E ovako:
Juče sam na Saab stavio Bosch iridijumske svećice, koje su potpuna paralela za originalne NGG.
Stavio originalnu razvodnu kapu.
Stavio protokomer od Fiat Marea 1.9TD iz 1997, koji ima vrlo blizak signal originalnom.
Saab je ugasio check engine, i ide kako i treba da ide za svojih 131Ks na oko 1400Kg. Čak ni na TNG nije nešto bitno mnogo slabiji. Razlika postoji ali nije velika.
Protokomer od Fiat Marea je dakle sasvim upotrebljiv za 900s (najverovatnije i za turbaća pošto originalni 0280217119 ide na oba). Daje nešto malo manji signal nego original (oko 2.8V pri 6000RPM, a trebalo bi 3.2V na 6000RPM).
Prilagodiću ga uz pomoć onog mog sklopa, čiju šemu sam postavio nekoliko postova unazad.
To ću uraditi čim nađem vremena i napisaću kakvu razliku sam primetio.
Ono što je zgodnjikavo je da je protokomer od Fiat Marea jevtin i lako nabavljiv.
U međuvremenu dok mu ne uskladim taj podatak za vazduh oko maksimuma, neću ga preterano šibati jer se bojim siromašne smeše (mada ima u opremi knock senzor koji ga čuva od opasnosti detonativnog sagorevanja, ali nemam pojma koliko je efikasan jer se nisam zavlačio u program ECU).
Možda je moguće da zbog podatka o manjoj količini vazduha od realno unešene, smeša bude siromašnija od potrebne pri maksimumu, a to zna biti pogubno po motor koji često boravi blizu maksimalnih režima.
Ono što je donekle dobro je da protokomer od Fiat Marea ima na leru tačno 1V (koliko i treba), na 2500RPM dlačicu manje od 1.5V koliko bi trebalo, a posle ta kriva sve više divergira ka maksimumu, ali nije uopšte neka strašna razlika.
Ko će normalan voziti non-stop na 6000RPM?
Meni taj maksimum skoro nikada neće zatrebati jer je sasvim dovoljno 5000RPM (i to ne dugo) za svakakva iživljavanja.
Ujedno, što je dalje od maksimuma to je podatak protokomera sve bliži realno potrebnom.
Već na 4000RPM je to u toleranciji malo zaprljanog originala.
Ovaj auto ima sportski organizovan raspored brzina na menjaču (što mi se veoma sviđa). Brzine su od početka "dugačke", potom sve kraće. Napravljen je da lako savladava svoju poveliku masu čak i sa ovim najslabijim "sisavcem".
Auto kome se lako ulazi u narav oko jurnjave preticanja i slično.
Malo mu je kratka peta brzina, što se odlikuje dobrim ubrzanjem, ali zato većom bukom i potrošnjom definitivno.
Na primer Primera je pri 120Km/h radila na 3000RPM, dok Saab 900s 3200RPM pri 120Km/h.
Naravno, ko zna pomalo da vozi uvek može iskoristiti pikove snage svakog automobila i trenutke kada se nađe na povoljnoj brzini kretanja, a za pravu akciju, kako sa menjačem koji je ekonomičan i dugačak, tako i sa sportski nastrojenim kraćim...
Ipak mi ne vozimo brdsko brzinski da bi nam pakovali menjače prema stazi, već moramo sačekati da se staza namesti prema menjaču

.
Upoznajem polako Saab-a i što je vrlo neobično, moje zadovoljstvo njim raste kako mu koju manu ispravim.
Na žalost, dijagnostici (ECU) nisam mogao da pristupim jer su verovatno zbog nakadašnjeg alarma posečene negde unutra TX i RX žice.
Jedino čemu se za sada može pristupiti je računar za SRS jastuke.
Nisam imao vremena da se zavlačim po snopovima kablova, ali ću i to prvom prilikom osposobiti kako treba da bude.
ECU jedinica mi je Bosch Motronic 2.10.3
Pozz