Može se lako testirati i po potrebi očistiti ako je zaprljanost razlog njegovog nepravilnog rada. Problem se manifestuje ne samo po slabom ubrzanju, već se može videti da turbo kazaljka na tabli , na punom gasu, ne ide do crvene linije već se zaustavlja 2-3 crtice pre toga...

Dobro bi bilo koristiti neku dijagnostiku, čak je i ona blutut za mobilni telefon od 3$ dovoljna... samo vam treba da pratite podatke sa MAP senzora...
Dok je problem prisutan, turbo kazaljka neće ići do crvene linije, biće dostupan samo "osnovni boost", odnosno na dijagnostici senzor pritiska će pokazivati najviše 1.4 - 1.45 bara ukupnog pritiska.
Ventil se nalazi između motora i požarnog zida, lako dostupan

Prvo što možete probati jeste da otkačite crevo koje ide od ventila ka wastegate-u (crveno na slici)

Sada ne treba preterivati i odmah stisnuti pun gas, treba samo da vidite da li će ići bolje nego ranije, što je dovoljno i sa 70-80% gasa... (ako je problem do ventila, turbo kazaljka će ići do crvene linije a pogledom na dijagnostiku, pritisak u usisnoj grani će ići preko 2 bara). Teorija kaže da ako pređete 2.5 bara ukupnog pritiska doći će do fuel cut-a (ja to nisam isprobao)
Kada skinete ventil (otkačite džek i 3 creva) treba proveriti sledeće stvari:
1. Izmeriti otpor unimerom na kontaktima ventila , trebao bi biti između 22 i 24 oma
2. Nađite neki izvor napajanja od 12 volti (ispravljač, punjač laptopa, računarsko napajanje) i spojite na kontakte ventila - plus i minus su označeni na samom ventilu. Meni je najzgodnije bilo računarsko napajanje zbog tankih priključaka i uskih i zbijenih pinova na ventilu, samo je bilo potrebno izvući dve žice iz nekog od onih belih džekova sa napajanja ...

Kada uključite napajanje, odnosno ventil dobije struju, treba da se čuje "ck" i da tako ostane dok ne isključite struju, kada će se vratiti u početni položaj. Meni je najlakše bilo da napajanje uključim na produžni kabl, pa bih struju ventila "otvarao/zatvarao" preko prekidača na produžnom kablu...
Priključci na ventilu su označeni ovako:

C je ulaz i tu dolazi vazduh sa turbine
W je izlaz ka wastegate-u
R je izlaz koji ide nazad na usisno crevo, iza protokomera
Sada ventil možete testirati sa nekim kompresorom, pumpom ili prostim duvanjem kao da hoćete da naduvate balon (dovoljno je malo vazduha, tako da pazite sa jakim kompresorom)
Sa isključenom strujom, kada duvate u C priključak, sav vazduh treba da prolazi kroz W
Sa puštenom strujom, ako duvate kroz C onda kroz W više ne bi smeo da prolazi vazduh. Sada, kada je struja uključena, W i R bi morali da budu povezani, a to možete da proverite tako što ćete vazduh dovesti na recimo W i on bi trebao da izlazi kroz R, ili obrnuto ...
Ako vazduh malo teže ide kroz R, to je razlog zašto imate nedostatak boost-a, jer ventil onda ne može da rastereti pritisak ka wastegate-u i on predugo ostaje otvoren ... kako god vam se činilo, treba pokušati čišćenje ventila na sledeći način:
Ja sam koristio čistač za protokomer (može i brake ili carb cleaner) i mali kompresor. Ovo za protokomer sam već imao kod sebe a i brzo isparava, ne ostavljajući ostatak, što je i razlog zašto sam se odlučio za njega... Na kraju sam ipak uradio jednom i sa brake cleaner-om
Najbolje je da cleaner prskate kroz W priključak i onda uključujete i isključujete struju nekoliko puta po par sekundi...
Kad je struja isključena, tečnost će izlaziti na C, a kada uključite struju onda će na R.
U mom slučaju, kroz R je izlazilo nešto prljavštine u početku...
Onda kompresorom izduvavajte na isti način (na W dovodite vazduh), pa uključujte/isključujte struju kako bi se menjao smer izlaska vazduha kroz druga dva izlaza...
Ja sam oba postupka ponovio po nekoliko puta. Slobodno na kraju posvetite malo više vremena izduvavajući kako bi se svi izlazi lepo osušili...
Kod mene se pojavio taj nedostatak boost-a i turbo kazaljka se zaustavljala 3 crtice pre crvene, kada sam ovaj ventil očistio situacija se odmah popravila i sada na punom gasu dođe tačno na crvenu crticu i drži tako bez greške. Naravno, ubrzanje se osetno popravilo.
p.s.
Kod klapne gasa ima sličan (isti) ovakav ventil koji deli pritisak pre i posle klapne onog trenutka kada otpustite gas, kako bi ublažio šokove nakon ponovnog otvaranja klapne zbog razlike u pritisku ... Prema WIS-u, njihov rad je povezan i jedan učestvuje u korekciji onog drugog (nisam baš detaljno istraživao) ... Uglavnom, ono što sam hteo da kažem je, da me nije mrzelo da skinem i očistim i njega, za svaki slučaj.