Ulja za automobile - STALKER - motornaulja.blogspot

Naši saradnici i prijatelji
Korisnikov avatar
MAD SERB
Pridružio se: 28 Jun 2013, 09:37
Kontakt:

Re: Ulja za automobile - STALKER - motornaulja.blogspot

Postod MAD SERB » 27 Okt 2015, 22:19

do sada sam koristio mobil 1 0W 40 ali razmisljam da predjem na malo gusce ulje zemo, dvoumim se izmedju 5W 40, 5W 50 ili 10W 60 (naravno sva 3 mobile 1 full sintetika), po tvom misljenju koje je od ta 3 najbolje za mog turbo benzinca?Hvala
ŽIVOT JE 1, SAAB JE 2.0 T ! :sb2:
LIFE'S TOO SHORT TO DRIVE BORING CARS!!!
Cars are my drug, SAAB is my dealer !
Mog je SAABa, vozila baba :dev:
powered by Nordic performance :secret: :vrm:

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 27 Okt 2015, 23:16

Jel ti trosi ulje kad trazis gusce?

Korisnikov avatar
MAD SERB
Kontakt:

Postod MAD SERB » 28 Okt 2015, 00:45

ne trosi nego vidim da svi prelaze na gusce pa ajde gde svi tu i mali Mujo :sr:

Korisnikov avatar
Bagzi93
Drug Član
Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00

Postod Bagzi93 » 28 Okt 2015, 21:27

Mislim da bi glupo bilo da pred zimu prelazis na neko gusto ulje zbog hladnog starta. Ako ti ne trosi teraj kao i do sad.

Korisnikov avatar
VladimirS
Drug Član
Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01

Postod VladimirS » 29 Okt 2015, 11:15

"Ko se plaši Wolf-a još?" :pl:

Korisnikov avatar
MAD SERB
Kontakt:

Postod MAD SERB » 29 Okt 2015, 11:44

ulje sam zamenio pre 20ak dana nego cisto da znam sta da kupim sledeci put ;)

Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Postod GRIPEN » 29 Okt 2015, 23:30

Bez ljutnje, ovo je Stalkerova tema, pa su pitanja ovde postavljena njemu i upucena.
All systems go, ready for takeoff!

Korisnikov avatar
MAD SERB
Kontakt:

Postod MAD SERB » 30 Okt 2015, 20:44

MAD SERB je napisao:do sada sam koristio mobil 1 0W 40 ali razmisljam da predjem na malo gusce ulje zemo, dvoumim se izmedju 5W 40, 5W 50 ili 10W 60 (naravno sva 3 mobile 1 full sintetika), po tvom misljenju koje je od ta 3 najbolje za mog turbo benzinca?Hvala
kad stignes 'pucaj' zemo

stalker
Pridružio se: 28 Feb 2014, 08:23

Postod stalker » 31 Okt 2015, 19:40

Ako već Mobil 1 ... onda 5W-50 Peak Life!
Nemoj preko toga ... 5W-40 može biti dobar izbor ali Mobil 1 ide 0W-40 pa 5W-50.
Dakle, s proleća - udri 5W-50 (može do sledećeg, ovo je o.k. i za zimu, pa do -25, za razliku od 10W-40/50/60).
Pogotovu ako NE troši ulje, 10W-60 bih čuvao samo za takvu (ne)priliku.
Jeste HTHS veće kod viskoznijih ulja ("deblji uljni film") ali imaju i svoje mane (viskoznija). TReba naći pravu ravnotežu (što bi se sad moderno i skraćeno reklo "balans" ... što jedino kod pneumatika podnosim kao izraz ... i kod "balans-štangle").
Pozdrav!

(nadam se da je PP poslat GRIPEN-u sada stigao ...)

Korisnikov avatar
san_šabacisko
Drug Član
Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:00

Postod san_šabacisko » 02 Nov 2015, 08:29

e sad ja jedno pitanje: vreme da menjam ulje u motoru (prethodno eneos 10W40 polusint), sipao bih Wolf kad smo već pričali o tome da probam pa gledam u Gazeli. buni me što ima više podvrsta jednog. evo sa njihovog sajta:

WOLF VITALTECH 10W40 EXTRA
Delimicno sinteticko ulje, Klasa viskoznosti SAE 10W40, Specifikacija API CI-4, Specifikacija ACEA E4/E7, Specifikacija MB 228.5 - MTU type3, Specifikacija MAN M 3277, Specifikacija DEUTZ DCQ-III-10, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet VOLVO VDS-3, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet MACK EO-M Plus, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet CUMMINS CES 20078, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet CUMMINS CES 20077, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet RENAULT RDX, RLD-2
outstanding engine cleanliness and durability. lower fuel consumption and CO2 emissions. very good fluidity at low temperature.

WOLF VITALTECH 10W40
Delimicno sinteticko ulje, Klasa viskoznosti SAE 10W40, Specifikacija API CI-4/SL, Specifikacija ACEA A3/B4, E7, Specifikacija MB 228.3 - MAN M3275, Specifikacija MTU Type 2, Specifikacija VOLVO VDS-3, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet MACK EO-N Plus, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet DEUTZ DQC III-10, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet CUMMINS CES 20076/7/, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet RENAULT RLD, RLD-2, Dozvola proizvodjaca za pustanje u promet GLOBAL DHD-1
outstanding engine cleanliness and durability. very good fluidity at low temperature.

WOLF EXTENDTECH 10W40 HM
Delimicno sinteticko ulje, Klasa viskoznosti SAE 10W40, Specifikacija API SM/CF, Specifikacija ACEA A3/B4, Specifikacija MB 229.3, 226.5, Specifikacija RENAULT RN 0700, RN, Specifikacija VW 502.00/505.00
outstanding engine cleanliness and durability. very good fluidity at low temperature. longer oil drain interval.

koje sad od njih da sipam? auto je saab '87.god, turbo benzin i ne prelazim nešto mnogo km. cene su slične tako da to nije bitno.
:9000CC: 1987.
:NG900Cab: 2002.
:9000CC: 1988.

stalker

Postod stalker » 02 Nov 2015, 20:15

Poštovani,
Prva dva su ulja za teretni saobraćaj (i dizel motore kamiona, autobusa, traktora, rovokopača i slično) te takva nisu preporučljiva za putnički program (naročito benzinske motore).
EXTENDTECH je odlično (vrhunsko) 10W-40 ulje za automobile ali pošto ne prelazite mnogo dovoljan je i Guardtech (B4 ili "Diesel", bez obzira na ovo zbog API SL, MB 229.1 i ACEA A3 svakako je dobaro ulje i za benzince).
U "Gazeli" verovatno nemaju ali bi došla u obzir i ulja kao što su: "multigrade 10W-40" ili "HC Based", oba API SG/CD.
Ona nisu za mnogo km (prvo i manje a drugo maks. 7500km zbog manje aditiva) ALI su baš po standardima iz doba proizvodnje vašeg motora (automobila).
Pozdrav!

Korisnikov avatar
san_šabacisko
Drug Član

Postod san_šabacisko » 03 Nov 2015, 08:40

e to mi nije palo na pamet da može biti za dizel, mašine...bzvz što nisu napisali ništa o nameni određenih. onome ko nije stručnjak za ulja kao vi ništa mu ne znače one dozvole i klase.

Guardtech vidim da je mineralno samo? i 15W najniže
da uzmem onda Extendtech? češće sad vozim auto, mislim da ću preći više km ove godine (pre vremenskog roka zamene)

stalker

Postod stalker » 03 Nov 2015, 11:24

Guardtech za automobile postoji i u 10W-40 (B4 i Diesel, što je verovatno isto ulje samo različitog imena).
Dakle Guardtech 10W-40 (za automobile, obratite pažnju na istoimene serije ali za različita vozila, idite redom, home page - Passenger Cars - Guardtech - vrsta ulja (10W-40) ... jeste možda malo nejasno, ali morate ovako ako naručujete poštom, ako kupujete direktno u prodavnici naglasite da je za automobil i neće biti problema (dakle bez ACEA E specifikacija).
Extendedtech je još kvalitetnije i vredi malo više para (ako ga imaju u prodaji) ali ništa posebno bitno, Guardtech je više nego dobro ulje (sa ACEA A3/B4-10, dakle iz 2010. što je za klasu bolje od npr. ACEA iz 2004. ... mada je za vaš motor dovoljno i ispunjenje prve verzije ACEA standarda iz 1996. (A3)).

stalker

Postod stalker » 03 Nov 2015, 14:01

Jeste malo čudno (imena serija označavaju (manje-više) generaciju vozila i ima istih imena i za teretni i putnički program).
Originalno ali može biti zbunjujuće. Zato smo tu (na forumu) da pomognemo jedni drugima. Jedan čovek ne može sve da zna ...

stalker

Postod stalker » 05 Nov 2015, 08:03

Pominjana (davno) nagradna igra u saradnji sa firmom Gazela je ponovo aktuelna.
Obećavam da ću do kraja vikenda proglasiti i pobednika (za najbolje pitanje do sada, važi samo do juče).
Nagrada je kantica od 5 lit. ulja koje odgovara SAAB-u vlasnika koji je postavio najzanimljivije pitanje (zapravo najbolje po par kriterijuma). Pošto početkom nedelje nisam imao odluku morao sam sa ljubaznim ljudima iz Gazele da dogovorim unapred nagradu.
Ukoliko ne bude dovoljno, vlasnik će morati da dokupi još koji litar (kao i filter ulja, ako već nema u rezervi) ali mislim da je nagrada vredna i bez toga (neophodno je da dobitnik bude član kluba, članska kartica je obavezna).
Ne mogu čvrsto da obećam ali postoji mogućnost da nagrada bude jednom u godinu dana ili da i bude proširena ali to zavisi od više faktora koje trenutno nije moguće predvideti.
I ovako, smatram da je ovo fina donacija SAAB klubu a i dobra promocija Wolf brenda.
Administratori bi mogli da razmotre da za ovo Gazela dobije neki flajer (reklamu) na sajtu, makar na mesec dana (što ne bi trebalo da bude problem). Ionako će mi njihova pomoć biti neophodna (korisnik koji dobije nagradu, moraće da se prvo njima obrati).
Vidimo se uskoro (ovim povodom)!

Korisnikov avatar
GRIPEN

Postod GRIPEN » 05 Nov 2015, 08:12

Lepo!

Korisnikov avatar
Jolly
Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
Kontakt:

Postod Jolly » 05 Nov 2015, 13:45

Gazaela moze da dobije baner na sajtu, samo neka mi neko posalje njihov logo i web adresu ako imaju, ako nista, samo logo u bilo kom foto formatu, ali malo veceg formata, radi eventualnog secenja ako bude potrebno. Moze na pp link fotke ili ovde u temi, pa cu posle obrisati.

Svaka cast, odlican gest. :drinks:

Korisnikov avatar
san_šabacisko
Drug Član

Postod san_šabacisko » 06 Nov 2015, 08:48

stalker je napisao:Guardtech za automobile postoji i u 10W-40 (B4 i Diesel, što je verovatno isto ulje samo različitog imena).
Dakle Guardtech 10W-40 (za automobile, obratite pažnju na istoimene serije ali za različita vozila, idite redom, home page - Passenger Cars - Guardtech - vrsta ulja (10W-40) ... jeste možda malo nejasno, ali morate ovako ako naručujete poštom, ako kupujete direktno u prodavnici naglasite da je za automobil i neće biti problema (dakle bez ACEA E specifikacija).
Extendedtech je još kvalitetnije i vredi malo više para (ako ga imaju u prodaji) ali ništa posebno bitno, Guardtech je više nego dobro ulje (sa ACEA A3/B4-10, dakle iz 2010. što je za klasu bolje od npr. ACEA iz 2004. ... mada je za vaš motor dovoljno i ispunjenje prve verzije ACEA standarda iz 1996. (A3)).
to je baš zakomplikovano sa oznakama.
kupujem direktno u Gazeli ali nisam siguran da će mi pomoći tamo jer jedan prodavac, kad sam kupovao ulje za menjač, dexron II sam tražio, on me pita ,,koju gradaciju'' :confused: možda ima neko drugi ko bolje zna al ja ipak moram iz pouzdanog izvora saznati pre nego što odem.
i pretraga na sajtu im je veoma loša, ne znam uopšte kako da proverim imaju li nešto sem peške redom da tražim (prekopiram ime ulja onako kako su ga oni napisali i onda paste u polje za pretragu i klik na lupu i rezultat je ,,Niti jedan proizvod nije pronaden koji odgovara trazenoj rijeci'').

znači ovako: u moj auto može ili mineralno ili polusintetičko?
pitaću da li imaju Guardtech 10W40 za putnički auto i ostalo što ste napisali (ali pošto ne prelazite mnogo dovoljan je i Guardtech (B4 ili "Diesel", bez obzira na ovo zbog API SL, MB 229.1 i ACEA A3 svakako je dobaro ulje i za benzince).
U "Gazeli" verovatno nemaju ali bi došla u obzir i ulja kao što su: "multigrade 10W-40" ili "HC Based", oba API SG/CD.
Ona nisu za mnogo km (prvo i manje a drugo maks. 7500km zbog manje aditiva) ALI su baš po standardima iz doba proizvodnje vašeg motora (automobila).)
ako nemaju ili ne znaju uzeću Extendtech 10W40, to imaju u katalogu.

stalker

Postod stalker » 06 Nov 2015, 09:03

Ili prostije (ako ste već direktno u prodavnici):
Uzmite 10W-40 (sva su polu-sintetička) koje na nalepnici nema ACEA E standarde (MB 228.x) već ACEA A3/B4, MB 229.x (229.1 ili 229.3 ali bez 228.3 ili slično). Na kraju krajeva: API Sx (SL, SM ili SN) je garancija da je ulje za vaš (benzinski) motor (da, naročito izbegavajte ACEA CX-4, dakle CF-4, CG-4, CH-4, CI-4, CJ-4).

stalker

Postod stalker » 06 Nov 2015, 16:32

Što se tiče banera zamolio bih g. Božu da kontaktira ljude iz Gazele i objasni teh. detalje.
Javljam se u toku vikenda (sutra), jer danas ne mogu stići (foto-finiš) a nedelja je dan za Mitrovdan.

Korisnikov avatar
GRIPEN

Postod GRIPEN » 06 Nov 2015, 20:45

Zavrsicemo

stalker

Postod stalker » 06 Nov 2015, 22:05

HVALA!

stalker

Postod stalker » 07 Nov 2015, 17:50

Da ne kasnim sa obećanim.
"Naj" pitanje je rešeno. Nije bilo lako odlučiti ... ali kao "profa" (makar nisam u nastavi) moram da se sa takvim stvarima suočavam.
Greepen, TAZZ, STevak (po tom redosledu) bi verovatno (lako) pobedili ali sam ih u startu isključio kao "face" na forumu (administatori, osnivači, suosnivači) ... imenjak i jedinog (sigurno) znam i lično pa bi moglo da se shvati kao "sukob interesa" (šalim se, ne bi bilo fer u najmanju ruku). MADSERB je sugrađanin a Bor nije neko veliko mesto pa bi teško bilo ubediti druge da ga ne znam (možda ga i znam, makar iz viđenja, pa je i pored dobrih pitanja ostao "van bubnja").
Jolly (Spike) i Perkele su u svakom slučaju bili među prvih 3 ali njihova pitanja (ipak) nisu bila u vezi sa SAAB vozilima, pa su makar zato izgubili prvo mesto.
Ostalo je pobedničko postolje, gde su Saabvolvo i Boki 900 bili 3 i 2 ... ali biti drugi (u ovom slučaju) je "biti prvi koji gubi" (na žalost).
Sve u svemu, proglašavam za pobednika člana sa aliasom (pseudonimom):
Bagzi93

Nadam se da nema ljutnje niti je nagrada automobil SAAB da bi se neko ljutio i da bi morao da ispostavim listu kriterijuma (ovo jeste bilo po nekim ali ipak više na osećaj i utisak).

Jest' da lično više volim benzince (naročito turbo) ali pitanje za dizel motore je bilo nekako nenametljivo a i sam Bagzi me je osvojio (od početka) svojim ležernim stilom ("opušteno") i onim da već zna i ima rešen problem ali da potvrdi zbog svih SAAB dizelaša.
Ujedno, Boki i Saabvolvo imaju već rešeno pitanje ulja (na adekvatan način) i u oba slučaja (naročito drugom) Gazela nema u ponudi odgovarajuće Wolf ulje (bar koliko mi je poznato).
Za 1.9 tid (sa PDF-om) člana Bagzi93 smo se već "dogovorili" da bi korišćenje 5W-40 ulja ACEA C3 bilo optimalno (iako i 5W30 C3 dolazi u obzir, itekako).
Zato član Bagzi93 može da bira (jednu kanticu od 5 lit.) između:
1) WOLF Vitaltech 5W40 PI C3 (preporučujem kao prvi izbor) ili
2) WOLF Officialtech 5W30 C3.
Po katalogu neće Vam trebati više od tih 5 lit. (čak će nešto i ostati jer je predviđeno 4,6 lit. za zamenu, što znači u početku sipati nešto manje pa doterati blizu max. ... verovatno bar pola litara za eventualno dolivanje između zamene).
Mislim da ćete biti više nego zadovoljni ovim uljem pa ukoliko tako bude, preporučite prijateljima i nastavite sa korišćenjem istog.

Pozdrav svima, hvala svima koji su postavljali pitanja (i bili strpljivi za odgovor kada nisam mogao odmah da odgovorim) i imali razumevanja ako nešto nisam znao (bilo je bar jednom ili dva puta i tako).
Nadam se da će akcija postati redovna (bar jednom godišnje) pa bi mogli da se (istim povodom) vidimo već u rano proleće (april).
Zavisi naravno od firme Gazela i kako bude išla prodaja Wolf ulja, nadam se da će se uvećavati vremenom.

ŽIVELI!

P.S.
Ukoliko je "Bagzi93" administrator ili nešto slično na forumu, nagrada ide po redosledu: Boki, saabvolvo ...

P.S.S.
Po potvrdi da je o.k. da član "Bagzi93" dobije nagradu, javljam u ponedeljak Gazeli.
(naravno lične podatke bih molio na P.P.)
Osataje još dogovor oko preuzimanja ali to ćemo (valjda) lako rešiti (ako član nije iz Bgd. (a po potpisu nije) ili ne svraća često u prestonicu, postoji i pošta, mislim da je o.k. o trošku dobitnika, jer to nisam dogovarao sa Gazelom (moj propust, izvinjavam se).

Korisnikov avatar
Slavisacs
President Saab Club
Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
Kontakt:

Postod Slavisacs » 07 Nov 2015, 18:06

Imate potvrdu :)
Bagzi93 zasluzeno ;)
Cestitam :)

Послато са Lenovo A606
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88

stalker

Postod stalker » 07 Nov 2015, 18:15

HVALA g. Slaviša!

(samo da je i pobednik javi ... nije hitno, ali bi bilo dobro da bude sledeća (radna) nedelja, da ne ispadnemo neozbiljni (spori)).

Povratak na “PRIJATELJI KLUBA”