Saab 900s coupe

Naši SAAB-ovi... Slike , Modifikacije, Malko informacija o našim ljubimcima...
Korisnikov avatar
stevak
Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09

Re: Saab 900s coupe

Postod stevak » 19 Jul 2014, 10:57

Ma, neeee...ja vozim 9000. Ono prethodno sam samo glasno razmišljao o poštenom međusobnom odnosu ;)
ex SAABotražitelj <9000CS>

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član
Pridružio se: 11 Jun 2014, 02:54

Postod Macola » 19 Jul 2014, 17:13

Ne vidim sebe kao nepoštenu osobu zato što želim da poklonim par amortizera :-)
Takođe mislim da ničeg nepoštenog nema u samom postupku.

Kada poklonim, zaboravim do sutra i to više nikada ne pomenem dok sam živ, ali na žalost, mnogi pokloni koje sam primio su me preskupo koštali, pa sam nehotično možda previše oprezan i radije volim da platim.

Plašim se primanja poklona, a ne davanja.

To je to.

Pitam se hoće li neko ovaj par amortizera?

U svakom slučaju ostajem pri odluci o poklonu.
Bezuzvratno.
To će se meni vratiti na nekom sasvim desetom mestu i životnom polju.

A inače, ovi Reflex su pravi "polusportski" amortizeri. Baš kakve sam želeo. Malo sam se ludirao sa njima i prezadovoljan sam.
Još da mu obujem dobre gume napred, jer ove sadašnje su bajate iz 2008., ispošćene i ne pomaže im što su Goodyear, i to će onda da bude sve kako treba.

Prethodni amortizeri nisu bili loši.
Pristojno se ponašao auto, ali nije baš bio za maksimum onog što može.

Ovi Monroe Reflex mu j* kevu!
To je baš prava priča gde čovek sme da se zaleti u avanturu po krivinama i po mokrom i po suvom, i po ravnom i po neravnom, samo još i dobra "obuća", i na Mesec sa Saab-om :-).

Sa zadovoljstvom ih preporučujem svakom ko voli malo žešću vožnju.

Pozz

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 19 Jul 2014, 17:59

Jbg. Morao sam na Sab-u da napravim dobro vešanje.

Primera je imala potpuno drugačiji princip vešanja i ekstra dobro se ponašala u kratkim krivinama sa mnogo deformacija na asvaltu.

Jurio sam se (Primerom) na Kadinjači sa jednim "hobi" Jugićem, spakovanim za trke (brojevi, krvna grupa, rolbar, sve komplet, i motor 1.6 :-), tj. on je mene jurio od početka uspona (od Užica) pa do raskrsnice Loznica-Bajina Bašta.
Čitavu Kadinjaču mi nije mogao ništa, jer sam ga žestoko vaćario na njegovo previše tvrdo zadnje vešanje.
Gledao sam u retrovizoru kako mu zadnji kraj skakuće kao jare po većim neravninama i tu je on morao uvek da abgasuje da ne bi završio u livadi ili u ambisu, a Primera sa njenom dužinom, mekšim i dugohodnijim vešanjem je te talase primala kao dobar dan. Namestilo se tako zbog saobraćaja da nije mogao da me pređe čak i na pravcima do odvajanja za Loznicu (mada se videlo da na pravcu može da me "pojede za doručak"), ali kada smo potegli uzbrdo ka B.Bašti, na prvom pravcu, na žešćoj uzbrdici koja je strmija nego Bubanj potok, čovek me je bukvalno preskočio, upalio četiri žmige na pozdrav i bio ispred mene. Jebiga, konji su konji! Na toj uzbrdici sa 95Ks i 1200kg nisam imao šta da tražim protiv hobi Juga 1.6, koji ima oko 800kg i tipično od 130-160Ks :-).
Provozao sam više takvih i znam šta to može. Ablendovao sam mu i pokazao da svratimo na piće posle mnogo lepe vožnje, ali lik je žurio.Baš mi je žao što nismo posedeli negde u kafani...

Ovim Reflex sam hteo te osobine vešanja da dobijem i na Saab-u, kome je nos znatno teži i duži i ima "želju" se "istrčava" u jakim krivinama sa puno neravnina, i mislim da sam sada otprilike 1:1 sa onim što je mogao Nissan na takvim putevima. Samo mi još fale dobre gumijane, a one će morati da sačekaju možda mesec dana dok se pojavi prihod za njih.

Morao sam da stavim Reflex napred. To je bilo jače od mene :-). A ako bude love, uleteće i umesto zadnjih jedan par takođe Reflex.

Pozz
Poslednji put menjao 1 dana Macola, izmenjena 19 puta

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 19 Jul 2014, 18:12

Jbg. Ne smem sa ovim autom mnogo da se blesavim bilo gde. Specifičan je i lako se zapazi, jer nema mnogo sličnih, i naravno odmah se zna ko je. Sa njim sada mogu samo po nekim vukojebinama da se ludiram, a mora da bude sposoban za to.

Sa prethodnim koji je ličio na razne crne Opele i slično, mogao sam da se provučem nezapaženo :-). Sa ovim ne smem da se zajebavam tamo gde ima organa reda i mira...

Nije dobar ni za švaleraciju. Previše je jedinstven :-)

P.S.
I malkice me nervira što nije baš skočan u donjem opsegu broja obrtaja.
Nemam živaca da mu se drndam po mapi u ECU, a na karburatorima je to bilo lako napraviti nekad.
Ekologija brate...

Svaki auto ima neki dominantan i "zgodan" stepen prenosa. Ovaj 900s ima baš dobro spakovanu 3. i 4., ali ga to predisponira za malo pravije puteve sa dužim krivinama i dobru efikasnost od možda 60-120km-h...

Primerom bih ga na primer do jedno 80km/h ubio kao motkom, ali posle bi me ovaj 900s oduvao.
Vrlo različiti menjači.

Korisnikov avatar
stevak
Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09

Postod stevak » 19 Jul 2014, 18:50

Tvoje objašnjenje razumem od A do Š.

U stvari, nisam ja prigovarao samo tebi nego i sebi :sr:
ex SAABotražitelj <9000CS>

Korisnikov avatar
TAZZ
Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23

Postod TAZZ » 19 Jul 2014, 20:47

.....

Meni i dalje moja trabakula zvana 9-5 Aero nece sa 250ks da ide...
Necka se sa cca 160-170ks i 240nm, umesto 250/350...

Ali koga briga...

I sto.sam poco ovo da pisem ovde Bog me ubio neam pojma...
Nesto sam 'teo a shta ....
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 01:04

TAZZ je napisao:.....

Meni i dalje moja trabakula zvana 9-5 Aero nece sa 250ks da ide...
Necka se sa cca 160-170ks i 240nm, umesto 250/350...

Ali koga briga...

I sto.sam poco ovo da pisem ovde Bog me ubio neam pojma...
Nesto sam 'teo a shta ....
Možda si zaboravio da mu ugradiš pomoćne pedale za popunjavanje "rupe" između 170Ks i 250Ks :-)

Zezam se malo, nemoj da se ljutiš.

Samo da znaš da bi te ovo do stotke omlatilo kao šašav kajsiju, a posle da desni migavac i skrene, kao ne ide baš tamo gde si ti pošao :-)

Mislim ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=5sz_Zn8Myxw

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 01:40

TAZZ,

A možda si malo bio sarkastičan oko onog što sam pomenuo 130-160Ks na Jugu 1.6 "hobi".

Nije to nikakva posebna snaga za ne preterano uloženog novca.
Većina tih 1.6 u hobiju imaju taj raspon snage bez problema, a bilo je i onih kod kojih je uloženo više love, pa i dobijeno više konja.

Kada je na primer Željko Banićević kupio crvenog 1.6 hobi Juga od Miluna Vesnića, na kočnici je imao 187Ks.
Mehaničko direktno ubrizgavanje (čini mi se da je pumpa bila od nekog Volvo-a), četiri levka za talasno nadpunjenje, i giljotina naravno. Zlo od auta kakvo se samo zamisliti može.
Možeš samo da zamisliš šta radi 187 konja na 800 kila težine. Ubija kako ide!

Taj crvenko je nekoliko sezona drao sve živo na stazi (i sa Vesnićem i sa Banićevićem kasnije). Vrteo je kao motorna testera, a ranzorazne olupine od BMW, Golfova, Široko, Fordova, itd itd, ljuštio na stazi kao svrače pečenjak :-).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo malo nečeg za matorce, čisto da se podsete kakvo je zlo bio Fića sa Abarth 1000TCR.

http://www.youtube.com/watch?v=k4V2umMZsLM

E sad, nema ljutiš što je Fićko na Saab forumu, ali moraš priznati da je baš sočno za gledanje :-)

I da znaš samo, da bi tvoj Aero smeo da se kači sa Fićom koja ima pravi Abarth 1000TCR, pod pretpostavkom da Aero ima 1500Kg (ne znam koliko je tačno Aero težak, ali bar toliko mora da ima), Aero bi morao imati minimalno 280Ks da bi imao istu specifičnu snagu od 0.187Ks/Kg kao Fića Abarth.

A malo solidniji hobi Jugo 1.6 ima čak 0.2Ks/Kg. Tu bi ti trebalo već oko 300Ks da bi mu parirao do jedno 150-160Km/h.
Malo se to spakuje kako treba, tuponosa brega Abarth 214, dva dvogrla i četiri levka i da gorivo ide kao dete kad piški, i da po gradu ne shvatiš šta te je to preskočilo...

Matematika brate, pa misli šta hoćeš dok ne naletiš na nekog od njih (ima dva-tri Fiće sa 1000TC i TCR u Hrvatskoj i jedno dva-tri u Sloveniji), a Jugića hobi ima skoro u svakom gradu po bar dva-tri.
To ubrzava kao karting. Ko nije probao ne može da zna...

Nemoj se ljutiti zbog zezanja.
Volim ja i ovog mog novopečenog Saab-a sa poboljšanim vešanjem. Kakav je - takav je, ali moj je...
Auto koji ima ono nešto, ali mora da sluša on mene, a ne ja njega, i na pravo i na krivo :-).

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 02:44

A mnogi klinci strahovito pogreše kada spakuju Juga hobija, pa mu gurnu bregastu iz kategorije kao pitatore 226, koja je mrtva do 3-4000RPM.
To je dobro za stazu, a za grad treba da ujeda na srednjim režimima, a to je brega abart 214.
Ta se stavlja za grad i nema "turbo rupu" kao turbaći, i ako ne otkine menjač ili poluosovinu preskače i mrtvo i živo.
Nema u gradu dovoljno prostora da se odmah dohvati 4000 obrtaja...

Ne znaju deca.
Treba da poslušaju ponekad nas matore i da ne krate glavu previše jer nema kod nas goriva za takve sprave...

Bila su to mnogo lepa vremena i mnogo lepo kada je home-made.

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 02:46

Ej narode!

Hoće li neko ove amortizere za 900s, ili da ih pakujem u ostavu kao jebemliga koju rezervu?

Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Postod GRIPEN » 20 Jul 2014, 09:27

Malo je ovde 900ng ili ih neba uoouste medju aktivnim clanovima osim tebe. Spakuj negde i nek skupljaju prasinu pa valjace nekad nekom.
All systems go, ready for takeoff!

Korisnikov avatar
BOKI 900
Wheeler Dealer
Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00

Re: Одг: Saab 900s coupe

Postod BOKI 900 » 20 Jul 2014, 09:28

Lepa su vremena bila kad smo se kao klinci druzili sa budzenim jugicima,mini cooperima 1275 i sl igrackama.nazalost vremena su ta prosla i dosla ova nova gde je bitan postao samo interes.o svemu ostalom i da ne pricamo.::x
Love SAAB, never GM

Korisnikov avatar
TAZZ
Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23

Postod TAZZ » 20 Jul 2014, 09:45

Rekoh...
Neam pojma shto sam pisao...
Ne ljutim se...
Shto bi...
A vidish da chitamo shta pishesh
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!

Korisnikov avatar
Bagzi93
Drug Član
Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00

Postod Bagzi93 » 20 Jul 2014, 10:50

Sto rece Gripen nzm da li ima jos neko od aktivnih clanova sa autom kao tvoj. Lepo ti amoetizere u ostavu pa ako se neko javi dobro jes a ako ne, 'leba ti ne traze. Pozdrav

Sent from my MB525 using Tapatalk 2

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 11:50

Amin!
Zamotavanje u mastan papir, pa u ostavu. Tu su i čekaju.

TAZZ,
Mislio sam da se zezaš u fazonu "trokira mi nešto na 250km/h" pa sam počeo i ja :-).

Izgleeda da ipak neko čita moje glupe monologe.

Znate, ja pričam malo, ali zato izuzetno glupo :-).

Nego ljudi, ovi Reflex su stvarno đavo od amortizera!
Bolji su nego što sam očekivao.
Kada ga namerno i oštro "prepakujem" sa moje trake na drugu traku, to smiruje karoseriju u deliću sekunde.

Dobro je to napravljeno i vredi svaku paru, a samo su oko 30% skuplji od ovih bivših.

-----------------------------------------------------
Inače, nabavio sam metlice za brisače farova. Doduše sa nikakvim gumicama ali uglaviću od velikih metlica.
Posle ću da im vratim i ukinutu struju.
Stavio plastično crevo na pumpu u rezervoaru. Sada je to kako treba. Radi lepo benzin-gas, pali kad mu pokažem ključeve kroz prozor...

Ostaje mi još da rešim mnogo tvrdo kvačilo (tu nešto baš ne valja), info displej koji ima bagove, tj. mrtve "piksele" (pokušaću da mu prepeglam flet kabl), da nabavim flet kabl od volana i osposobim jastuke, da sirenu vratim tamo gde treba jer je neko stavio na maglenke :-), a one pak ne rade.

I tako još nekoliko ne previše krupnih stvari i nadam se dovešću ga u stanje redovnog održavanja (ulja, filteri, pločice...).

Jbg. Ne mogu da stignem sve odjednom

Pozz

Korisnikov avatar
BOKI 900
Wheeler Dealer
Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00

Re: Одг: Saab 900s coupe

Postod BOKI 900 » 20 Jul 2014, 12:16

Samo pazljivo sa prepakivanjem iz trake u traku.ipak je to saab 900ng a ne karting.:P
Love SAAB, never GM

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 12:33

Ma Boki,

To se ne radi jer u normalnim situacijama samo maltretiraš auto iz čista mira, ali kad stvarno zatreba (istrči lopta pa dete, na primer), e onda je mnogo dobro da se to može a da ne završiš na krovu ili u trafici...

Amortizeri i gume su 90% posto od toga, pogotovo amortizeri, a ostale stvari imaju minorniju ulogu (naravno ako su ispravne).

Kada je frka, prvo menjač-gas-volan, tj. gledaj da promašiš ako je ikako moguće, potom ti ostaje menjač i kočnica da usporiš koliko je moguće, ali to je najlošija i poslednja opcija posle koje nemaš više preostalih rešenja, a jbg. po Marfiju uvek tada bude neki led blato ili neko slično sranje na podlozi :-).

Znaš onu zezalicu: " ja nožnu - ona ne radi, ja ručnu - ona ne radi, ja u dragstor - on radi".

Definicija saobraćaja je jednostavna: - Saobraćaj je skup uspešnih promašaja.

Da se ne lažemo, svi ovde koji su nabavili Saab, odnosno bar većina posebno sa turbaćima, ne bi ga ni nabavljali da ne vole da to malo udare po gasu, a to podrazumeva tip-top stanje upravljačkog mehanizma, vešanja i kočnica, inače voziš polako.

Nema sa tim zezanja! Nema rezrvnih života kao u igricama!

Vidiš da svakodnevno ginu klinci (posebno sa Audijem, jebemliga što, ali sam to sa tim autom zapazio kao učestalu pojavu).
Mladost, kurčevitost + neiskustvo, alkohol, praškići, a misli da je pametniji od onog što ga je napravio...

Što bi rekao Mark Tven (kome je inače čitava porodica nastradala u saobraćajnom udesu, dve kćeri i supruga):
"Kad sam bio četrnaestogodišnji dečak, moj je
otac bio takva neznalica da sam jedva podnosio
njegovo društvo. Ali kad sam porastao do dvadeset i
prve, zaprepastilo me koliko je naučio za sedam
godina."

Ginu nam deca i to je više nego strašno!

Treba preživeti prvih 300K kilometara dok je čovek mlad, a posle je lakše. Posle toga kada vidiš u desetom vozilu ispred da se muž i žena svađaju, znaš unapred kompletan razvoj događaja u čitavoj koloni...
Tako je to.

Mnoga kola idu 300% bolje od prosečnog Juga, ali zato se zaustavljaju samo 50% bolje od tog istog Juga, ma koji auto bio u pitanju.
To treba da se ima na umu uvek, u svakom trenutku.

Korisnikov avatar
exumer
Pridružio se: 20 Okt 2013, 12:20

Postod exumer » 20 Jul 2014, 13:43

ko svrace pecenjak.... :smesko: :smesko: :smesko: :smesko: secam se dobrih trka na uscu coskara gledao sam stalno cekao vikend kad ce trka subota trening nedelja trka najbolje mesto ispod mosta pravac pa krivina kod mosta kad su se klali vozili na branik .

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 13:47

exumer je napisao:ko svrace pecenjak.... :smesko: :smesko: :smesko: :smesko: secam se dobrih trka na uscu coskara gledao sam stalno cekao vikend kad ce trka subota trening nedelja trka najbolje mesto ispod mosta pravac pa krivina kod mosta kad su se klali vozili na branik .
Noge kako! :-)

Vozi se i kod nas u Kg još po malo.
Evo jednog zanimljivog snimka na 4:40. Hibridi. Onaj usamljeni lik pored kog je ova kometa proletela na 3 metra je bila moja malenkost.

http://www.youtube.com/watch?v=5yJX1QTABkM

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 20 Jul 2014, 14:41

Ha!
Iščeprkao sam snimak Vesnićevog crvenog Juga o kome sam pričao i koji je išao kao sumanut:

http://www.youtube.com/watch?v=KgTrZmCPngA

Matora mudrica Vesnić je uvek znao da napravi opasan auto, do poslednje sitnice.

Stara kajla.
Vozi do poslednjih nekoliko krugova tako da mu ovaj ispred vidi glavu u retrovizoru, čisto da ga zabole živci, pa onda ga omlati kao šašav kajsiju :-).

Legenda Milun! Taj lik je imao filozofiju vožnje!

Lepo se vidi kako mu je perfektno spakovano vešanje. Čuči na stazi kao da ima superlepak na točkovima...

Kolja
Pridružio se: 17 Jan 2013, 00:00

Postod Kolja » 21 Jul 2014, 00:06

Kad vec dotakosmo temu o deci koja ginu ajd da nastavim. Ima dosta faktora koji dovode do katastrofe. Das sinu koji je tek ili nije polozio auto od 200ks,on gas da se dokaze pred vec iskrivljenim drustvom koji se vodi pogresnim idolima i eto ishoda. Malo alkohola i pod zemlju sa dvaes godina. Kad sam tek polozio ludovao sam samo tako uprkos ocevim pricama da cu ili ubiti sebe ili jos nekog ko bude samnom. Sve je bilo uzalud dok se sam nisam zalepio u stub i prepolovio auto. Od tada imao duplo i troduplo brze automobile i zaboravio sam na ludorije. Koristim snagu onda kad je potrebna i gde putevi dozvoljavaju. Nemaju mnogi tu srecu da sami sebe smire i vide da je auto obicna kocka lima u koju kad god udjes svesno stavljas glavu na panj. Sto zbog budale koja ide u susret,sto zbog raznih situacija koje se dese onda kad se najmanje nadas.
Sto se mog SAABa tice maltene cu reci da sam zaljubljen u isti. Ma koliko umoran i u problemima bio,moram da obidjem krug dva oko njega, cisto mi izmami osmeh kao malom detetu.
Jednom prilikom se vozim sa bivsom suprugom pred sumrak i onako spusten prozor,slusam zvizduk turba i uobicajeno kijanje,zeleno osvetljenje table u kombinaciji sa drvenarijom i onako u transu kazem :"joj kako volim ovaj auto".Rekla mi je da nisam normalan :-)

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 21 Jul 2014, 01:16

I ja još uvek nisam izgubio želju da se 900-tkom provozam onako iz čista mira a bez potrebe.

Definitivno sam se upecao.

Korisnikov avatar
ahsirob
Drug Član
Pridružio se: 08 Okt 2013, 20:06

Postod ahsirob » 21 Jul 2014, 09:01

Jedna od (meni) najzanimljivijih tema u poslednje vreme! :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 21 Jul 2014, 16:29

Hvala ahsirob!
Donekle mislim da sam delom zaslužan za tvoje lepo mišljenje o temi.
----------------------------------------------------------------------------------------------
No da nastavimo sa temom za koju mislim da je važnija od sve te gomile gvožda u kojoj se vozimo i od ovih popravki, slikanja, adaptacija...
Ipak je to komad gvožda sa malo plastike gde je veoma važno da se to raspadne mnogo pre njegovog vlasnika.
U prevodu: život je jedan, a j*beš parce gvožda!

Ovde ima i mladih ljudi sa relativno malom "kilometražom" i smatram (ma koliko oni mislili da su sva Božja m*da posisali) da možda mogu preneti neka korisna iskustva, koja je bolje da steknu ovako nego lično.
50K godišnje nije za potcenjivanje i preko milionče ukupno, takode nije.
Ponekad treba čuti šta matorci pričaju (ima nas još koji komad ovde), a mladi ne moraju nikom da kažu da su savet čuli i usvojili. Tako će im sujeta ostati čitava :-).

Ono što razlikuje iskustvo od neiskustva je to da sam ja PREŽIVEO hiljade incindentnih situacija u mom relativno dugom vozačkom stažu i još uvek sam tu!

Naravno nisam jedini i ništa posebno, samo mislim da dosta toga mogu na prigodan način da prenesem u vidu teksta.
Ima mnogo iskusnijih i boljih vozaca, ali možda ne umeju da prenesu iskustva na "papir"...
Osećam da to meni ide od ruke, pa ko hoće nek pročita, ko neće neka ignorše, a moderatori ako misle da ovo nije mesto za tu priču, neka je premeste na neko drugo mesto po njihovom mišljenju.

Kao što rekoh: Saobracaj je skup uspešnih promašaja, a sve ostalo je udes.

Kao što mu samo ime "udes" kaže: udesio se nepovoljan splet, obicno totalno naivnih, okolnosti koje u konacnom zbiru završe fatalno!

Naravno da nisam imun na to da me neka budala iz suprotne trake zakuca, jer to je vec čista lutrija, ali učinicu sve da budaletina za mojim sopstvenim volanom uradi sve što može da bi pobegla "crnom kosaču".

Nešto se dugo govorka da država ima nameru da sklanja spomenike pored puta (ja ih zovem vizitkartama onih koji su pogrešili), a naprotiv, ja bih to maksimizovao koliko je moguće, tj. svako mesto udesa sa fatalnim ishodom bih veoma vidno obeležio, poput saobraćajnog znaka, da opominje i možda poveća dozu opreza vozaču koji prolazi pored takvih mesta...
Čak bih ostavio bildborde sa fotografijama skrcanih automobila iz udesa na takvim mestima i fotografije lica nastradalih osoba (naravno one normalne fotke dok su bili lepi i živi, jer nisam baš toliko morbidan).
Kada bi takve stvari bile vidljive toliko da ne može čovek da ih ignoriše, tvrdim da bi broj udesa u značajnoj meri opao, jer svako kada zapazi takvo nešto makar na kratko uspori i postane oprezniji, i zapita se zašto se to baš tu desilo?

Ključna stvar koju iskustvo donosi je: preterano povećavanje stepena opreznosti još dok je promena uslova saobraćaja u najavi!

Naime, ljudski mozak je moćna i vrlo ćudljiva naprava (jer može posle nekoliko piva uciniti lepšom veoma ružnu osobu :-), ali ima i nekih tipično ljudskih slabosti, koje u saobraćaju mogu biti veoma opasne.

Pokušacu najplasticnije što mogu da opišem problem koji veoma često dovodi do udesa sa lošim ishodom;
-Kada su uslovi u saobraćaju monotoni, tj. kada je ustaljeno stanje bezbednosti, događa se saobraćaj nekim regularnim tokom, bez iznenađenja, mozak se polako navikne na to stanje i stavi se u status "normalno".

Međutim, opasno je što taj status "normalno", mozak zauzme i kod konstantne vožnje sa velikom brzinom, ili pak na dugačkim pravcima, onda kod lepog ravnog, suvog i čistog asvalta čak i kada put nije prav (magistrlni putevi), udobnog i tihog auta , onda kod neke fine muzike, dobrog društva u kolima, nedajbože prijatnog razgovora telefonom, itd itd...

Iz tog stanja "normalno", mozgu je potrebno više nego što je dovoljno vremena da se prebaci u stanje "oprezno", a još drastično više vremena za stanje "urgentno"!

Jednostavan dokaz za to je svako isključivanje sa autoputa, posle vožnje sa 160+km/h, gde dosta vozača ne pogledavši u brzinomer, shvate da su prebrzo ušli u krivinu za isključenje sa autoputa!
Zapitajte se sami i morate pošteno priznati da se svakom od vas bar jednom to dogodilo.

Mozak, uljuljkan u konstantno stanje, oporavlja se iz tih "normlnih" situacija kao posle buđenja, tj. taman bi mu prijala jedna kafica pre promene stanja u "oprezno"...

Zato spomenika "krajputaša" ima mnogo na mestima kao što su:
-dugačak pravac, pa samo jedna blaga krivina,
-kilometri super puta i odjednom radovi na putu,
-nigde žive duše i odjednom istrči srna,
-lopta, pa za njom dete,
-mesta gde se voda sliva na asvalt,
-zimi, po sunčanom danu, gde su senke, tj. mesta zaklonjena od sunca,
-mesta gde pada lišće po asvaltu,
-mesta kuda prolaze kamioni koji voze pesak i zna da im se prospe toga u sred krivine,
-mesta sa odronima kamena,
-mesta gde staje autobus (treba gledati ispod prednjeg branika autobusa, da li se pojavljuje nečiji par neopreznih nogu),
-ispred raznih seoskih prodavnica i kafana, na pravcima sa dobrim asvaltom,
-mestima gde se nalazi niz parkiranih automobila, a put je prav, pa onda istrči dete između tih parkiranih...,
-i tako dalje i tako dalje, jer toga ima toliko da ne može stati na hiljade strana...

Mnogo je teško naterati mozak da bude spreman na reakciju kada je uljuljkan u "konstantno". Praktično nemoguće jer ne bi ni bio u relaksirnom stanju.

No, iskustvo može da nauči čoveka da stvori "rituale" i "procedure" u takvim uljuljkanim situacijama, koje znaju biti blagotvorne po bezbednost.
Vremenom se te "procedure" smeste u ravan podsvesti, gde postanu rutina poput šaltovanja, gde potpuno van centralne svesti obavljate to, a nemate pojma koliko puta ste i u šta prešaltovali, a ipak je sve to obavljeno perfektno.

Te procedure su individualna stvar, ali mogu biti nalik sledećim primerima:

-prve kapi kiše po vetrobranu -> usporiti mnogo više nego što mislimo da treba, pa onda se polako vratiti na normu koja je zadovoljavajučća za nove uslove vožnje. Onda se zbog malo ovlaženog ulja na asvaltu ne leti u Ibar ili Moraču.
-prve pahulje snega -> ista priča.
-500m od izlaza na auto putu -> pogledati u brzinomer, dovesti kazaljku na neku svoju normu, npr. 60km/h, pa nonšalantno bez stresa se isključiti, ma kojom brzinom pre toga vozili.
-lopta = koči i smišljaj kako da promašiš potencijalnog pešaka ISKLJUČIVO SA NJEGOVE PREDNJE STRANE, jer se svaka osoba u iznenadnim situacijama UVEK povlači nazad!
-Kada se prolazi pored trake u kojoj stoji autobus, pogled ispod njegovog prednjeg branika, tražimo pojavljivanje nečijeg para nogu!
-zimi, delimično osunčan put, temperatura reda minus nešto do +10, OPREZ! moguć led u osenčenim delovima puta, bez obzira na prethodno stanje puta.

Da ne nabrajam dalje, ali suština je u tome da kada se primeti najava bilo kakve promene uslova vožnje i puta, reakcija treba da bude mnogo ozbiljnija nego što mislite da treba da bude, potom je se lako prilagoditi na novo stanje.

Mozgu to da neophodnu količinu vremena, i posle je sve lako i ok. Novo stanje, ma koliko komplikovano bilo, dobije pripadajući status i vožnja je opet bezbedna.

Kada kažem "preterana reakcija", naravno da ne mislim na nagla kočenja i slične budalaštine, već samo na predviđanje razvoja novih okolnosti kao da ih je lično Hičkok režirao samo za vas, a ako bude blaže od toga, onda je lako sa tim.

Razlika između dobrog i lošeg vozača se sasvim lako vidi kada vozite iza njega:

-dobar vozač vozi "sliveno", "glatko" i "tečno", čak i kada se trka (što van staze za to i nije preporučljivo), koristi kočnicu samo koliko je nužno ili da bi održavao temperaturu diskova po vlažnim uslovima. Broj paljenja stop svetala onog ispred vas mnogo govori o njegovim vozačkim mogućnostima i istovremeno o stanju njegove koncentracije ili svesti (pijan-trezan-naduvan).
- loš vozač sve radi suprotno od toga: ubrzava gde nije potrebno, potom besmisleno koči, opet gde nije potrebno. Ljulja se napred-nazad u koloni, kao neko glupavo klatno, i non-stop mu blickaju štopaljke (ako mu rade :-).

Dobar vozač će potrošiti neuporedivo manje goriva, neuporedivo bezbednije i sa manje stresa za saputnike stići tamo gde je hteo, neće biti premoren od stalnog priliva adrenalina, menjaće kočnice i lamelu posle 200K kilometara (osim preventivnih pregleda), duže će mu trajati kompletan auto.
Dobar vozač vas može voziti prilično žestoko, a da to i ne primetite i nemate osećaj straha, jer sve je tečno bez naglih događaja (i upravo se radi o dobrom predviđanju budućih situacija) , dok kod lošeg može da vam zatreba toalet papir i sa 50km/h i da vam ne padne na pamet da se opet vozite sa njim.

Zajebite trkačke fore,
one su potrebne samo kada se vozi na crti ili iznad crte proklizavanja, tj. sa kritičnim ili natkritičnim prolaskom kroz krivinu.
Kroz istu krivinu može, u potkritičnoj putničkoj vožnji, nešto ispod granice proklizavanja, da se prođe trećom, četvrtom ili petom brzinom, sa potpuno istom brzinom prolaska.
Razlika je u zvuku motora i frke koju doživljavaju saputnici, cimanju vozača oko šaltovanja (sa nekim milisekundama istog :-) i za one koji ne znaju o tome to izgleda u pi*ku materinu moćno, a u stvari je isto :-).
Ko zna da prođe pravilno kroz krivinu (u putničkoj vožnji), njemu ne treba veliki moment treće brzine za to, tamo gde nema potrebe.
Koristiće i treću, pa i drugu, naravno, ali samo gde je to neophodno.
Što bi rekli stari vuci za mlađe nasilnike: "mnogo se dere - a malo ide".

Vozio sam se sa nekoliko velikih majstora volana, i da nisu atraktivne i zanimljive bravure koje ti ljudi rade, mogli bi ste komotno već posle kilometar dva da zaspite pored njega kao beba, jer vam se usadi totalno poverenje u to što taj majstor radi.
Vidite odmah da je sve u njegovim šakama i možete se opustiti i kad lebde dva točka u krivini.

Kod velikih majstora u bilo kojoj branši, od zanata ili muzike pa do vožnje, sve izgleda tako kao da on to savršeno lako i bez napora radi, kao da se opušteno igra, a u stvari je to ono najteže i on radi ono što mnogi drugi nikada neće moći.

Vrhunski kvalitet u bilo čemu izgleda tako lako i zaobljeno, kao da to može bilo ko, a iza se kriju godine rada i veliki talenat.
Sve savršeno izgleda jednostavno.

Nego da se vratimo na vožnju.
Kada se vozač trudi da mu se (stvarni ili zamišljeni) saputnik, u bilo kojoj, čak i ekcesnoj, situaciji, oseća što udobnije,
to povlači za sobom napredak u mnogim stvarima: -od dobrog predviđanja, do pravilnog prolaska kroz krivinu i sličnih stvari.
Sve raditi na vreme to je poenta priče.

Malo sam bio dosadan.
Možda će ovo nekom biti korisno - možda neće. Ali ne može da škodi.

Pozdrav

Korisnikov avatar
Macola
Drug Član

Postod Macola » 21 Jul 2014, 17:09

Evo malo klipova vožnje jednog velkog mastora volana, Milana Markovića - Jeje, profesionalnog test vozača.

Jeja je nekih davnih godina provezao jednog našeg velikog reli šampiona, u običnom Jugu 45, Zastavinom internom stazom.
Kada su izašli iz auta, ovaj je prlično bledunjav pitao: "Jejo brate, što ne voziš trke? Pobedio bi na prvu!"
Ovaj mu je na to odgovorio:"Brate Joco, razlika između mene i vas je što se ja borim sa štopericom, a vi sa životom."

Lik je legenda! Vozi vas tako da vam srce stane, i za to vreme onako smireno komentariše da mu se nešto čudno čuje u prednjem desnom amotrtizeru :-).
Digne ga na jedan točak, a kamerman izađe iz auta upišanih gaća :-).

Jeja to tako nonšalantno radi, bez ikakvih cimanja volana, glatko i na oko lagano, vozi kao da pije kafu, a kamermani se upiške...

phpBB[video]

phpBB[video]

phpBB[video]

phpBB[video]

phpBB[video]

Povratak na “NAŠI LJUBIMCI”