Najjeftinije je kupiti materijal ovde. Ostalo sve sto treba mogu da pomognem, ili da me cekate do leta, kupite materijal i ja vam odradim.
Radi se na sobnoj temperaturi, uzmes deo, mozes ga zastititi alu folijom ili premazes odvajacem. Jako bitno sa koje strane zelis da ti bude glatak odlivak. Ako ces sa gornje strane, onda pravis kalup sa gornje strane, ako ces sa donje, onda mozes sa donje da pravis kalup.
Neka bude sa gornje.
Stavis deo, zastitis ga, mazes odvajac, zatim zelkot (to je kao zastitna boja), nakon toga smola, preko ide tkanina (ja koristim pleteno platno, po gramazi zavisi od kvaliteta i cvrstine koju zelimo), ali moze i 150-250g da bude cvrsce, stavis jedan sloj tkanine, istisnes i lepo impregniras valjkom, zatim ide drugi sloj koji moze da bude i mat izmedju, ali ne mora u ovom slucaju, onda ide druga tkanina, ja volim da je postavim tako da tkanje ide suprotno ili ukoso pa opet smola i tako do zeljene debljine. Kada se veze, odvojis od dela i dobio si kalup. Dok se ne veze potpuno, bruslilicom obradis ivice.
odvojis deo od kalupa i okrenes kalup naopako.
Premazes ga, moze voskom za parket, da ga onako uglacas, ali ne previse, znaci uglacas ga krpom u tankom sloju, mazes odvajac, pa gel coat (u toj boji ce biti deo) da bi se stvorila glatka povrsina, nakon toga ide smola, pa prvi sloj tkanine, pa sve isto kao kada radis kalup. Kada zavrisis, skines, obradis ivice i eto dela.
Deo je najbolje raditi pletenom tkaninom zbog cvrstoce, dok kalup moze i matom. Ne nalivas smolu previse cetkom, vec samo toliko da lepo natopis tkaninu, onako lepo, jer ces istiskivanjem da istisnes visak.
Kada si dobio deo, ostavis ga dan dva da se lepo veze, mozda i malo vise, ne steti, nakon toga smirglas nekom blagom smirglom, odmastis, prajmer za plastiku i farbas kao i plastiku u zeljenu boju. To bi bilo to. Za sve ti treba par sati da se zavrsi, moze do dva dana da se izdvoji. I posle samo stancas. Naravno kalup mora lepo da se veze pre nego da pocnes da radis deo.