Manuelni menjač Saab 900 OG - Ulje-Zamena-Dolivanje
- dejansavicdusan
- Drug Član
- Pridružio se: 08 Jan 2015, 22:02
Manuelni menjač Saab 900 OG - Ulje-Zamena-Dolivanje
Ako može pomoć..
Danas sam uradio mali servis na mom autu.
Uradio kod mog starog majstora, koji se ne razume u Saab.
Pitao sam ga da li može da proveri nivo ulja umenjaču, nije znao kako se radi :)
Nisam mu zamerio, uvek mi se nasao da odradi mali servis, pa ako ovo nije znao, nista strašno..
Imam uputstvo koje sam dobio uz auto, ali ovaj moj auto nema merač nivoa ulja u menjaču, kako je opisano u knjizi.
Jednostavno ga nema. Trebao sam danas da uradim mali servis u SAAB servisu Trnavac, ali ih nisam razumeo u vezi radnog vremena, mislio sam da rade i subotom, ali ne rade i tako sam zbog hitnosti odradio servis kod mog majstora u komšiluku.
Da li neko zna kako se proverava nivo ulja u ovom menjaču???
Kada se menja i da li se menja ili se samo doliva ako fali ??
Pozdrav svima !
Danas sam uradio mali servis na mom autu.
Uradio kod mog starog majstora, koji se ne razume u Saab.
Pitao sam ga da li može da proveri nivo ulja umenjaču, nije znao kako se radi :)
Nisam mu zamerio, uvek mi se nasao da odradi mali servis, pa ako ovo nije znao, nista strašno..
Imam uputstvo koje sam dobio uz auto, ali ovaj moj auto nema merač nivoa ulja u menjaču, kako je opisano u knjizi.
Jednostavno ga nema. Trebao sam danas da uradim mali servis u SAAB servisu Trnavac, ali ih nisam razumeo u vezi radnog vremena, mislio sam da rade i subotom, ali ne rade i tako sam zbog hitnosti odradio servis kod mog majstora u komšiluku.
Da li neko zna kako se proverava nivo ulja u ovom menjaču???
Kada se menja i da li se menja ili se samo doliva ako fali ??
Pozdrav svima !
- Ivan Le
- Drug Član
- Pridružio se: 14 Feb 2014, 22:01
Re: Manuelni menjač Saab 900 OG - zamena- dolivanje
Ako nemaš merač onda na istom mestu imaš čep koji trebaš da odviješ i sipaš dok ne počne da preliva.
Otvor za sipanje(čep)se nalazi ispod izduvne grane na bočnom deklu menjača.
O uljima za menjač imaš posebnu temu.
Otvor za sipanje(čep)se nalazi ispod izduvne grane na bočnom deklu menjača.
O uljima za menjač imaš posebnu temu.
- dejansavicdusan
- Drug Član
- dejansavicdusan
- Drug Član
Ako može ponovo savet u vezi ulja za menjač?
Danas sam bio u servisu Trnavac gde mi je rečeno da moj auto nema merač nivoa ulja u menjaču, i da za sada ne treba da menjam ulje u njemu.
Nisu nista pogledali, samo sam dobio takav odgovor...
Molim za mišljenje članova koji se razumeju :)
Da li je neki od ovih srafova, čep gde može da se utvrdi nivo ulja ili da se dospe ulje?
Danas sam bio u servisu Trnavac gde mi je rečeno da moj auto nema merač nivoa ulja u menjaču, i da za sada ne treba da menjam ulje u njemu.
Nisu nista pogledali, samo sam dobio takav odgovor...
Molim za mišljenje članova koji se razumeju :)
Da li je neki od ovih srafova, čep gde može da se utvrdi nivo ulja ili da se dospe ulje?
- Ivan Le
- Drug Član
To je baš taj veliki čep koji se vidi na slici.
Odvij ga,pre toga auto stavi na ravnu podlogu i zavuci mali prst da vidiš dokle je ulje.
Isprati odakle ti se sliva ovoliko ulje,prosto je nemoguće za toliku kilometražu.
Odvij ga,pre toga auto stavi na ravnu podlogu i zavuci mali prst da vidiš dokle je ulje.
Isprati odakle ti se sliva ovoliko ulje,prosto je nemoguće za toliku kilometražu.
- dejansavicdusan
- Drug Član
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Da taj sraf
Jel pratis ulje i rashladnu tecnost ? Ovo ti brale mnogo nesto balavi Kao sto rece Ivan, nemooguce za tu kiometrazu.
Dugo je stajao, moras sve da ispratis u pocetku, malo cesce, dok se malo bolje ne upoznate...Da ne bude kasnije
Jel pratis ulje i rashladnu tecnost ? Ovo ti brale mnogo nesto balavi Kao sto rece Ivan, nemooguce za tu kiometrazu.
Dugo je stajao, moras sve da ispratis u pocetku, malo cesce, dok se malo bolje ne upoznate...Da ne bude kasnije
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- dejansavicdusan
- Drug Član
Drugari, hvala ! ;)
- dejansavicdusan
- Drug Član
A je l može info ge je šraf za ispuštanje ulja iz menjača :) ?
Pratim ja nivoe tečnosti.. ;)
Dosuo sam 1l Antifriza,bilo je ispod minimuma, sada je već neko vreme na maximumu, ulje je bilo na max pre zamene, sada stoji isto na max.
Primetio sam i ja da je bio mokar motor sa te strane gde se vidi na slikama, ali to je slikano odmah po kupovini, sada sve sto ga vise vozim sve je suvlji.. ne znam je l to mozda sto je sagorelo to sto je bilo na njemu.. ?
Auto je stajao od maja 2013. kada je istekla poslednja registracija, i nakon kupovine je sve bilo malo zaribano, cak i tockici za ventilaciju u kabini nisu mogli da se okrenu, ali evo nakon desetak dana sve se razradilo..
Centralna brava je radila, ali usporeno, sada se i ona razradila... :)
Pratim ja nivoe tečnosti.. ;)
Dosuo sam 1l Antifriza,bilo je ispod minimuma, sada je već neko vreme na maximumu, ulje je bilo na max pre zamene, sada stoji isto na max.
Primetio sam i ja da je bio mokar motor sa te strane gde se vidi na slikama, ali to je slikano odmah po kupovini, sada sve sto ga vise vozim sve je suvlji.. ne znam je l to mozda sto je sagorelo to sto je bilo na njemu.. ?
Auto je stajao od maja 2013. kada je istekla poslednja registracija, i nakon kupovine je sve bilo malo zaribano, cak i tockici za ventilaciju u kabini nisu mogli da se okrenu, ali evo nakon desetak dana sve se razradilo..
Centralna brava je radila, ali usporeno, sada se i ona razradila... :)
- Slavisacs
- President Saab Club
- Kontakt:
Posto je nas kolega na neodloznom putu u svabiji i vija svabice (svi znamo ko voli svabice ) poslao mi je expresan PP sa pojasnjem oko menjanja ulja i vrstom ulja, slike su u skladu sa njegovim trenutnim okruzenjem Nadamo se brzom oporavku od svabica i sto brzem povratku Koliko, vec danas
Hvala KD
I onda sam ja dosao na ideju da slikam jedan poklopac od mog skrsenog menjaca...Noviji tip...Sa meracem... Al uslov je da drugar sam dodje po njega da ja pogledam malo auticic i sednem na to vozacevo sediste I dobija ga gratis, ako mu je potreban Mislim da odgovara, ali mozemo da proverimo jos na licu mesta da li se rupe poklapaju, da bi bili 100% sigurnikd23se4 je napisao:
Ne ispusta se na sraf, vec na poklopac - jer ako ide na sraf ostaje mu 0,5-1 litar starog ulja.
Drugo - Koje ulje da sipa (jer u Srbiji ima samo da se kupi jedna marka ulja koje ide u 900) - mozda su mu ovi kod Trnavca rekli zato da ne dira jer ce samo da pogorsa stvar, jer 10W40 koje je danas polusinteticko ima da mu pjbe. glavni lezaj (to je ono sto ima na youtube klipova koliko hoces zuji-zuji-zuji PANG eksplodirao menjac)
U Srbiji samo ima da se kupi/poruci ovo
[link_open=http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf]KLIK[/link_open]
Evo ovo sto pise Öffnung für 5. Gang - taj se poklopac skida jer je tu najniza tacka i moze sve da iscuri, sraf je na 3 cm visoj tacki
Dakle zdravorazumskom metodom - pratis na kojoj tacki je ona kadica sa uljem u menjacu najniza i trazis poklopac koji imas na toj tacki - tu odvrnes - ispustis ulje - zatvoris - i naspes - ehehehehe, a kako ce on da sipa ulje?!?!?!
On ima sraf - bice da je neko polomio originalnu cev sa sipkicom pa je "resio" problem srafom...
ufff on nema nacin da proveri nivo ulja
Jedino da sipa 3,5 litre ulja - nekako obelezi na stapicu od sladoleda (npr.) koliko je to pa da tako meri ili na metru na izvlacenje na koliko cm...ili da nadje neki prolupao menjac sa kog moze da skine poklopac zajedno sa cevi i sipkom...
I pazi kad skidate poklopac na menjacu da ne iskrivite metalni dihtung (on je na samom poklopcu)! Jer ako se samo stavi silikon ima da propisa.
Napomena za menjacko ulje - koje god nadje da je GL3 ili GL3+ UDRI!!!
Ne sme nikakav GL4, GL-4 ili ne daj boze GL5
Obratiti paznju i kod Liqui Moly-a da bude GL3+, jer ima ista flasa (ista i gradacija) sa GL4 uljem koje ne sme da se sipa......mislim ne sme, sve moze dok se ne dokaze da je bio zjb
Hvala KD
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- nik 900t
- Drug Član
- Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00
Ja sad u mojoj 900ki imam neko Nisovo ulje SAE w80\90 , tj tu je nepunih godinu dana u menjacu i za sad nema problema a to ulje sa oznakom gGL3 , tesko ce da nadje u Srbiji barem ja nisam mogao.
Drugo....
Ja nebih dirao taj poklopac sto spominje kd...
Ukoliko ne curi tu ulje jer posle moze prilikom skidanja istog ,da ima problem, da mu stalno curka kao meni.
Bolje da ispusti na sraf, pa ponovo promeni za 15 000km i miran je ja bih tako uradio.
A ovo sto mu curi po menjacu je verovatno, kao kod mene pusta antifriz na ovom cepu od bloka motora i kad se pomesa sa prasinom izgleda kao ulje.
Drugo....
Ja nebih dirao taj poklopac sto spominje kd...
Ukoliko ne curi tu ulje jer posle moze prilikom skidanja istog ,da ima problem, da mu stalno curka kao meni.
Bolje da ispusti na sraf, pa ponovo promeni za 15 000km i miran je ja bih tako uradio.
A ovo sto mu curi po menjacu je verovatno, kao kod mene pusta antifriz na ovom cepu od bloka motora i kad se pomesa sa prasinom izgleda kao ulje.
Saab 900og
- Ivan Le
- Drug Član
Čep koji imaš za dolivanje je fabrički i kod mene je isto tako.
Moj Saab je 92god. Poslušao bih Nika i ulje ispustio samo na šraf,zajebancija je zadihtovati dekli.
Ostaće ti malo ulja u menjaču ali procentualno to je 12-15%.
Inače tvoje pitanje je bilo koji šraf? Imaš odozdo dva čepa,na jednom piše engine oil a na drugom gear oil.
Ovaj za motor je napred levo a za menjač je iza.
Srećno
Moj Saab je 92god. Poslušao bih Nika i ulje ispustio samo na šraf,zajebancija je zadihtovati dekli.
Ostaće ti malo ulja u menjaču ali procentualno to je 12-15%.
Inače tvoje pitanje je bilo koji šraf? Imaš odozdo dva čepa,na jednom piše engine oil a na drugom gear oil.
Ovaj za motor je napred levo a za menjač je iza.
Srećno
- Bagzi93
- Drug Član
- Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00
A sto ne bi kolega oterao auto do bilo kojeg servisa pa sa sisaljkom da izvuce sve do kraja kroz taj cep ili ako hoce sam crevce i spric pa udri.
Sent from my MB525 using Tapatalk 2
Sent from my MB525 using Tapatalk 2
- dejansavicdusan
- Drug Član
Pozdravljam sve one koji mi pomazu savetima :) Hvala!! Sad sve znam..
Kako da ispustim ulje, kako da sipam novo i kako da proverim nivo.
Ostaje samo da nadjem gde može da se kupi Liqui moly sae 75-80 gL3 ;)
Danas sam trazio bezuspesno ;)
Zvao sam servis u Batajnici Sveta Saab , oni tamo sipaju 10- 40 motorno :/.
To ne bih da sipam.. :)
Kako da ispustim ulje, kako da sipam novo i kako da proverim nivo.
Ostaje samo da nadjem gde može da se kupi Liqui moly sae 75-80 gL3 ;)
Danas sam trazio bezuspesno ;)
Zvao sam servis u Batajnici Sveta Saab , oni tamo sipaju 10- 40 motorno :/.
To ne bih da sipam.. :)
-
- Drug Član
- Pridružio se: 24 Jan 2013, 00:00
Da li je neko gledao FAM ponudu menjačkih ulja? Prema pisanju @stalker ovaj naš brend je neopravdano zapostavljen.
Možda bi bilo dobro da Stalker da neki komentar na izbor ulja za ovaj menjač, kada je ponuda već nikakva.
Možda bi bilo dobro da Stalker da neki komentar na izbor ulja za ovaj menjač, kada je ponuda već nikakva.
- Slavisacs
- President Saab Club
- Kontakt:
Mislim da FAM vise nema ulja na gl3 osnovi...Ali bilo bi dobro da se cuje misljenje strucnjaka za ulja, pogotovo za ovaj menjac koji je najvise problematican kod Saaba.
Sent from my Skate using Tapatalk 2
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- GRIPEN
- Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00
Napisite u temi gde Stalker pise, koje zahteve ima taj menjac i Stalker ce odgovoriti cim vidi
All systems go, ready for takeoff!
- nik 900t
- Drug Član
- Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00
Menjacko ulje gl3 neces naci u srbiji sipaj bilo sta 75w80 ili 80w90 vazno da je novo...
Vozis ulje staro koliko i auto menjaj bre to
Vozis ulje staro koliko i auto menjaj bre to
Saab 900og
- GRIPEN
- Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00
Zejtin i Sae 30 u odnosu 1:1 [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]
All systems go, ready for takeoff!
- dejansavicdusan
- Drug Član
Kako da sipam bilo koje, kada gore pise niposto gl4 i gl 5. ???
U manual, uputstvu koje sam dobio uz auto pise da moze umesto 10w30 kao alternativa API gl 4 pa čak i gl5.. Kako to?
Da li neko zna mesto u Beogradu gde moze da se kupi gl3 ulje, ili koje 10 w 40 je najbolje za ovaj menjac?
Hvala..
U manual, uputstvu koje sam dobio uz auto pise da moze umesto 10w30 kao alternativa API gl 4 pa čak i gl5.. Kako to?
Da li neko zna mesto u Beogradu gde moze da se kupi gl3 ulje, ili koje 10 w 40 je najbolje za ovaj menjac?
Hvala..
- Slavisacs
- President Saab Club
- Kontakt:
Nema vise kod nas gl3 ulja jedino iz inostranstva da se poruci, bar ja imam takav info.
Ako hoces da sipas gl4 ili sta vec, to sipas na svoju odgovornost, da ne bude kasnije ovi sa foruma-kluba mi rekli moze pa mi zveknuo menjac
Ako me razumes...
Ajde pitacemo Stalkera sta on misli, pa ces videti, sta i kako je najbolje, ipak je on expert ;)
Mozes sam ispratiti temu [link_open=viewtopic.php?f=128&t=832]OVDE[/link_open] , a ja cu svejedno kasnije misljenje prebaciti u ovu temu, da zaokruzimo pricu
Ako hoces da sipas gl4 ili sta vec, to sipas na svoju odgovornost, da ne bude kasnije ovi sa foruma-kluba mi rekli moze pa mi zveknuo menjac
Ako me razumes...
Ajde pitacemo Stalkera sta on misli, pa ces videti, sta i kako je najbolje, ipak je on expert ;)
Mozes sam ispratiti temu [link_open=viewtopic.php?f=128&t=832]OVDE[/link_open] , a ja cu svejedno kasnije misljenje prebaciti u ovu temu, da zaokruzimo pricu
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- dejansavicdusan
- Drug Član
Zdravo Slaviša! :)
Ne brinite ne bih nikoga krivio zbog toga što je hteo da mi pomogne savetom..
To su ipak samo kola, ništa stašno :)
Hvala ti za poruku u temi o uljima. Nestrpljivo čekam odgovor.
Ja sam danas poslao pp poruku gospodinu Stalkeru, ali eto i vi pomažete, pa se nadam odgovoru.. Pozz!
Ne brinite ne bih nikoga krivio zbog toga što je hteo da mi pomogne savetom..
To su ipak samo kola, ništa stašno :)
Hvala ti za poruku u temi o uljima. Nestrpljivo čekam odgovor.
Ja sam danas poslao pp poruku gospodinu Stalkeru, ali eto i vi pomažete, pa se nadam odgovoru.. Pozz!
-
- Drug Član
- Pridružio se: 24 Jan 2013, 00:00
Jedan savet, potraži u Wurth predstavnistvu, a pre toga pregledaj njihove kataloge na sajtu.
- Slavisacs
- President Saab Club
- Kontakt:
Evo covek je izneo svoje misljenje
Cene su oko 1500din za litar sto sam ja nasao na netu, ali dobavljac mozda sumljiv...
Verovatno ima kod nasih saradnika koji nam daju popuste da se poruci, Euro07 Gazeli Shop Group... Treba pozvati...
Sad bi bilo dobro, ako neko zna gde ima da se kupi/poruci Liqui Moly 75W80 GL-3+ i cenu istog ?stalker je napisao:Za LM 75W-80 Gl-3+ se slažem. Prvi izbor i verovatno jedini kod nas u Srbiji.
Najverovatnije da nema više nekog rešenja. Volvo 97305 ulja su (ipak) 80W-90 (npr. Shell) a imaju čist GL-3.
Cene su oko 1500din za litar sto sam ja nasao na netu, ali dobavljac mozda sumljiv...
Verovatno ima kod nasih saradnika koji nam daju popuste da se poruci, Euro07 Gazeli Shop Group... Treba pozvati...
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- dejansavicdusan
- Drug Član
Re: Manuelni menjač Saab 900 OG - Ulje-Zamena-Dolivanje
Zdravo svima :)
no je zamenjeno ulje u menjacu
Hvala svima na savetima, hvala gospodinu Stalkeru..
Nismo uspeli da nadjemo LM 75w80 gl 3, ali po savetu gospodina Stalkera, alternativa je bila LM 10w40 mos2 motorno ulje ( prijateljski savet u pp od g Steve). Puno mu hvala na tome, ovo oko trazenja gl3 ulja je postala agonija...
To 10 w 40 ulje je dostupno svuda, cena 750 din l.
Ovo gl3 nema nigde, zvao sam i LM u Svilajncu, nemaju ga u nabavci zato sto im niko od prodavaca ne porucuje.
Ulje nije ispustano odozdo, srafa dole uopste nema ili na poklopcu sa strane, vec je izvuceno na srafu za dolivanje, na kom se nalazi i merac, tako da nismo morali proveravati nivo stapicima i slicno :)
Stalo je 2,7 l. Vec se primeti razlika u saltanju, lakse i mekse ubacuje u sve brzine, narocito rikverc
Pozzz svima!!!!
no je zamenjeno ulje u menjacu
Hvala svima na savetima, hvala gospodinu Stalkeru..
Nismo uspeli da nadjemo LM 75w80 gl 3, ali po savetu gospodina Stalkera, alternativa je bila LM 10w40 mos2 motorno ulje ( prijateljski savet u pp od g Steve). Puno mu hvala na tome, ovo oko trazenja gl3 ulja je postala agonija...
To 10 w 40 ulje je dostupno svuda, cena 750 din l.
Ovo gl3 nema nigde, zvao sam i LM u Svilajncu, nemaju ga u nabavci zato sto im niko od prodavaca ne porucuje.
Ulje nije ispustano odozdo, srafa dole uopste nema ili na poklopcu sa strane, vec je izvuceno na srafu za dolivanje, na kom se nalazi i merac, tako da nismo morali proveravati nivo stapicima i slicno :)
Stalo je 2,7 l. Vec se primeti razlika u saltanju, lakse i mekse ubacuje u sve brzine, narocito rikverc
Pozzz svima!!!!