Svecice za 8V Turbo

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Svecice za 8V Turbo

Postod kd23se4 » 14 Feb 2017, 09:16

Mada sam generalno zadovoljan sa NGK hteo sam da probam Denso (jer kazu da je kvalitet isti), a posto moj Saab nema kasetu nisam iz verskih razloga vezan za NGK.
Posto se kola voze po gradu na kratkim relacijama koristim topliju svecicu BP6ES (inace preporuka za brzu voznju BP7ES) kod NGK pa sam kupio W20EP-U kod DENSO-a u Gazeli.

Posle nekih 3000km i mozda godinu dana ili malo jace sam imao problem gde se ispostavilo da su svecice otisle.

Auto sam ostavio (radilo sve normalno) kod farbara da nesto popravi i posto nisam bio u zemlji ostao je kod njega 2 nedelje. Dodjem da podignem auto i kada sam ga upalio, upalio na pola kljuca, ali vidim tesko prima gas.
Nista, odvezem ja njega kuci, vec pao mrak, pa rekoh sutra cemo da se ceramo.
Sutradan skinem svecice i vidim da su prljave i ocistim ih mesinganom cetkicom. Auto upali i odmah krenuo da lepo prima gas, rekoh super problem resen.
Sutradan odem nesto kolima kad ono opet trokira motor :ljut:
Posto nisam imao vremena ostavim ga posle voznje na parkingu i tek sada za vikend stigao da sredim. Svecice posle nisu radile 20 minuta i opet crne/masne. Stavim stare svecice NGK BP6ES i evo ga radi vec 3 dana bez ikakvih problema.
Tako da lepo sve to sa Denso, ali drzim se NGK do daljnjeg (cak su mi grejaci na dizelu njihovi :mrgreen: )

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član
Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01

Re: Svecice za 8V Turbo

Postod VladimirS » 14 Feb 2017, 11:36

Koliko se sećam, Gripen je isto imao problema sa Densom. Ja sam pre dva meseca stavio Denso na Tojotu i mislim da se guši pri nižim obrtajima, pogotovo dok je hladan. Sa NGK nisam imao taj problem. Pretpostavljam da je kvalitet uvoza kod nas loš, ne verujem da "tamo negde" prodaju krševe, pogotovo što je za Tojotu to prva ugradnja.

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 14 Feb 2017, 20:46

Pa sta znam........nisam navikao da japanci imaju te fore. Ko zna sta je, K-glava baca mnogo goriva jer je konstruisana da radi prebogato (dizna ne zatvara dok se ne ugasi pumpa goriva), tako da kapiram da svecici nije lako, ali NGK i recimo Champion bez problema gaze.

Ma dobro......ja na Yamahi imam isto NGK, a na forumima pricaju da je Denso dobra kopija NGK, ali izgleda (bar kod auta) da segrt nije nadmasio majstora.

O prvoj ugradnji ne moras nista da mi pricas........moj cale je prve svecice (Bosch) na Kadettu menjao posle 42.000km i 8-9godina :mrgreen:

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član

Postod VladimirS » 14 Feb 2017, 22:13

Pazi, Gripena, tebe i mene povezuje Denso kupljen u Gazeli sa sličnim simptomima. Kolko se ja u to razumem a ne razumem se baš mnogo :uuc: problem je ili sam Denso ili kvalitet. Jedino da dovučemo neke svećice iz inostranstva pa da uporedimo.

Da se nadovežem kvalitet iz inostranstva...pre tri godine sam preko drugaraiz Nemačke nabavio Osram Nightbreaker sijalice za Tojotu (HB4) jer kod nas toga nije bilo u toj varijanti. Izašlo me strašan novac za dve sijalice dok sam poplaćao sve troškove. Jedna sijalica mi je trajala dve godine (oko 20000km) druga je crkla pre par nedelja, na tri godine od stavljanja (još oko 10000km). A drugaru su obe crkle za nešto manje od godinu dana, kupljene ovde. Ne kažem da je za sve kvalitet upitan ali ga očigledno ima.

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 14 Feb 2017, 23:20

Za Nightbreaker mogu da ti garantujem da na Saab forumu u Nemackoj svi imaju iste probleme sa 902/9-3 i Nightbreakerom, tek sa uvodjenjem ovih Plus ili kako se vec zovu se popravilo, pa tako i kod mene.
Ja sam na 900OG stavio Narva sijalice +30% (Narva je bivsa istocnonemacka fabrika sijalica sada vlasnistvo Philipsa) i rade od 2011.
Najvaznije pored sijalice su cista stakla (iznutra) i dobra ogledala.

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član

Postod VladimirS » 14 Feb 2017, 23:59

Video sam i te "plus", ne znam da li su moje bile te ili ne.
Narvu imam na Tojoti, skinuo sam ih zbog Nighbreakera, pa sad vratio kad su ove crkle. Ko zna koliko godina pre toga su bile u upotrebi. Mislim da su obične. Farovi su od stakla, nisu plastika, i stvarno su kao novi, ali nisam primetio neko posebno poboljšanje sa Osramom. Vozačev far čudno baca svetlost iako redovno idem u Amss na štelovanje.

Povratak na “SAAB 900 OG”