Postod GoranJovanović » 26 Jul 2017, 15:45
Evo našao sam malo vremena da napišem nešto o ovom mom 9k.
Prvo i osnovno auto je bukvalno došao kod mene kao poklon. Drugo, zapušten je do besvesti i krš. Ali ne bi ja bio ja, kada mi to ne bi bio izazov. Pa da krenemo.
Neispravno:
Prednji prozori, desni ne reaguje, levi radio par puta i ostao spušten i ne reaguje.
Zadnji prozori nisu radili, kao i prednji, ali posle intervencije na prekidačima(čišćenje kontakata) sad rade.
Ventilator ventilacije mrtav(daj bože četkice)
Desni retrovizor ne reaguje, slomljen prekidač za izbor levi desni.
Kontakt brava ne postoji(isečena brusilicom), kontakt na prekidač od yuga, start na taster.
Prekidač za brisače odlomljen zajedno sa delom nosača istog.
Farovi ne rade(hladni lemovi na oba releja za svetla).
Nema levog motora za brisač fara, nema celog brisača na desnom faru.
Nema prskalica za farove, crevca isčupana i vise unutra.
Šarke na vratima kasete razglavljena.
Lamperija u katastrofi.
Poklopac table pukao na 5 mesta.
Odlomljene ručice za otvaranje vrata na svim vratima, sem na vozačevim.
Suvozačeva vrata ne radi otvaranje spolja.
Amortizeri zadnjih vrata.
Polomljene žabice na tasterima sirene na volanu.
Prednji spojler(podbranik) fale šrafovi, vezan žicom i izgleda izvitopereno, nema poklopac na ušici za šlepovanje.
Ajd sad mehanički.
U leru i pri kočenju motorom pravim dimnu zavesu kao tenk.
Na benzinu radi kao na 2½ cilindra, na plinu ok.
Potrošnja oko 20l plina.
Auspuh bušan na 100 mesta, pukla elastična spojnica, varen na izlasku iz turba, srednji lonac izvaren nema gde ne, zadnji lonac u gepeku, ručna izrada bože sačuvaj.
Ulje curi sa strane PK kaiša, sve masno.
Curi servo negde.
Creva za ventilaciju sa poklopca ventila katastrofa(pojedena od ulja i temp)
Desni homokinetički na izdisaju(zna da mi otima volan iz ruku na pravcu), kao i obe manžetne.
Antilock i SRS lampice gore, kao i Check engine.
Ručna kočnica hvata samo desni točak.
Turbina se čuje, mada ne mnogo, više mislim da propušta blow-off, jer se čuje pfsss na promeni brzina kao da je atmosferski, a ne recirkulacioni. Plus ima neke čudne rupe na sebi, kao da je neko bušio namerno.
Crna kaseta, mada vidim da je tu već duže vremena, a nisam siguran da pripada ovom motoru.
Gume loše.
Jedna trokraka felna.
Nema rezervnog točka(boca za plin), prazna kutija za alat.
Ovo je što sam nekim ovlaš pregledom ustanovio. Neke od stvari sam sredio, te ih neću pominjati.
Inače na jutarnjem paljenju nema dima, auto lepo radi na leru i sasvim pristojno ide i vuče. Sve to na plinu, jer kao što rekoh, na benzinu ne radi nikako. Sumnjam na zapušene dizne jer u rezervoaru nije bilo ni benziskih para.
Auto je stajao godinu i po dana.
Okačiću još par slika koje imam.
Ako imate savete dobrodošli su, jr sam nov u Saab porodici. Pre sam vozio Alfe 33, 75 tako da sa čudnim i unikatnim rešenjima nisam stranac. Takođe alat i ja nismo stranci, kao i ležanje ispod kola, ulasci u motorni prostor i kupusanje. Samo sa Saabom nisam dosad ulazio u okršaj, a kao što se vidi imam nameru.
Još jednom svi saveti su dobrodošli. Sve što uradim u međuvremenu javljam. Hvala svima unapred.