavnom navode u uputstvima u amper časovima koji akumulator treba da se stavi, često uz marku ili kataloški broj ... pa tako recimo za 9-3 je navedeno 60 Ah i kataloški broj nekog Exide-a, pa kad to izguglaš pronađeš da je to akumulator od 640 Ampera ... i ne bi bilo problema da kupiš Vartu, Bosch, Duracell i po oznaci 60 Ah.. dobićeš to isto ili slično... ali neće se veliki broj ljudi odlučiti kod nas da da 100+ evra za akumulator, još ako je u pitanju benzinac....
Ovaj mustang jeftini kod mene, ima 70 Ah i po tome ispada da je dovoljan i za nekog dizelaša, a ima samo 580 A udarnu struju... što je manje i od ovog najmanjeg preporučenog za benzinca ...
Sigurno je tako, recimo npr u nemačkoj ulje ne sme da nosi nazive full sintetike i slične trikove ako nije stvarno u pitanju potpuno sintetičko ulje, dok ovde i u ostatku sveta malte ne na svakom ulju piše full synthetic iako se u stvarnosti ne radi o potpuno sintetičkom ulju
- kd23se4
- Site Admin
Ono sto me zanima, a nemam neko logicno objasnjenje......vec sam pomenuo ovde.....
Drugar kupi onu aj da kazemo jeftinu "crnu" Vartu od 55-60Ah, koliko je vec ona jedina sto moze da stane za Punto 1,9dizel.
Ta Varta je bila sigurno ispravna, al je nesto stalno vuklo struju pa me molio da punim - posle smo provalili da je problem bilo neko nefabricko pojacalo ili cd player (vise se ne secam) gde je instalacija odradjena amaterski.
Elem Varta da bi se napunila trebalo je oko 20 sati!!!
Dakle nov akumulator, relativno male snage.....20 sati!!!
Kad je sredio ovo sto mu vuklo struju taj akumulator radio i prodao kola s njim.
Ja ovu silver Vartu od 100Ah sta god da joj radim (punjenje, regeneracija-desulfatizacija) - ma nema sanse duze od 6-7 sati da traje, uglavnom 3-4
Jel neko ima objasnjenje?
Drugar kupi onu aj da kazemo jeftinu "crnu" Vartu od 55-60Ah, koliko je vec ona jedina sto moze da stane za Punto 1,9dizel.
Ta Varta je bila sigurno ispravna, al je nesto stalno vuklo struju pa me molio da punim - posle smo provalili da je problem bilo neko nefabricko pojacalo ili cd player (vise se ne secam) gde je instalacija odradjena amaterski.
Elem Varta da bi se napunila trebalo je oko 20 sati!!!
Dakle nov akumulator, relativno male snage.....20 sati!!!
Kad je sredio ovo sto mu vuklo struju taj akumulator radio i prodao kola s njim.
Ja ovu silver Vartu od 100Ah sta god da joj radim (punjenje, regeneracija-desulfatizacija) - ma nema sanse duze od 6-7 sati da traje, uglavnom 3-4
Jel neko ima objasnjenje?
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- alonso
Da nije kod punta bila instrument tabla?
Šta je puni, neki "pametni" punjač koji sam radi regulaciju ili ti podesiš kojom strujom će da puni? Ako je ovo prvo, jedino mi pada na pamet da ga puni dosta manjom strujom u odnosu na taj drugi... I šta na kraju pokazuje da je napunjen, neka lampica, ili ti izmeriš?
Ja se takođe ne sećam kada se neki kod mene akumulator punio duže od tako 6-7 sati na automatskom punjaču ... neki i kraće.. a razne sam u poslednjih godinu dana stavljao, moja 2-3, drugarov, ćaletov... najduže su bili sa prethodnog auta čim je stigao iz uvoza, i jedan koji nije korišćen neko vreme u kolima.. ovi iz kola što se izvade, samo par sati... Ja ih uglavnom ostavim preko noći, ili od jutra pa do uveče.. ali se pune par sati...
Na mom punjaču je to ovako, zakačiš kleme, uključiš ga u struju, on ti na displeju pokaže recimo 12.6 V ... stisneš dugme dok ne prebaci na ikonicu za "automobil" i on krene da puni... onda pokazuje bateriju koja blinka sa jednom 1 od 4 crtice... u narednom periodu napon polako raste, preko 13 pa i do 14 ili blizu 14, sad nisam siguran nisam nikad video trenutak u kom zaustavi... kada napuni do kraja, onda baterija prestane da treperi i pokazuje 4 pune crte i napon polako opada do nekih 12,6 - 12,7 .. tako ga zatekneš ujutru ili posle 10ak sati
Znam da ovi serviseri preporučuju da se puni najmanjom strujom 12 sati ili što kažu da "odnoći", ali je to očigledno samo moguće sa tim podesivim- "ne pametnim" punjačima ... i to smatram da je najbolje, što manja struja to bolje...
kod mobilnih telefona imam jedan primer, iako nisu iste baterije u pitanju... ali rekao bih ista filozofija
Većina androida ima jake punjače, od po 2 ili više ampera, i to govorim o periodu do pre par godina pre ovih eksper brzih punjača što vam za 15 minuta napune 80% baterije ... recimo neki samsung galaxy S4, S5, ta "generacija"... znate i sami da baterija kod androida zna da popusti posle godinu dana, i uglavnom je tako .... a na ajfonu koji imam, takođe ne ovaj od novijih, nego star više od 4 godine ... samo je išao običan punjač, od svega 1 ampera (duplo manje nego svaki android u to vreme) ... treba mu dobra 3-4 sata da se napuni, ali zato baterija koja je stara 2 i po godine i dalje je na 88% svog "života" ...
Šta je puni, neki "pametni" punjač koji sam radi regulaciju ili ti podesiš kojom strujom će da puni? Ako je ovo prvo, jedino mi pada na pamet da ga puni dosta manjom strujom u odnosu na taj drugi... I šta na kraju pokazuje da je napunjen, neka lampica, ili ti izmeriš?
Ja se takođe ne sećam kada se neki kod mene akumulator punio duže od tako 6-7 sati na automatskom punjaču ... neki i kraće.. a razne sam u poslednjih godinu dana stavljao, moja 2-3, drugarov, ćaletov... najduže su bili sa prethodnog auta čim je stigao iz uvoza, i jedan koji nije korišćen neko vreme u kolima.. ovi iz kola što se izvade, samo par sati... Ja ih uglavnom ostavim preko noći, ili od jutra pa do uveče.. ali se pune par sati...
Na mom punjaču je to ovako, zakačiš kleme, uključiš ga u struju, on ti na displeju pokaže recimo 12.6 V ... stisneš dugme dok ne prebaci na ikonicu za "automobil" i on krene da puni... onda pokazuje bateriju koja blinka sa jednom 1 od 4 crtice... u narednom periodu napon polako raste, preko 13 pa i do 14 ili blizu 14, sad nisam siguran nisam nikad video trenutak u kom zaustavi... kada napuni do kraja, onda baterija prestane da treperi i pokazuje 4 pune crte i napon polako opada do nekih 12,6 - 12,7 .. tako ga zatekneš ujutru ili posle 10ak sati
Znam da ovi serviseri preporučuju da se puni najmanjom strujom 12 sati ili što kažu da "odnoći", ali je to očigledno samo moguće sa tim podesivim- "ne pametnim" punjačima ... i to smatram da je najbolje, što manja struja to bolje...
kod mobilnih telefona imam jedan primer, iako nisu iste baterije u pitanju... ali rekao bih ista filozofija
Većina androida ima jake punjače, od po 2 ili više ampera, i to govorim o periodu do pre par godina pre ovih eksper brzih punjača što vam za 15 minuta napune 80% baterije ... recimo neki samsung galaxy S4, S5, ta "generacija"... znate i sami da baterija kod androida zna da popusti posle godinu dana, i uglavnom je tako .... a na ajfonu koji imam, takođe ne ovaj od novijih, nego star više od 4 godine ... samo je išao običan punjač, od svega 1 ampera (duplo manje nego svaki android u to vreme) ... treba mu dobra 3-4 sata da se napuni, ali zato baterija koja je stara 2 i po godine i dalje je na 88% svog "života" ...
- kd23se4
- Site Admin
Nije nije, bio stvarno neki djavo koji je prethodna vlasnica dala da se ugradialonso je napisao: ↑28 Jan 2020, 08:08Da nije kod punta bila instrument tabla?
Pa stavili smo ga na CTEK punjac, dakle na isti na koji stavljam sve moje baterije.
Kod njega imas nekih 6-7 lampica, do 3 stigne brzo i onda malo traje da dodje do 4, posle do 6-7 stigne dosta brzo.
Ako baterija ne valja onda ti uglavnom upali crvenu lampicu posle par sati.
Znam da mi ovu bateriju od 900ke (bugarska ZXZ) od 60Ah napuni isto kao i ovu od 9-3 (Varta Silver 100Ah) - dakle nekih 5-6 sati.
Dok sam imao motor njegovu AGM bateriju je punio 3-4 sata
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)