Saab 900s coupe

Naši SAAB-ovi... Slike , Modifikacije, Malko informacija o našim ljubimcima...
Korisnikov avatar
Macola
Drug Član
Pridružio se: 11 Jun 2014, 02:54

Re: Saab 900s coupe

Postod Macola » 21 Jul 2014, 19:38

He he, ko je pogledao klipove čuo je Jeju kako komentariše vožnju.

E sad, najinteresantnije je što on isto tako, istim ovim uspavljujućim glasom daje takve komentare dok vozi i radi sve ovo :-)

Čovek je evropska klasa vozača!

Mnogi naši slavni trkači ga znaju dobro, i još bolje znaju gde bi bili kada bi se stavili na stazu sa njim...

Međutim, njemu nikad, ama baš nikad ni na kraj pameti nije bilo da vozi trke, a kad po gradu vozi svog starog Mercedesa 200D, 123-jku, samo da dobiješ triper koliko penzionerski vozi :-)

Takav je.

------------------------------------------------------------
Da ne zaboravim:
Pomoćni točkići sa hidraulikom su njegov izum, namenjeni smanjenju pritiska prianjanja zadnjih točkova, a u cilju obuke vozača ka dobroj kontroli vozila u proklizavanju.
Pritisak oslanjanja je hidraulično podesiv i tim se simuliraju uslovi mokrog puta ili leda.
Naravno da je razvio model uređaja i za sva četiri točka.

Mnogi stavljaju na klipovima veoma idiotske komentare oko pomoćnih točkova a ne znaju ni čemu služe, a kada bi seli u bilo koji auto sa Jejom, naravno bez pomoćnih točkića, izašli bi us*anih gaća :-).
Taj čovek može sa bilo kojim autom sve što se autom može izvesti.

Korisnikov avatar
boresky
Pridružio se: 02 Jul 2014, 23:50

Postod boresky » 27 Jul 2014, 23:36

Jao majstore,procitau tvoju temu od-do u cugu!Vidim da si pametan i zanimljiv covjek i tako sam se nasmijao a baba mi jmrla prosle sedmice,nije jadna stigla vidit unukov Saab.Nego,jesi li uredio svoj auto,sve sljaka?
SAAB 9-5 Wagon / SAAB 900i OG

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 28 Jul 2014, 00:42

boresky je napisao:Jao majstore,procitau tvoju temu od-do u cugu!Vidim da si pametan i zanimljiv covjek i tako sam se nasmijao a baba mi jmrla prosle sedmice,nije jadna stigla vidit unukov Saab.Nego,jesi li uredio svoj auto,sve sljaka?
Ne mislim da sam nešto specijalno pametan, a ni posebno zanimljiv, no hvatah se u životu za svašta i naučih ponešto.

Saab sam donekle sredio. Protokomer, original sveće, razvodnu kapu, pumpu u rezervoaru, švedsko ulje u menjač, nove Reflex amotrtizere napred...

Za sada toliko i zadovoljan sam autom. Ima tu još sijaset nekih ne vitalnih sitnica, poput "mrtvih piksela" na displeju, flet kabla volana, osposobljavanja brisača za farove, neko sitno lupkanje na podu (rekao bih da izduvni sistem nije lepo prikačen), i prokleti miris benzina u kabini koji još nisam u potpunosti "istrebio", jer pored nekoliko creva koja sam menjao sumnjam da je negde sićušna naprslina na crevu povratnog voda ili na odušku, a ne mili mi se da skidam rezervoar zbog toga :-(

Po svoj prilici moraću da skinem rezervoar i da to redom pretresem kako treba. Samo što sada nemam vremena, a ni svoj kanal.

Od krupnijih problema mi je ostalo tvrdo kvačilo. Ili je lamela pri kraju ili je neki drugi k***. Stigla mi Haynes-ova servisna knjiga pa ću polako...

Inače, sada Saab ide kako bi trebalo, i na benzin i na TNG, troši korektno za tu masu, snagu i zapreminu, drži se za asvalt dobro...

Imam još uvek jednu neobičnu anomaliju na TNG:
Kada posle "forsaža" iznad 4000RPM oduzmem gas (na primer prilikom šaltovanja), bez obzira koliko to kratko trajalo, javi se snažna eksplozija u izduvu.
To ukazuje na prebogaćenu smešu u jednom trenutku, a ne bi smelo da se dogodi pošto imam onaj najbolji autoadaptivni TNG ECU (zaboravio sam kako se zove a mrzi me da sada po mraku otvaram haubu).

Dizne nisu jer bi to brljalo i na leru, a tu radi ravno kao elektromotor.
Misaonim eksperimentom dolazim do zaključka da bi mogla biti delom bušna membranica na regulatoru pritiska (na common rail cevi).

Mnogo toga ukazuje na takvu mogućnost...
Javlja se samo kada naglo oduzmem gas sa visokog broja obrtaja.
Tada u sistemu poraste pritisak za nešto oko jedan bar, ne stigne da opadne toliko brzo, a tada je depresija na crevu koje ide iz usisne grane ka regulatoru pritiska goriva maksimalna, tj. razlika pritisaka dostiže čitavih oko 5 bara, i ako postoji rupica na membrani regulatora, onda tom putanjom može u usisnu granu ući neka količina benzina, i ako radi na TNG (jer pumpa sve vreme radi) i tako na trenutak veoma obogatiti smešu, koja se u izduvu zapali kada se stekne povoljna količina kiseonika (kod sledećeg dodavanja gasa).

Sve sitnice ukazuju na to što pretpostavljam i čim nađem malo vremena mislim da će se potvrditi rezultat misaonog eksperimenta.

Nisam automehaničar, već elektroničar, ali se trudim da pravilno rekonstruišem događaje.
Trebalo bi da bude baš to, ali proverićemo.

Kada rešim to, napisaću ovde šta je bilo u pitanju.

Pozz

P.S.

Ako je bušna membranica, onda bi posle zamene regulatora pritiska još bolje trebalo da ide na oba goriva:
-na benzinu zato što nije bila korektna regulacija pritiska,
- na TNG zato što ne meša dva goriva.

P.P.S.

Inače sam primetio da je malkice "lenj" (nijansa je u pitanju) u donjem opsegu broja obrtaja (ispod 2000-2500RPM), što dodatno ukazuje na moju pretpostavku o membranici...
Poslednji put menjao 2 dana Macola, izmenjena 28 puta

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 28 Jul 2014, 01:03

Inače, regulacija pritiska goriva je veoma zanimljiva stvar.

Da bi ECU mogla da računa na konstantan protok kroz dizne, mora se vršiti regulacija pritiska benzina na ulazu u dizne tj. na common rail cevi.

Zašto? Zato što varira potpritisak na donjem kraju dizni, i da bi ECU mogla obračunavati protok goriva linearno sa vremenom impulsa dizni, onda se pritisak goriva mora usklađivati sa promenom depresije ispod dizni.
Dakle, pošto depresija ne može preći teoretsku veličinu od -1 bar u odnosu na atmosferski pritisak (to je inače apsolutnih 0 bara), onda je regulator pritiska dužan da vrši regulaciju u ukviru najviše jednog bara u odnosu na početni pritisak.

Cilj je da razlika pritisaka na diznama uvek bude konstantna. Pošto je deklarisani pritisak goriva na leru 3 bara, onda je tada na diznama razlika nešto manja od 4 bara jer je tada depresija skoro maksimalna, a depresija ne može baš dostići totalni vakuum jer je to SUS motor, a ne vakuum pumpa :-).

Iz toga proizilazi zaključak da je pritisak goriva mora biti nešto malo ispod 4 bara kada je leptir maksimalno otvoren, a oko 3 bara kada je zatvoren.

To dalje znači da pumpa kada je potpuno zatvorimo mora biti sposobna da proizvede najmanje 4,5 bara ili više od toga...

Sva ova razmišljanja sam napisao iz razloga što mogu poslužiti kao dijagnostička metoda pomoću običnog manometra za pritisak goriva.
Može se u jednom "cugu" proveriti stanje pumpe, filtera goriva (brzina oporavka pritiska posle totalnog rasterećenja cevi), i regulatora pritiska na common rail cevi.
Ako je sve od toga u redu onda se po gašenju motora može saznati da li cure i dizne, jer po deklaraciji iz sevisne knjige sistem goriva mora očuvati bar 2 bara najmanje 45 minuta po gašenju motora.
Prilična količina dijagnoza jednim manometrom...

Korisnikov avatar
boresky

Postod boresky » 28 Jul 2014, 01:09

.....eto,i onda covjek kaze da nije nesto pametan.....:)Ma,srediti ces ti to bez muke!

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 28 Jul 2014, 01:10

Noge kako!

Srediću ga kao mače muškatlu :-)

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 28 Jul 2014, 01:12

Moje saučešće za baku!

Nego, kakav si Saab kupio i iz kog grada si (država mi nije bitna pošto se muvam svuda po EX YU)?

P.S.

I dobro nam došao! Vidim po broju postova da si nov član.

Korisnikov avatar
boresky

Postod boresky » 28 Jul 2014, 01:36

Hvala na sucuti.
Nov sam,da, al Saab nije,he.Furam 9.5 Wagon,necu trovat posto sam vec predstavljen.Zivim u Krizevcima,mala provincija u Hrvatskoj( da nisam kupio SAAB,nebi bilo nijednog tamo).Muvamo se svi po Ex Yu sto je po mom misljenju dobro. :th_hi:

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 28 Jul 2014, 02:24

Nešto sam pre oko dve godine bio u Slavonskom Brodu, u bivšoj "Đjura Đaković", gde je jedan Iranac kupio proizvodnu liniju bešavnih boca visokog pritiska.

Tamo sam klopao lokalni specijalitet "čorbanac", neku vrstu gulaša od srnetine, i naravno oduševio se. Takođe sam imao prilike da slušam par vrhunskih tamburaških orkestara.
Sve u svemu, i ako sam morao puno da radim, veoma lep utisak.

YU je bila sasvim ok država, ma šta ko pričao. Svi smo prilično solidno živeli i putovali svuda, puno se družili i zabavljali.
Na žalost došla su zla vremena (ne samo kod nas, već je to svetski trend) i stvari su se puno promenile.

Najgore od svega je to što je se ljudska svest promenila ka čistom interesu i zaboravljanju moralnih normi koje su svojevremeno doživljavane kao čast pojedinca...

Mislimo da nam je bolje, a malo ko se smeje hodajući ulicom...

A dobro pamtim ta vremena kada je smeha i radosti bilo svuda okolo.

Pozdrav

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 29 Jul 2014, 05:46

Ovako,

Otkrio sam naprslinu na crevcetu za vakuum ka regulatoru pritiska goriva (naravno i zamenio ga).
To je objasnilo blagu lenjost na benzinu i verglanje od par krugova.
Sada je na benzinu osetno skočniji i lakše pali (tim sam potpuno zadovoljan sada).

Međutim, crevce je bilo suvo, i izgleda da membranica nije bušna.

Ostaje pitanje alternativne putanje kojom ulazi benzin dok radi na tng (iznervirao sam se već)? Eksplozija u izduvu je i dalje tu kada se siđe sa 4-5000RPM na dole (mada se češće dogodi na 5000).

Isključiću pumpu za gorivo u toku vožnje na TNG, na nekoj dužoj turi.
Ukoliko se ne upali check engine i ECU ne pređe na neku open-loop (to bi mi sje*alo nameru jer onda ne bi motor radio ni na TNG regularno, pa zaključak ne bi vredeo, mada mislim da neće jer nisam nigde primetio merenje pritiska benzina), onda se taj benzin mora jednom potrošiti iz sistema (opasti pritisak), i tada bi TNG trebalo ok da radi sve dok ga ne ugasim.
Naći ću i neki manometar da posmatram zaostali pritisak.

Ako tada nestanu eksplozije onda moram tražiti kuda ulazi gorivo, a ako ne prestanu onda mi ECU od TNG prebogaćuje smešu (TNG-vazduh), a to pak znači da mu je neko čačkao mapu ili da mu ne stižu korektni podaci....

Videćemo šta je od to dvoje i onda šta dalje sa tim...

Moguće je možda da i same dizne propuste pri toj razlici pritisaka ili jbm li ga šta drugo...

Pitam se da li se još nekom od vas takvo nešto događalo i imate li neko saznanje o toj pojavi?

Pozz

Korisnikov avatar
Jolly
Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
Kontakt:

Postod Jolly » 24 Avg 2014, 13:16

Macola, ako se secas diskusije o retrovizorima, obecao sam ti sliku, izvini sto ovako kasnim. :cool 2:

Malo su se slovca ispomerala od pranja, inace je licilo na original :dance2:
Slika

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 30 Avg 2014, 04:03

Nazirem objekat koji bi najbolje bilo premestiti na suvozačko sedište, potom na zadnje, a ne da nestane u magli :-)

Korisnikov avatar
Jolly
Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
Kontakt:

Postod Jolly » 31 Avg 2014, 23:57

Naravno, suvozacko pa zadnje :)

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 05 Sep 2014, 07:53

Inače, dugo se nisam javljao u vezi mog kupea.

Monroi Reflex rade do j***!
Kao rođeni za 900NG. Taman kako sam hteo da se ponaša: sigurno i smireno pri naglim potezim, prednji točkovi su sve vreme na podlozi po neravnim terenima.
Sve baš kako treba. Ako prođe zimu kao drugo vatreno krštenje, častiću ga i sa zadnjim Reflex.

Što se tiče samog 900s, još uvek me izuva iz cipela ona eksplozija u izduvu, kad je na TNG i preko 4000RPM, kada se oduzme gas.
Nisam provalio šta bi moglo biti (doduše samo sam pregledao membranu regulatora pritiska benzina).
TNG uređaj je Stage-4. Moguće je da je neko brljao po mapi. Ne znam. Videću kad natrčim na nekog ko stvarno dobro poznaje taj uređaj, a i Saab vozila.

Van tih problemčića Saab radi kao švajcarski sir i već je približno u stanju -ključ u bravu i stižem sigurno gde sam pošao.

Vrlo sam zadovoljan napravom.

Nema se vremena da ga skorije još pickam. Ostalo je još nekoliko sitnijih stvarčica da mu sredim i to će biti to.
Nisam ja od onih tjuning-stajling, bitna mi je najpre maksimalna pouzdanost, udobost i sigurnost kod dugih puteva.
Izgleda da ću imati sve troje od toga, a za farbu ovde-onde, baš me briga.

Neću da ga menjam, prošao je prvo vatreno krštenje. Prevešću ga na sebe za koji dan, pa ćemo videti kako će se ponašati zimus...

Pozdrav svima

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 24 Mar 2015, 01:47

Srpska posla, onih čuvenih 4 S (SSSS, trebalo bi ćirilicom:-). Tumačenje: Samo Svog Saab-a Satirem!

Šalim se malo :-)

Dugo se nisam javljao, pa eto... Samo da javim da me belac služi kao budalu ona stvar.
Nije mnogo jak, nije mnogo brz, mogu da nađem mlađeg i u boljem stanju za iste pare, ali nešto baš volim ovog belca.
Monroe refleks rade opako i dokazali su se po ovo malo zime što je prošla. Takođe su odlični i na suvom asvaltu.
Vrlo sam zadovoljam kombinacijom tih amortizera i ovog auta.

Izgleda da ću trošiti Saab-ove dok ih bude bilo u čitavom stanju... Ne mogu da objasnim koliko mi je "čučnuo"ovaj auto u odnosu na druge.

Prilično sam kilometara već pregazio sa njim i zamenio čitav jedan termostat koji je bio zaglavio u nekom međupoložaju pa mi je pothlađivao motor na otvorenom putu. Sićušna poravka u suštini.

Motor sa pređenih 300K prede kao mačka (i ako mu se čuje lanac, a ono što volim da čujem je ton na izduvu), duboko i ravno poput elektromotora.

Sve u svemu Saab je jedan divan segment istorije automobilizma koji ću sačuvati u svojoj "bašti" dok ih budem mogao naći.

Nisam još uvek rešio eksploziju na auspuhu kada se naglo skine sa 4000+rpm na dole, kada je na TNG.
Sada već mislim da je to zbog neoriginalnog izduva (koji ne bih da menjam dok traje, jer baš lepo "pevuši"), i to verovatno kao posledica prejakog ispiranja zbog prilično širokop*časte cevke.
Pomalo mi se i sviđa kada bljune vatru pozadi posle nekog oštrijeg preticanja :-)

Nešto sam putovao u Crnu Goru i rešio da probam da ga vozim ekonomično (zamislite koje je odricanje potrebno kod zanimljivih situacija! Skoro kao kad se bataljuju cigarete :-) i mogu reći da je bilo nešto oko 10.5 litara TNG na 100Km, sa čim sam vrlo zadovoljan, a pri nekom rasponu od 80-120 sa pažnjom na mesta sa radarima. U nekoliko prilika sam sam sebe "ulovio" da ga podsvesno napucavam po gasu ali sam se setio dogovora sa sobom oko ekonomisanja i odustao u nekoliko baš baš slatkih prilika :-).
Nije baš kao japanac, ali sam potpuno zadovoljan tom cifrom. Odnosno, upravo troši prema broju cipele na gasu.

Pozz

Korisnikov avatar
boresky

Postod boresky » 30 Mar 2015, 22:24

Pa gde si Macola!
Drago mi je da te belac sluzi i da si ga u globalu-sredio i postelao!
Inace,u kojem drugom
Autu mozes bit veca
Faca nego u SAABu!?Hehe,nego,bio sam u Svedskoj prosle godine i vidio jednog kao tvoj ali crveni,jaooooo,koja kola ljuta!!!!Bilo mi predobro ta dva mjeseca gore,samo sam snimao SAABove kojih ima kao Zastavi u bivsoj nam Jugi.Opak narod,piju ko smukovi....Jel kod tebe sve ok? :drinks:

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 09 Jun 2015, 01:47

Hvala na pitanju prijatelju. Eto može se reći da sam dobro (ako se to može reći kad mi se približava 50. zima u životu :-).

Belac radi posvećeno i predano. I dalje sam veoma zadovoljan i volim taj auto. Nekako mi je baš prava vozačka mašina.
Sve je baš gde treba i kako treba bez mnogo komplikacija.
Solidno ide i sa svega 131KS jer ima menjač koji se "skraćuje" ka višim stepenima, onako polusportski.
Niti previše galami na autoputu, niti je lenj kad treba da skoči.
Taman za moje godine da se samo ponekad (jednom dnevno) malo izblesavim po krivinama.
Posebno sam zadovoljan što se vrlo ravnomerno i podesivo "najavi" u proklizavanju.
A Reflex su carevi posebno na putu sa iznenađenjima u vidu nekih iznenadnih udubljenja ili ispupčenja puta u sred krivine.
Vrlo je osetna razlika između onih "fabričkih" i ovih. Naravno sa mog aspekta na bolje i pored malo nervoznijeg odziva na neravnom putu.

Inače, baš je lepo što si bio u Švedskoj i nagledao se njihovih "Zastava" :-).
Mogu samo da zamislim koliko puta si se okrenuo za nekim od njih a možda i za nekom plavušicom drskog izgleda :-).

A inače se ne osećam "facom" jer obično ne stignu da mi vide facu :-)

Srdačan pozdrav

Korisnikov avatar
boresky

Postod boresky » 09 Jun 2015, 18:39

Uh,dobro je,zivi ste!
Svedska kvrga ide i dalje dobro,e bas fino onda!Moj takodje,sve kako treba a uskoro slavi i prvi"rodjendan" kako je moj.Nego.....dugo te nesto nije bilo na Forumu,da nije odvikavanje od sexa??Hehe,salim se,uzivaj!

Povratak na “NAŠI LJUBIMCI”