Elem, s' obzirom na godine u koje polako ulazi ovaj model, dešava se da da dosta stvarčica kreće da se troši i da crkava polako. Ja sam imao problem sa ventilatorom kabine. U jednom trenutku je bio skroz zaribao i nije motor mogao da ga okrene.
Kao prvu pomoć sam uradio sledeće:
Otvorio haubu i skinuo gumeni keder koji se nalazi na limu ispod šoferke. Zatim sam podigao plastičnu oblogu i izvadio filter kabine. Kada sam to urado, došao sam do ventilatora kabine. Prvo sam ga rukom pomerio i video da ide dosta teško, ali posle par krugova okretanja, stanje se malo poboljšalo. Kako nisam imao više vremena da mu se posvetim tada, uzeo sam sprej WD40 i malo naprskao po osovinici ventilatora i još ga ručno okretao. Stanje se tada poboljšalo i ventilator je počeo da radi normalno, osim što se pri manjim brzinama čulo pištanje.
Ako se nekome isto to desi, ovo može da mu posluži samo kao prva pomoć, da ne ostane skroz bez ventilacije.
Takodje, bitna stavka ovde je odvod za vodu, koji se nalazi ispred filtera vazduha. Vodite računa da je čist i da voda može nesmetano da otiče, inače će vam poplaviti kabinu.
Kada sam konačno uhvatio malo vremena, rešio sam da izvadim ventilator i probam da ga popravim skroz. U nastavku postavljam detaljnije objašnjenje, sa slikama.
Napomena: Ventilator se nalazi sa desne(suvozačeve) strane vozila
Potreban alat:
Mala gedora (račna)
Produžetak za račnu
Torex ključevi (nastavci za gedoru) od TX10 do TX30
Ravni šrafciger
Korak 1:
Skinite plastiku sa bočne strane instrument table
Korak 2:
Skinite fioku sa suvozačeve strane(glove box). Odvrnite 5 torex šrafova, koji drže fioku. Dva šrafa se nalaze ispod fioke...
...a još tri unutar fioke
Sada izvucite fioku pažljivo prema sebi. Nemojte je vaditi skroz, jer je prvo potrebno otkačiti žice koje dovode struju za svetlo u fioci...
...a posle toga i crevo klime, koje ubacuje vazduh u fioku i tako pravi mini frižider, kada klima radi
Napomena: Slikajte žice pre nego što ih skinete, da ne bi zaboravili koja gde ide
Korak 3:
Skinite plastiku koja se nalazi ispod ventilatora i na kojoj je kabinsko svetlo, koje je takodje potrebno otkačiti. Plastika se drži na jednom šrafu odozdo
Korak 4:
Skinite bočnu plastiku centralne konzole. Prvo odvijte jedan šraf, koji je prekriven poklopcem(skinete poklopac šrafcigerom)
Zatim vucite plastiku prema dole i prema nazad
Korak 5:
Skinite deo koji reguliše rad ventilatora. Raskačite konektor i odvrnite dva šrafa, kojima je pričvršćen za sam ventilator. Kada ga oslobodite, vucite prema sebi, da ne bi oštetili kontakte. Kao što se vidi na slici, kod mene su bili malo korodirali, pa sam i njih očistio usput očistio sa finom šmirglom i naprskao WD sprej. Ovo je potrebno uraditi da bi se sledeći deo lakše skinuo
Korak 6:
Skinite plastiku koja usmerava vazduh na noge putnika. Pričvršćena je sa jednim ili dva šrafa, nisam siguran. Taj deo nisam lepo slikao. Uglavnom, kada je oslobodite od šrafova, povucite je na desno, na mestu na kojem se spojena sa ostatkom ventilacionog sistema
Nakon toga, da biste je izvadili, zarotirajte je u kontra smeru kazaljke na satu. Desni kraj plastike prema napred, a levi prema nazad. Uz malo natezanja trebalo bi da izadje
Napomena: Vodite računa da ne izgulite ili ne pokidate žice!
Korak 7:
Skidanje samog ventilatora. Ventilator je pričvršćen sa 8 ili 9 šrafova, od kojih su neki lakše, a neki teže dostupni. Ovde će vam trebati mala račna,jer su 2 šrafa jako blizu poda, a neki su opet visoko zašrafljeni, tako da će vam trebati i nastavak. Jedan šraf je sakriven i biće vam potrebno ili ogledalo ili da upalite kameru na telefonu, da biste videli gde je. Ja nisam uspeo da ga slikam lepo, ali sam označio otprilike njegovu poziciju na slici
Posle skidanja svih šrafova, ventilator se još samo drži na plastičnim žabicama, koje je lako otvoriti. Nakon toga, ventilator pada dole i može lagano da se izvuče.
Napomena: Pazite na ovu plastičnu prečku što ostaje. Oštre su joj ivice, ja sam se sav izgrebao
Ukoliko radite zamenu celog kućišta ventilatora, ovo je poslednji korak. Posle ovoga ide vraćanje svega nazad samo obrnutim redom. Ja nisam imao drugi ventilator, te sam iz tog razloga odlučio da izvadim ovaj i vidim šta mogu da uradm sa njim
Korak 8
Da bi izvadili sam ventilator iz kućišta, potrebno je odvrnuti tri šrafa odozdo
Nakon ovoga izvucite ventilator.
Kao što se vidi, nije baš u lepom stanju. Spolja sam ga čistio što finom šmirglom, što alkoholom zbog masnoće. Nisam se usudio dalje da ga rastavljam, ipak sam mašinac po struci, ne električar
Unutra sam ga naprskao WD sprejem, a na osovinicu (plava strelica) sam nakapao malo ulja i ručno ga okretao da bi se koliko-toliko podmazao. Isto to sam uradio i sa druge strane osovine.
Nakon toga, sve se vraća nazad kontra redom od skidanja.
Nadam se da je ovo bilo od pomoći. Ako ima bilo kakvih nejasnoća, pitajte. Znam da nisam baš sve lepo slikao, ali šta ćeš. Zaradi se čovek, pa zaboravi
Uradi sam - Popravka/zamena ventilatora kabine Saab 9-3 SS
- sasa90
- Pridružio se: 24 Feb 2019, 16:36
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Re: Uradi sam - Popravka/zamena ventilatora kabine Saab 9-3 SS
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- alonso
- Pridružio se: 15 Jan 2019, 00:16
Odličan tutorijal baš sam juče isto ovo radio... još neke druge stvari sam rešavao pa sam morao i ovo ... Baš sam se pitao čemu služi to crevo od klime na kaseti
offtopic: da li neko zna gde je drugi kraj odvoda za kondenzaciju od klime ? Jedan je ispod turbine otprilike, kuda bi trebal da izlazi voda koja se skupi... a gde je početak tog creva? Jer sam mislio da ga izduvam sa druge strane..
offtopic: da li neko zna gde je drugi kraj odvoda za kondenzaciju od klime ? Jedan je ispod turbine otprilike, kuda bi trebal da izlazi voda koja se skupi... a gde je početak tog creva? Jer sam mislio da ga izduvam sa druge strane..
- sasa90
- Pridružio se: 24 Feb 2019, 16:36
Hvala, hvala, drago mi je da sam pomogao
A što se tog creva tiče, stvarno ne znam. Ako saznaš javi ili postavi ti u novu temu
A što se tog creva tiče, stvarno ne znam. Ako saznaš javi ili postavi ti u novu temu
- Bagzi93
- Drug Član
- Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00
Ala si ga opravio
Svaka cast!
Svaka cast!