Saab 900s coupe
- Jolly
- Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
- Kontakt:
Re: Saab 900s coupe
Svaka cast, majstore. Ne razumem se previse u elektroniku, ali ovakve stvari treba znati jer su siroko primenljive, samo ti obavestavaj redovno. Bilo bi super kada bi postavio malo vise slicica.
- ahsirob
- Drug Član
- Pridružio se: 08 Okt 2013, 20:06
Veliko
za sve napisano!

- Macola
- Drug Član
- Pridružio se: 11 Jun 2014, 02:54
Jolly,
Naravno da ću postaviti ono što mogu, a ne sumnjaj da samo tekstom mogu mnoge stvari opisati kao da ih vidiš. Samo treba pažljivo pročitati.
Originalni maseni protokomer Bosch košta reda 500$, ali sam našao da kao može od Kia sportage i nekih Vektri (videćemo kad budem nešto našao i probao).
Meni bar neće biti problem prilagođenje signala, samo da pronađem protokomer najpribližnijih mehaničkih osobina i protoka do 300-350Kg/h, odnosno neki za motor slične snage i performansi (možda Opel Kalibra 2.0 16v i slično tome).
Svojevremeno mi je neki momak tražio na forumu elitesecurity sklop za smanjivanje ili pojačavanje nekog signala oko automobila, ja mu tamo smislio i nacrtao prilagodni sklop, a sad kada sam se susreo sa problemom protokomera, imam utisak da je taj momak upravo za to tražio rešenje.
He he, sad sam našao taj stari post (izgleda da me pamćenje još uvek služi). Čoveku sam upravo za protokomer takvog tipa projektovao sklopić.
Izgleda da ću upotrebiti sopstveni sklop kad nađem neki sličan flowmetar
.
Evo sklopa i vama koji se bavite auto elektronikom. Može biti mnogima korisno.
Pod pretpostavkom da moderatorima neće zasmetati link na drugi forum (a pošto sam autor naprave i teksta oko nje, imam ga pravo postaviti ovde a da nikog ne ugrozim osim sebe
.
Evo: http://www.elitesecurity.org/t459833-0#3222479
Treba pogledati temu od početka jer je upravo vezana za maseni flowmetar sa vrućim filmom, kakav se koristi kod naših Saab-ova.
Biće mi drago ako još neko pomoću ove naprave reši problem.
Pozz
P.S.
Izgleda da ovaj forum ne podržava neke linkove pa sam morao ovako.
Naravno da ću postaviti ono što mogu, a ne sumnjaj da samo tekstom mogu mnoge stvari opisati kao da ih vidiš. Samo treba pažljivo pročitati.
Originalni maseni protokomer Bosch košta reda 500$, ali sam našao da kao može od Kia sportage i nekih Vektri (videćemo kad budem nešto našao i probao).
Meni bar neće biti problem prilagođenje signala, samo da pronađem protokomer najpribližnijih mehaničkih osobina i protoka do 300-350Kg/h, odnosno neki za motor slične snage i performansi (možda Opel Kalibra 2.0 16v i slično tome).
Svojevremeno mi je neki momak tražio na forumu elitesecurity sklop za smanjivanje ili pojačavanje nekog signala oko automobila, ja mu tamo smislio i nacrtao prilagodni sklop, a sad kada sam se susreo sa problemom protokomera, imam utisak da je taj momak upravo za to tražio rešenje.
He he, sad sam našao taj stari post (izgleda da me pamćenje još uvek služi). Čoveku sam upravo za protokomer takvog tipa projektovao sklopić.
Izgleda da ću upotrebiti sopstveni sklop kad nađem neki sličan flowmetar

Evo sklopa i vama koji se bavite auto elektronikom. Može biti mnogima korisno.
Pod pretpostavkom da moderatorima neće zasmetati link na drugi forum (a pošto sam autor naprave i teksta oko nje, imam ga pravo postaviti ovde a da nikog ne ugrozim osim sebe

Evo: http://www.elitesecurity.org/t459833-0#3222479
Treba pogledati temu od početka jer je upravo vezana za maseni flowmetar sa vrućim filmom, kakav se koristi kod naših Saab-ova.
Biće mi drago ako još neko pomoću ove naprave reši problem.
Pozz
P.S.
Izgleda da ovaj forum ne podržava neke linkove pa sam morao ovako.
Poslednji put menjao 1 dana Macola, izmenjena 30 puta
- Macola
- Drug Član
Ma nema na čemu. Nije meni teško pisati. Čak ponekad budem i dosadanahsirob je napisao:Velikoza sve napisano!

- GRIPEN
- Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00
Druze, svaka cast! Ti si rodjeni Saab-ista samo to nisi znao ;)
Joj sto volim sto si doso

Joj sto volim sto si doso

All systems go, ready for takeoff!
- Macola
- Drug Član
Iskreno i ja volim što sam došao i postao Sabista, mada se neću tek tako lako oprostiti od stare ljubavi Nissan-a (posebno skyline i novog GTR), i verujem štaviše da će to i dalje ostati tako i pored Saab.
Verujem da mogu poprilično pomoći oko elektronike na ovom forumu.
Imam tu više od tri decenije iskustva i mada se uopšte nisam bavio automobilskom elektronikom, i do zadnjeg časa sam "jurio" da nabavim auto sa karburatorom (osim jedne Floride 1.6L, koja je išla kao bolesna), jer taj me stvarno veoma teško može ostaviti na putu, sada se već moram "drndati" sa protokomerom, što pak znači da ću u doglednoj budućnosti morati da nabavim svašta od opreme za dijagnostiku i naravno napraviti pomoćne sopstvene alate oko toga.
Već testerišem poklopac umesto protokomera, da bih zatvorio rupu i obezbedio da filter radi svoj posao, a da mogu skinuti oštećeni protokomer i poigrati se sa njim na stolu.
Tako mugu imati Saab-a u koliko-toliko voznom stanju, a protokomer na stolu.
Ne mogu ga gore upokojiti od ovoga što je sad, a obzirom da je original reda 500$, i te kako se isplati pokušati sve što se može.
Malene protoke vazduha (približno leru) mogu na stolu zadovoljiti sa par jačih ventilatora koji su kaskadirani i imaju prigodan uvodnik, dok za protoke koji odgovaraju režimima koji su već svega 20-tak% iznad lera ne mogu dohakati ni sa ventilatorom od par KW. Za početne probe će to biti dovoljno.
Ljudi inače nemaju realan osećaj koliko vazduha konzumira SUS motor, pa čisto radi sticanja osećaja mogu reći da promet vazduha kroz prosečan kućni usisivač za prašinu jedva može zadovoljiti motor od Peglice dlaku iznad lera.
Eto čisto radi sticanja predstave o tome za one koji nisu imali orijentaciju, i da shvate koliko užasno veliku količinu vazduha mora obezbediti turbokompresor kod vaših turbaća a ne mnogo manje naivnu i za "sisavac".
Sisavac Saab 2.0 pri 6000RPM konzumira 260 KILOGRAMA vazduha na sat. To je ogromna zapremina vazduha.
(i sada se setih da sam u jednom od prethodnih postova učinio grešku u pisanju, pa sam umesto 300-350Kg/h napisao nesvesno Litara, odmah ću ispraviti ako nije kasno).
Javiću se posle svake interesantne intervencije koju uradim, jedino me besprekidno cimanje po terenima sprečava da budem brži u tome.
Pozz
Verujem da mogu poprilično pomoći oko elektronike na ovom forumu.
Imam tu više od tri decenije iskustva i mada se uopšte nisam bavio automobilskom elektronikom, i do zadnjeg časa sam "jurio" da nabavim auto sa karburatorom (osim jedne Floride 1.6L, koja je išla kao bolesna), jer taj me stvarno veoma teško može ostaviti na putu, sada se već moram "drndati" sa protokomerom, što pak znači da ću u doglednoj budućnosti morati da nabavim svašta od opreme za dijagnostiku i naravno napraviti pomoćne sopstvene alate oko toga.
Već testerišem poklopac umesto protokomera, da bih zatvorio rupu i obezbedio da filter radi svoj posao, a da mogu skinuti oštećeni protokomer i poigrati se sa njim na stolu.
Tako mugu imati Saab-a u koliko-toliko voznom stanju, a protokomer na stolu.
Ne mogu ga gore upokojiti od ovoga što je sad, a obzirom da je original reda 500$, i te kako se isplati pokušati sve što se može.
Malene protoke vazduha (približno leru) mogu na stolu zadovoljiti sa par jačih ventilatora koji su kaskadirani i imaju prigodan uvodnik, dok za protoke koji odgovaraju režimima koji su već svega 20-tak% iznad lera ne mogu dohakati ni sa ventilatorom od par KW. Za početne probe će to biti dovoljno.
Ljudi inače nemaju realan osećaj koliko vazduha konzumira SUS motor, pa čisto radi sticanja osećaja mogu reći da promet vazduha kroz prosečan kućni usisivač za prašinu jedva može zadovoljiti motor od Peglice dlaku iznad lera.
Eto čisto radi sticanja predstave o tome za one koji nisu imali orijentaciju, i da shvate koliko užasno veliku količinu vazduha mora obezbediti turbokompresor kod vaših turbaća a ne mnogo manje naivnu i za "sisavac".
Sisavac Saab 2.0 pri 6000RPM konzumira 260 KILOGRAMA vazduha na sat. To je ogromna zapremina vazduha.
(i sada se setih da sam u jednom od prethodnih postova učinio grešku u pisanju, pa sam umesto 300-350Kg/h napisao nesvesno Litara, odmah ću ispraviti ako nije kasno).
Javiću se posle svake interesantne intervencije koju uradim, jedino me besprekidno cimanje po terenima sprečava da budem brži u tome.
Pozz
- Macola
- Drug Član
Hvala za verovatno moderatorov edit oko linka. Shvatio sam kako treba. Sično je kao na ostalim forumima.
- Bagzi93
- Drug Član
- Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00
Svaka cast Macola! Vidi se da znas znanje.
Sent from my MB525 using Tapatalk 2
- Macola
- Drug Član
Evo i par korisnih datasheets koji mogu koristiti Saabistima:
1. [link_open=http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7884,d.d2k]900NG_2-7_SystemeCommandeMoteurMOTRONIC-2-10-2_94-[/link_open]
2. [link_open=http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7884,d.d2k]Sensors[/link_open]
1. [link_open=http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7884,d.d2k]900NG_2-7_SystemeCommandeMoteurMOTRONIC-2-10-2_94-[/link_open]
2. [link_open=http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=& ... 7884,d.d2k]Sensors[/link_open]
- Macola
- Drug Član
Hvala, mada to nije od nekog posebnog značaja.Bagzi93 je napisao:Svaka cast Macola! Vidi se da znas znanje.
Bitno je da možemo jedan drugom na razne načine pomagati i da ne budemo sebični u tome.
Onda smo carevi Saabisti

Pozz
- TAZZ
- Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23
Vidi macola...
Ako je moja racunica tacna... a mislim da jeste...
350ccm/min odnosno cca 261gr jedna dizna x4 komada je 1.04Kg/min x 12.5 odnos na WOT je 13kg vazduha na minut... pa x 60 minuta daje racunicu od cca 780Kg/h vazduha...
Jbt sad tek kad sam sracunao...
Pa turbaci jbt jedu vazduh....
Strasno...
350ccm/min odnosno cca 261gr jedna dizna x4 komada je 1.04Kg/min x 12.5 odnos na WOT je 13kg vazduha na minut... pa x 60 minuta daje racunicu od cca 780Kg/h vazduha...
Strasno...
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Macola je napisao:Hvala za verovatno moderatorov edit oko linka. Shvatio sam kako treba. Sično je kao na ostalim forumima.

Inace svaka cast za izlaganje

Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- Macola
- Drug Član
Video! Hvala lepo!Slavisacs je napisao:Macola je napisao:Hvala za verovatno moderatorov edit oko linka. Shvatio sam kako treba. Sično je kao na ostalim forumima.Ispravljeno je i ovo drugo, mozes pogledati, nije komplikovano
![]()
Inace svaka cast za izlaganje
-
- Pridružio se: 17 Jan 2013, 00:00
stavi broj protokomera mozda imam jedan da poklonim
- Macola
- Drug Član
Vidi drugar,TAZZ je napisao:Vidi macola...
Strasno...
U onom dokumentu kog sam priložio u par postova iznad, a o ECU Motronic 2.10.2 koja ide u obe 900-tke (turbo i sisavac), piše da je potrošnja vazduha za 6000RPM 60g/sec, što bi bilo 216Kg/h. Podatak je na francuskom i mislim da se odnosi na sisavca (ne snalazim se najbolje sa francuskim, sa tim će se verovatno bolje snaći moja devojka za ozbiljno

Ne vidim povezanost sa diznama, osim ako nisi računao preko stehiometrijske smeše, a nisam se tim bavio trenutno.
Radi se o ukupnom prometu kroz leptir, tj. ukupnoj konzumaciji motora. Odnosno, događa se poznat broj usisavanja u sekundi sa poznatom zapreminom usisavanja kod sisavca, dok je kod turbaća to znatno uvećano zbog natpritiska, odnosno veće gustine vazduha, pa je stoga i maseni protok vazduha veći.
U svakom slučaju je strahovita količina u pitanju, jer sećam se mog pokušaja kada sam bio klinac (pre 30+ godina

Čista prevara tipa top-šop

- Macola
- Drug Član
Vau, što kažu klinci!Kolja je napisao:stavi broj protokomera mozda imam jedan da poklonim
To je nešto što me je stvarno veoma prijatno iznenadilo.
U dokumentaciji piše Bosch 0280217119, na njemu samom piše Bosch 663 19 2B i u ćošku 105. To je broj na senzoru, tj. njegovom poklopcu elektronike kada se izvadi iz venturija.
Veoma bih bio zahvalan da ga mogu kupiti od tebe.
Ne tražim poklon, mada je to veoma lep gest sa tvoje strane i imam osećaj kao da mi je već poklonjen zbog samog gesta.
Uostalom, čak i ako je za malo drugačiji opseg od ovog originalnog, ja ga lako mogu utrimovati. Bitno je da mehanički pasuje i da se radi o sličnim protocima.
Takođe pretpostavljam da ovaj koji je radio kod mene spada u seriju do 350Kg/h a na osnovu podataka od nekih veoma sličnih, jer nisam mogao naći konkretan datasheet.
Hvala lepo na ponudi, i ostaje da želim da ga pošteno platim, a častićemo se u kafani kada se vidimo

Možemo se oko trgovine dogovoriti na PP (za koje tek treba a otkrijem kako rade na ovom forumu

P.S.
U dokumentaciji takođe piše da se isti flowmetar koristi za 2.0 sisavac i za 2.0 turbo, što znači da radi deo svog opsega u mom 2.0 sisavcu.
- TAZZ
A slozices se da...
Da bi motor sa unutrasnjim sagorevanjem radio, treba da ima odnos goriva i vazduha...
Ukoliko u jedinici vremena ubrizgamo u motor 261gr goriva u jedan cilindar, treba da ubacimo i odgovarajucu kolicinu vazduha u isti...
Na leeeru odnos kaonsto znamo je 14.7:1 odnosno 14.7 kg vazduha i 1 kg goriva.
Na WOTu odnos je ccca 12.5:1...
Tako dodjoh do cifre, onako iz glave i brzinski...
A ako te interesuje, moze da ishchupam mapu vazduha i goriva, u korelaciji sa turbo mapom i VE mapom pa da rachunamo, ali mislim da je uzalud...
Dalje, motronic na sisavcu... turbu...
Moze ali samo i samo na SAAB 900 OG...
Koliko se secam na 900NG sisavcu jeste boshov sistem, ali na TuRbacu je veruj mi SAABov TRIONIC ECU.
Da bi motor sa unutrasnjim sagorevanjem radio, treba da ima odnos goriva i vazduha...
Ukoliko u jedinici vremena ubrizgamo u motor 261gr goriva u jedan cilindar, treba da ubacimo i odgovarajucu kolicinu vazduha u isti...
Na leeeru odnos kaonsto znamo je 14.7:1 odnosno 14.7 kg vazduha i 1 kg goriva.
Na WOTu odnos je ccca 12.5:1...
Tako dodjoh do cifre, onako iz glave i brzinski...
A ako te interesuje, moze da ishchupam mapu vazduha i goriva, u korelaciji sa turbo mapom i VE mapom pa da rachunamo, ali mislim da je uzalud...
Dalje, motronic na sisavcu... turbu...
Moze ali samo i samo na SAAB 900 OG...
Koliko se secam na 900NG sisavcu jeste boshov sistem, ali na TuRbacu je veruj mi SAABov TRIONIC ECU.
- Macola
- Drug Član
TAZZ,
I mislio sam da si računao preko smeše.
Jbem li ga?
Moj komad Saab-a je 2.0 sisavac B204i Saab 900s coupe iz 1996.
Ima razvodnik paljenja, a nešto iz davnih sećanja mi se čini da taj Trionic radi sa split bobinama ili tako nešto i da nema razvodnik varnice.
Takođe sam video na netu slike motora 900se, koji je turbać, i takođe video da ima razvodnik varnice.
Možda se Trionic koristio na mlađem godištu?
E sad, potpuno sam nov sa Saab-om i možda se u mnogo čemu varam, a i treba mi oprostiti kao početniku
---------------------
Sve je ovo za mene novo i interesantno. Mislim na Saab, koji me je na prvu loptu oduševio i ako sam ga kupio sa gomilčinom problema na njemu.
Jednostavno, na osnovu viđenog sam mogao pretpostaviti koliko je to bila carska mašinčina kad je bio mlad i nov.
Svidelo mi se koliko se stvari na njemu nije previše degradiralo obzirom na 280.000Km i 1996.
Takođe i sjajna oprema za to godište.
I mislio sam da si računao preko smeše.
Jbem li ga?
Moj komad Saab-a je 2.0 sisavac B204i Saab 900s coupe iz 1996.
Ima razvodnik paljenja, a nešto iz davnih sećanja mi se čini da taj Trionic radi sa split bobinama ili tako nešto i da nema razvodnik varnice.
Takođe sam video na netu slike motora 900se, koji je turbać, i takođe video da ima razvodnik varnice.
Možda se Trionic koristio na mlađem godištu?
E sad, potpuno sam nov sa Saab-om i možda se u mnogo čemu varam, a i treba mi oprostiti kao početniku

---------------------
Sve je ovo za mene novo i interesantno. Mislim na Saab, koji me je na prvu loptu oduševio i ako sam ga kupio sa gomilčinom problema na njemu.
Jednostavno, na osnovu viđenog sam mogao pretpostaviti koliko je to bila carska mašinčina kad je bio mlad i nov.
Svidelo mi se koliko se stvari na njemu nije previše degradiralo obzirom na 280.000Km i 1996.
Takođe i sjajna oprema za to godište.
- TAZZ
Nista mili...
Tu smo...
Bas bi voleobda vidim 900 NG Turbo sa razvodnikom, da je iz fabrike...
Nema takvog...
Veruj...
Mada... nesto razmishljam...
Naci B204L motor i turiti ga u tvoje voZlo...
I remapirati...
Izvuci trionic zichenje... Motorno...
I pustiti te da uzivas u charima.... ovaaaajjjjj.. Turbo Smileeeee-a...
Hahahhaha, koliko sam shvatio iz BBaste si?
Tu smo...
Bas bi voleobda vidim 900 NG Turbo sa razvodnikom, da je iz fabrike...
Nema takvog...
Veruj...
Mada... nesto razmishljam...
Naci B204L motor i turiti ga u tvoje voZlo...
I remapirati...
Izvuci trionic zichenje... Motorno...
I pustiti te da uzivas u charima.... ovaaaajjjjj.. Turbo Smileeeee-a...
Hahahhaha, koliko sam shvatio iz BBaste si?
- Macola
- Drug Član
TAZZ,
Nemam pojma šta je sve kod mene zbudženo. Motor je definitivno nekada promenjen i sada je PUS.
Imam njegovu servisnu knjigu iz CH i tamo je poslednji servis bio pre 8 godina sa 199.000Km, posle toga je došao u našu nesrećnu sredinu i proveo mučnih 8 godina sa lošim održavanjem.
Mnogo je 8 godina ovde
>Nisam imao prilike da uživo vidim unutrašnjost turbaća 900-tke, a nadam se da ću videti gomilu takvih na nekom sledećem skupu
(vidiš, već se ubrajam u drug član 
Prvo da sredim ovog sisavca kako zaslužuje, pa ćemo videti za snažnije rešenje. Ovo sada imam pa to i taljigam.
Inače, nisam iz B.Bašte već iz KG i tamo sam samo često na terenu.
Pozdrav drugar
Nemam pojma šta je sve kod mene zbudženo. Motor je definitivno nekada promenjen i sada je PUS.
Imam njegovu servisnu knjigu iz CH i tamo je poslednji servis bio pre 8 godina sa 199.000Km, posle toga je došao u našu nesrećnu sredinu i proveo mučnih 8 godina sa lošim održavanjem.
Mnogo je 8 godina ovde

>Nisam imao prilike da uživo vidim unutrašnjost turbaća 900-tke, a nadam se da ću videti gomilu takvih na nekom sledećem skupu

Prvo da sredim ovog sisavca kako zaslužuje, pa ćemo videti za snažnije rešenje. Ovo sada imam pa to i taljigam.
Inače, nisam iz B.Bašte već iz KG i tamo sam samo često na terenu.
Pozdrav drugar
- Macola
- Drug Član
TAZZ,
inače, što se turbosmajlija tiče, neće me baš šlogirati, jer dva moja dobra drugara imaju opaka vozila i oba imam prilike da provozam ponekad.
Jedan ima BMW 535d biturbo, napucan na 320Ks, a drugi ima Audi R8 V8 sa 490Ks.
Veruj mi na reč da odlično znam kad nešto ubija kako ide...
Pozz
-------------------------
P.S.
Za R8 se dalo i očekivati da ide tako da čoveku zatreba toalet papir posle 500 metara pa me i nije iznenadio toliko, ali me je prvi put opako iznenadio "mrtvi" dizelaš 535d, koji ne da ide nego zakucava sa ispod 6s do 100, a tek što koči, to je baš baš..
Gadan naftaš.
inače, što se turbosmajlija tiče, neće me baš šlogirati, jer dva moja dobra drugara imaju opaka vozila i oba imam prilike da provozam ponekad.
Pozz
-------------------------
P.S.
Za R8 se dalo i očekivati da ide tako da čoveku zatreba toalet papir posle 500 metara pa me i nije iznenadio toliko, ali me je prvi put opako iznenadio "mrtvi" dizelaš 535d, koji ne da ide nego zakucava sa ispod 6s do 100, a tek što koči, to je baš baš..
Gadan naftaš.
- stevak
- Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09
Macola je napisao: što se turbosmajlija tiče, neće me baš šlogirati, jer dva moja dobra drugara imaju opaka vozila
Macola je napisao:Sve je ovo za mene novo i interesantno. Mislim na Saab, koji me je na prvu loptu oduševio.
Sa ovim se primičeš poenti, tj. odgovoru na (možda nepostavljeno) pitanje "zašto me je oduševio SAAB" jer iz Saab-a koji ima 2 ili 2,3 litra možeš da izvučeš snagu koju imaju gore navedeni automobili. A to već dovoljno govori

Sačuvaj Bože na šta bi ispalo da je Saab pravio motore od 3, 4 ili više litara.

Ustvari, znam...napravio je, pa kad je bio prejak za auto oni ga turili u avion

Poslednji put menjao 1 dana stevak, izmenjena 1 puta
ex SAABotražitelj <9000CS>
- Macola
- Drug Član
E sad jbg, oprostite saabovci moji što sam pominjao druga vozila. Mislim ono iz Hari Potera, onaj čije se ime ne pominje: Voldemor 
Svašta sam provozao u životu, ali da ne izazivam sudbinu na Saab forumu pominjanjem drugih naprava, jedino što moram reći i ne mogu da odolim jer je to jače od mene:
Ono što nikada dok živim neću zaboraviti je Fića Abarth 1000tcr!
To je utisak za medalju i zauvek se pamti.

Svašta sam provozao u životu, ali da ne izazivam sudbinu na Saab forumu pominjanjem drugih naprava, jedino što moram reći i ne mogu da odolim jer je to jače od mene:
Ono što nikada dok živim neću zaboraviti je Fića Abarth 1000tcr!
To je utisak za medalju i zauvek se pamti.
- stevak
- Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09
Ma opušteno...zezamo se malo. Većina je vozila ili i sada vozi još nešto osim saab-a.Macola je napisao:E sad jbg, oprostite saabovci moji što sam pominjao druga vozila.

ex SAABotražitelj <9000CS>
- Macola
- Drug Član
Potpuno se slažem drugar.stevak je napisao:Macola je napisao: što se turbosmajlija tiče, neće me baš šlogirati, jer dva moja dobra drugara imaju opaka vozila
Veruj mi na reč da odlično znam kad nešto ubija kako ide...Macola je napisao:Sve je ovo za mene novo i interesantno. Mislim na Saab, koji me je na prvu loptu oduševio.
Sa ovim se primičeš poenti, tj. odgovoru na (možda nepostavljeno) pitanje "zašto me je oduševio SAAB" jer iz Saab-a koji ima 2 ili 2,3 litra možeš da izvučeš snagu koju imaju gore navedeni automobili. A to već dovoljno govori
Već na ovom mom sisavcu se vidi koliko je moćna "stoka" (u pozitivnom smislu) od motorčine.
Oseća se taj potencijal materijala bloka koji je verovatno stvarno odležao na livadi koju deceniju pre obrade.
Premotao 285.000 a prede kao mačkica i ni gram ulja ne troši.
Takve stvari se na žalost više ne prave.
Nissan je takođe imao u Skyline seriju RD motora, linijski šestak, imalo ih je od 2.4L do 2.8L, čiji je blok ladno pdnosio 1000+ KS, a pri tom i da potraje.
Sličan potencijal se vidi i na ovim "švedskim plavušicama", mada ne znam do koje sile je najjači "razgažen".
Nissanovci su stigli sa Godzilom do preko 1500Ks još pre 20-tak godinica.