E pa dobro. Došlo je vreme da se i ja malo pozabavim svojim Saab-om. Ionako mi stalno pričaju kako nisam pravi Saab-ista dok god ne počnem da otvaram često haubu... Pa dobro...
Reših za protekli vikend da malo bacim pogled ispod haube i usput očistim EGR ventil. Sve je bilo kul, nađem kako se to radi na netu, odem po sprej za čišćenje karburatora, spremim alat... Otvorim haubu...
U subotu bio lep dan, ja imao vremena i volje za rad, svi uslovi ispunjeni!!!
Ali ne lezi vraže!!! Nisam pošteno stigao ni da isprljam ruke a već sam morao da odustanem!

me dva šrafa na EGR ventilu, nisam uspeo da ih odvrnem klasičnim imbus ključem (a nisam hteo da zapinjem kao manijak da ne bi "oblajznuli"). Obeleženi su crvenom bojom:
To je dotični:

E sad, imam dva pitanja:
1. Da li da kupujem (verovatno postoji) nastavak za gedoru kojim bi mogao da odvrnem šrafove i sam čistim EGR ventil ili da batalim rabotu i odem u servis? Koliko sam se ja informisao posao nije komplikovan ali ajde da proverim i ovde.
2. Gde ima da se kupi i da li je ovo neko specijalno crevo?

Deluje poprilično istrošeno i umorno (verovatno od velikih temperaturnih promena) a i primetio sam da je počelo da puca na krajevima...
Na kraju sam se iznervirao, preznojio kao svinja i razočarao u svoje (ionako ne baš sjajne) majstorske veštine!

Tako da sam očistio protokomer, vratio sve na svoje nazad na svoje mesto, ispraznio frižider u stomak, otišao u grad i pio pivo!!!