SAAB TEHNICKA DISKUSIJA i razmena misljenja
- GRIPEN
- Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00
Re: SAAB TEHNICKA DISKUSIJA i razmena misljenja
Pa valjda ako zapusi filter da se preko tog ventila nastavi cirkulacija ulja...moje razmisljanje...
All systems go, ready for takeoff!
Introduction
That, my friends, I will try to answer briefly below, since I have recently run across a few mechanics and motorcyclists who don't seem to know. Our modern VFRs (not sure about the 1986 to 1989 models) use freshly-filtered oil to lubricate the internals of the motor, and that spin-on filter is there to remove any particles before they get to the motor. But what exactly is going on inside?
Assuming that your filter *fits* (e.g. threads, baseplate, gasket, outer dimensions), then the two (2) important components are the bypass valve and the filtration medium.
The Bypass Value
First you need to understand why the bypass valve is there. Under *ideal* conditions, the bypass valve will *never* open. Because, when it opens, the oil *by passes* the filter and goes on through to the motor, obviously unfiltered. It is a safety valve. However, in *real* operation, it opens often.
One example is when you start the motor when cold. The oil is thick and does not pass easily through the filtration medium, thus building up to a high pressure drop. So, the bypass valve opens to prevent oil-starvation of the motor. How long it stays open is dependent on how cold the oil is and how long it takes to get near operating temperature. When the pressure drop across the filtration medium drops below the bypass valve setting, then the bypass closes. Blipping the throttle while warming up is a good way to get the valve to open and send unfiltered oil to the motor. A steady warm-up rpm is probably a lot better.
Another example can occur when the motor is fully warmed. At idle, the oil pressure is about 15 to 20 psi, and the pressure drop across the filter is about 1 or 2 psi. You take off towards the redline, and quickly build oil pressure to the 70 to 80 psi range. During that full-throttle acceleration the pressure drop across the filter will exceed the bypass setting, and send unfiltered oil to the motor, until the pressure across the filter has time to equalize. During a drag race, shifting through the gears, the bypass will open several times.
A third example, which you should never experience with frequent oil and filter changes, is when a filter becomes clogged. A spin-on filter can commonly hold 10 to 20 grams of trash before it becomes fully clogged. The bypass valve opening is the only way to keep the motor from becoming oil-starved if the filter becomes clogged.
According to Purolator, the Honda OEM filter bypass setting is 12 to 14 psi, and that is how they build their motorcycle oil filter. WIX (NAPA Gold) builds their motorcycle and automobile oil filters with a bypass setting of 8 to 11 psi, while AC Delco builds theirs to a setting of 11 to 17 psi. How much do these differences matter? I don't think anyone knows, even the engineers, and each has its own set of advantages and disadvantages.
If you do lots of racing, you're probably better off with a higher bypass setting.
If you do lots of *cold* starting, especially in the winter, or seldom change your filter, I think you're better off with a lower bypass setting. However, with few exceptions, bypass pressures for spin-on filters run in the 8 to 17 psi range, and any of them should work acceptably.
How About the Filtration Medium?
In general, the more expensive filters have better filtration. Even if two (2) different filters look identical on the outside, they very well may have different filtration media inside them. There are really 4 levels of filters:
Dealer/Lube Shop Brands - Pennzoil, Valvoline, Quaker State - These are generally lowest quality capturing 40 micron sized particles.
Conventional- Fram Extraguard, Purolator, ACDelco Duraguard, Wix - These are around 25 micron filters.
Mid-grade - PureOne, Fram Toughguard, ACDelco Duraguard Silver (coming in August) - These are generally 10-20 micron filters.
Premium - ACDelco Ultraguard Gold- 8-10microns, Mobil One-10-12 microns.
Where do the Honda OEM filters fit in the above classes? Hard to tell, however probably in the "midgrade" category, possibly the "conventional".
The spin-on filters also have "anti-drain back" valves which simply keeps oil from flowing backward and emptying the filter when the motor is shut down. They either work or they don't. I don't have any other information, and it probably isn't worth worrying any about.
That, my friends, I will try to answer briefly below, since I have recently run across a few mechanics and motorcyclists who don't seem to know. Our modern VFRs (not sure about the 1986 to 1989 models) use freshly-filtered oil to lubricate the internals of the motor, and that spin-on filter is there to remove any particles before they get to the motor. But what exactly is going on inside?
Assuming that your filter *fits* (e.g. threads, baseplate, gasket, outer dimensions), then the two (2) important components are the bypass valve and the filtration medium.
The Bypass Value
First you need to understand why the bypass valve is there. Under *ideal* conditions, the bypass valve will *never* open. Because, when it opens, the oil *by passes* the filter and goes on through to the motor, obviously unfiltered. It is a safety valve. However, in *real* operation, it opens often.
One example is when you start the motor when cold. The oil is thick and does not pass easily through the filtration medium, thus building up to a high pressure drop. So, the bypass valve opens to prevent oil-starvation of the motor. How long it stays open is dependent on how cold the oil is and how long it takes to get near operating temperature. When the pressure drop across the filtration medium drops below the bypass valve setting, then the bypass closes. Blipping the throttle while warming up is a good way to get the valve to open and send unfiltered oil to the motor. A steady warm-up rpm is probably a lot better.
Another example can occur when the motor is fully warmed. At idle, the oil pressure is about 15 to 20 psi, and the pressure drop across the filter is about 1 or 2 psi. You take off towards the redline, and quickly build oil pressure to the 70 to 80 psi range. During that full-throttle acceleration the pressure drop across the filter will exceed the bypass setting, and send unfiltered oil to the motor, until the pressure across the filter has time to equalize. During a drag race, shifting through the gears, the bypass will open several times.
A third example, which you should never experience with frequent oil and filter changes, is when a filter becomes clogged. A spin-on filter can commonly hold 10 to 20 grams of trash before it becomes fully clogged. The bypass valve opening is the only way to keep the motor from becoming oil-starved if the filter becomes clogged.
According to Purolator, the Honda OEM filter bypass setting is 12 to 14 psi, and that is how they build their motorcycle oil filter. WIX (NAPA Gold) builds their motorcycle and automobile oil filters with a bypass setting of 8 to 11 psi, while AC Delco builds theirs to a setting of 11 to 17 psi. How much do these differences matter? I don't think anyone knows, even the engineers, and each has its own set of advantages and disadvantages.
If you do lots of racing, you're probably better off with a higher bypass setting.
If you do lots of *cold* starting, especially in the winter, or seldom change your filter, I think you're better off with a lower bypass setting. However, with few exceptions, bypass pressures for spin-on filters run in the 8 to 17 psi range, and any of them should work acceptably.
How About the Filtration Medium?
In general, the more expensive filters have better filtration. Even if two (2) different filters look identical on the outside, they very well may have different filtration media inside them. There are really 4 levels of filters:
Dealer/Lube Shop Brands - Pennzoil, Valvoline, Quaker State - These are generally lowest quality capturing 40 micron sized particles.
Conventional- Fram Extraguard, Purolator, ACDelco Duraguard, Wix - These are around 25 micron filters.
Mid-grade - PureOne, Fram Toughguard, ACDelco Duraguard Silver (coming in August) - These are generally 10-20 micron filters.
Premium - ACDelco Ultraguard Gold- 8-10microns, Mobil One-10-12 microns.
Where do the Honda OEM filters fit in the above classes? Hard to tell, however probably in the "midgrade" category, possibly the "conventional".
The spin-on filters also have "anti-drain back" valves which simply keeps oil from flowing backward and emptying the filter when the motor is shut down. They either work or they don't. I don't have any other information, and it probably isn't worth worrying any about.
Suma sumarum...
KAda se javi diferencija izmedju ulaza i izlaza na filteru od xxx bara...
Taj ventil se otvara i iskljucuje Filter iz kruga i ulje se NE FILTRIRA...
Znachi diferencija od 0.8 BAR iskljuchuje Filter
KAda se javi diferencija izmedju ulaza i izlaza na filteru od xxx bara...
Taj ventil se otvara i iskljucuje Filter iz kruga i ulje se NE FILTRIRA...
Znachi diferencija od 0.8 BAR iskljuchuje Filter
- GRIPEN
Jasno mi je, sto znaci da nikako nije pametno staviti filter sa bajpas ventilom koji radi na 2.5bara, odnosno, filter iz golfa 2-3 td-gtd na Saab benz.
Ali staviti filter na kom je razlika u bajpas ventilima u otvaranju samo 0,1 bar, ne bi trebalo da imam nikakve posledice, tacnije Mann w940/24 ili od drugih proizvodjaca po ovim oznakama u linku
http://www.oscaro.com/filtre-a-huile-ma ... 370393-7-p
Ali staviti filter na kom je razlika u bajpas ventilima u otvaranju samo 0,1 bar, ne bi trebalo da imam nikakve posledice, tacnije Mann w940/24 ili od drugih proizvodjaca po ovim oznakama u linku
http://www.oscaro.com/filtre-a-huile-ma ... 370393-7-p
Safety varijanta ako ti se zapushi filter da ne ostanesh sa malim pritiskom ulja u motoru.
Onda se ulje ne filtrira.
Oprechna su mishljenja na forumima VELIKA.
Ja bi stavio sa pojachanom varijantom od +0.1-0.2 bara...
Tachnije na 1 BAR recimo.
To sa Viskoznim uljima teshko da se moze postici.
Mozda sa manje viskoznim tipa 20-50 ili 20-60 ulja, ali nikako sa 5-40 ili 0-40 ili 10-40...
Ja bi da mi bude veca filtracija ulja, veci kapacitet, i sa samim uljem postignem protochnost.
Onda se ulje ne filtrira.
Oprechna su mishljenja na forumima VELIKA.
Ja bi stavio sa pojachanom varijantom od +0.1-0.2 bara...
Tachnije na 1 BAR recimo.
To sa Viskoznim uljima teshko da se moze postici.
Mozda sa manje viskoznim tipa 20-50 ili 20-60 ulja, ali nikako sa 5-40 ili 0-40 ili 10-40...
Ja bi da mi bude veca filtracija ulja, veci kapacitet, i sa samim uljem postignem protochnost.
- GRIPEN
Ma ja samo hocu da povecam zapreminu ulja u motoru i trazim filter koji nece da odstupa od saab-ovih fabrickih frednosti sto se tice tog bajpas ventila!
- BOKI 900
- Wheeler Dealer
- Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00
TI oces da povecas malo kolicinu ulja u motoru?
a sto gripi?
ja bas pripremam zamenu ulja i foltera.razmisljam o 5w30 ali ne mobil.mozda neko drugo,ili mora mobil u njega?
a sto gripi?
ja bas pripremam zamenu ulja i foltera.razmisljam o 5w30 ali ne mobil.mozda neko drugo,ili mora mobil u njega?
Love SAAB, never GM
Nemoj to long life ulje...
5-40 ili 0-40
To -30 ulje isparava....
5-40 ili 0-40
To -30 ulje isparava....
- GRIPEN
Ma bilo koje krsteno 5w40 i ne preteruj, mislim nemoj preko 10k.
Ja sam sad sipao 10w50, al to sam ja i volim da experimentisem
Siguran sam da motoru nista ne fali, vec naprotiv, za to sam i to sipao. Pred zimu ide neko 5w40
Inace, racunam da je malo vise ulja u motoru bolje...citao sam po americkim forumima, svi to rade...
Oni stavljaju neki Napa 1515 i Wix 51515, al to kod nas nema al su istih dimenzija kao ovaj sto sam ja nave i kod njih se steluje otvaranje bajpas ventila.
Kad dodje zamena ulja i sipam samo 4l meni nekako to malo, ja naviko u BMW 6,5l. Nisu ludi nemci!
Ja sam sad sipao 10w50, al to sam ja i volim da experimentisem
Siguran sam da motoru nista ne fali, vec naprotiv, za to sam i to sipao. Pred zimu ide neko 5w40
Inace, racunam da je malo vise ulja u motoru bolje...citao sam po americkim forumima, svi to rade...
Oni stavljaju neki Napa 1515 i Wix 51515, al to kod nas nema al su istih dimenzija kao ovaj sto sam ja nave i kod njih se steluje otvaranje bajpas ventila.
Kad dodje zamena ulja i sipam samo 4l meni nekako to malo, ja naviko u BMW 6,5l. Nisu ludi nemci!
- BOKI 900
- Wheeler Dealer
Love SAAB, never GM
- BOKI 900
- Wheeler Dealer
Sto moram da sipam po pravilu....
ja mislio moze svaka full sinteza,kad ono prc.
ja mislio moze svaka full sinteza,kad ono prc.
Love SAAB, never GM
- AERO
- Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00
Kolja je napisao:Dule 021 je napisao:Znaci iz dosadasnjeg iskustva i merenja na Dinu,ovaj motor 2.0T od 150 ks moze da se softverski cipne na realnih ? ks?
I jel neko merio ubrzanja sa tim cipom?
Meni nije mnogo kad trosi toliko ali kad ide ispod 8s jer sam imao Ibizu Cupru 1,9 TDI pa je isla 7,5 i Astru Bertone Turbo pa je isla 6,8s posle cipa.Imao sam i Leon FR sa 200 ks a sad trenutno imam Golf V GTI Turbo cipovan u Oettinger-u sa nesto preko 300 ks i oni svi trose al bar znas zasto.
Taj auto koji imas je za uzivanje u voznji. Moze i on da ide lepo ali za ubrzanje iz mesta nije napravljen. 9-5 Aero je druga prica a trebalo bi da sednes u 9000 turbo i da osetis sta je snaga. . .
Da te nije zvao Kemal iz N.Pazara?
AERO je napisao:Evo da docaramo Duletu kolko tolkoKolja je napisao: a trebalo bi da sednes u 9000 turbo i da osetis sta je snaga. . .
nordic je napisao:bas tako.. nije to auto za potezanje sa semafora, mnogo mase,prednja vuca...medjuubrzanja su druga prica gde auto ide sasvim lepo
9-5 aero(verzija pre restajlinga) po papirima sa svojih 230 konja i 350NM i 2.3T motorom i vecim turbom ide 6.9s do 100....
maptun nudi za taj tvoj 2.0t motor od 150 konja stage 1 na 225hp i 340nm sto je u odnosu na fabrickih 150hp i 240nm veliki pomak.... e sada koliko je to dobro za mali garett 17 to niko ne zna...ali ako inzinjeri maptuna to kazu da je ok onda bi trebalo da je ok samo je pitanje cene... sve to valja mora i da kosta i sto imas neko poverenje i garanciju i sta ja znam jos sta sve..
tako da globalno racunaj na oko 7s do 100 uporedjujuci po snazi u odnosu na aero verziju....ako to uopste moze tako da se poredi s obzirom na razliku u kubikazi, velicini turba,raspodela momenta i sl....(ovo aproksimativno kazem....ovaj podatak nisam nasao na internetu sto ne znaci da ne moze da se nadje....)
@aero
sto se tice tog klipa gledao sam ga mnogo puta,postavljan je i ovde ranije... ali mi se nesto cini da je ubrzan....narocito trenutak kada pretice belog mondea.... ako nije ubrzan klip onda je zaista brutalna snaga..
bolji osecaj daje ovaj klip..
kosooki je napisao:Na koju foru ovaj 9k aero ide ovoliko bolje od ova druga dva novija aera, osim ako nije nesto dobro naduvan? Prosto zdravologicki razmisljajuci ne pije vodu obzirom da su kubikaze, snaga i tezina slicni. Ili su prosto stariji saabovi bili sabijaci a da su sa novijima pokvarili tradiciju
Kolja je napisao:Gledano po papiru,slicni su. Na putu je stvar skroz drugacija 9K samo tako
kosooki je napisao:Kojom magijom? Jedinu razliku koju ovako preko interneta vidim je u setupu turba, tj velicini kompresora
nordic je napisao:mislim da je 9000 laksi...
saabBL je napisao:Provozaj neki 9k, pa ces vidjeti odnosno osjetiti pravi turbo kick
kosooki je napisao:Ne mogu da pricam dok ne vidim te dve svrake u konfrontaciji, ali iz onoga sto sam dosad licno video me je naucilo da auto od 224ks i 1450kg ide kao auto od 224ks i 1450kg, nikako bolje od toga. Moguce su male varijacije zbog vrste pogona, kolicine trakcije, slozenosti menjaca, ali to je 224ks na 1450kg i ne moze ici kao 500ks. Vise mi lici da pricate o subjektivnom dozivljaju jer 9-5 ima manji turbo koji spooluje od lera, ali kasnije nema kick, dok je kod 9k veci turbo, samim tim veci lag, ali i jaci kick, te je samim tim dozivljaj ludackog ubrzanja zbog naglog prirasta snage i obrtnog snazniji. Ali na tom pritisku turba je to 224ks (ili koliko vec) na nekim obrtajima i to treba da povuce odredjenu kolicinu kilograma.
Stavise, brojke sa interneta govore ovome u prilog, jer je navedeno ubrzanje za oba aera identicno, 6,9.
Slobodno me demantujte, ali imao sam 3 godine auto sa relativno velikim turbom, sad vozim visokoturazni atmo, sa oba auta sam imao okrsaje sa raznim konfiguracijama automobila. Vozio sam dizele, vozio sam soft turbo benzince, vozio sam benzince vecih kubikaza. Neki od tih auta traze obrtaje, neki traze mnogo obrtaja, neki se mnogo lepo voze duz celog obrtomera, neki lome vrat na svako stiskanje gasa, neki umiru na 4000, al dotle spaljuju gume, neki traze dosta saltanja, neki jednu, neki 2 brzine nize..... Ali jedno je zajednicko. Ide onoliko koliko ima konja, tacnije, koji odnos ks/kg ima i ni dlaku bolje.
Ne shvatite me pogresno, saab-ovima sam se oduvek divio kao neobicnim misticnim turbo automobilima koji iz prikrajka redom majku majcinu svima ostalima. Sad mi se jos vise dopadaju kada sam ih detaljnije upoznao, ali se ne slazem sa glorifikacijom 9k bez neke realne osnove. Voleo bih da gresim i da je taj auto stvarno vanzemaljac, ali bojim se da ne gresim :).
Izvinjavam se za spamovanje teme.
nordic je napisao:radi se o tome da je 9-5 nesto izgleda malo ili malo vise tezi nego sto pise u specifikacijama ili saobracajnoj.... tako da moze da dostize i 1850kg a nekad i malo vise zavisno od opreme,verzije,menjaca i sl... u svakom slucaju bar 300kg teze od 9000....ta razlika se primeti... drugo 9000 ima povuceniji motor pozadi pa i malko bolje upravljanje, mozda to i utice na trakciju..... i trece ja koliko znam imaju isti turbo u aero verzijama... tj onaj mitsubishi TD04HL...
i jos nesto mehanicki i po kvalitetu komponenti motor iz 9000 aero tj B234R je kvalitetniji od motora iz 9-5 aero.. u smislu klipova, klipnjaca i sl.... jbga stedelo se kasnije... znam da ovo nema veze sa tim koji je brzi ali eto cisto da se zna... ali zato je trionic 7 mnogo napredniji od trionica 5.5 iz 9000..
takodje drasticna je razlika u zvucnoj izolaciji.. 9-5 ima mnogo bolju,mirnije nekako sve izgleda...ugladjenije....dok kod 9000 je nekako sirovo, jezivo ubrzanje....i to doprinosi utisku.... jako slicno kao i razlika izmedju volvo-a 850 i S60/V70 u T5 verziji.. osecaj u 850 deluje mnogo sirovije
sve u svemu 9-5 je tehnoloski,bezbednosno, i po jako puno kriterijuma mnogo bolji auto od 9000.... osim po kvalitetu unutrasnjih motornih komponenti i tom ubrzanju sto je direktno razlika u masi auta...
- TAZZ
- Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23
Turbo NIJE ISTI! Tacnije Kompresorski deo nije isti.
Laksi je oko 200 KG sigurno.
Drugaciji prirast snage kroz obrtaje.
T5 je mnogo siroviji po pitanju prirasta snage.
Kvalitetnije komponente unutar samog motora.
Bolje bregaste.
Samo razlika u 200KG nosi razliku.
Ako gledash suvoparne brojke onda uzmi sve u obzir...
9K Aero 225KS/1.45T= 155KS po TONI
9-5 Aero 230KS/1.65T= 139KS po TONI
16KS po TONI RAZLIKA!
9K Aero 340NM/1.45= 234NM po TONI
9-5 Aero 340NM/1.65= 206NM po TONI
28NM po TONI RAZLIKA!
drugim recima
9-5 Aero treba da ima cca 26.5KS i 46NMvise da bi isao kao 9K.
Matematika. Cista.
Laksi je oko 200 KG sigurno.
Bolje bregaste.
Ako gledash suvoparne brojke onda uzmi sve u obzir...
9K Aero 225KS/1.45T= 155KS po TONI
9-5 Aero 230KS/1.65T= 139KS po TONI
16KS po TONI RAZLIKA!
9K Aero 340NM/1.45= 234NM po TONI
9-5 Aero 340NM/1.65= 206NM po TONI
28NM po TONI RAZLIKA!
drugim recima
9-5 Aero treba da ima cca 26.5KS i 46NMvise da bi isao kao 9K.
Matematika. Cista.
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!
- kosooki
- Pridružio se: 12 Jun 2013, 00:00
Sve podataka sto sam nasao na netu govori da je razlika oko 50kg u tezini i ni blizu 1650kg, kamoli 1800 koji se takodje provlace. Ne znam jeste li vagali automobile, jer ako niste ostaje da verujemo podacima sa neta koji govore da je 9-5 aero oko 1500 +-20ak kg
- saabvolvo
- Pridružio se: 14 Apr 2013, 00:00
Moj 9-5 karavan 1650 kg po papirima.
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Bolje bregaste.
Aero sedista iz 9k , nepevazidjena po meni...Udobnost na nivou, buke ima,ali nista sad exstremno za zameriti...
Na sledecem skupu ja se nadam da cete imati priliku da isprobate o čemu pricam... Jos ako bude neka pista
Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- kosooki
I moja Honda 1310, pa onda ja na sve to napakovao plin pa stao na vagu koja pokaza 1270. Sto kaze nas narod, pise i na tarabi piiiiip, pa probaj da ne slomis vrsnjaka.saabvolvo je napisao:Moj 9-5 karavan 1650 kg po papirima.
- TAZZ
Vaganje...
Pa moze...
Oteram na Kvantas cim vrnem 9-5 qaravan.
Pa moze...
Oteram na Kvantas cim vrnem 9-5 qaravan.
- kosooki
Ali izmeri pre nego strpas kupus za kiseljenje :). Ne moras se cimati do kvantasa, prvi otpad za sekundarne sirovine ima vagu, tu sam i ja izmerio.
- Carlsson
- Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00
realnoSlavisacs je napisao:Drugaciji prirast snage kroz obrtaje.
Bolje bregaste.
Aero sedista iz 9k , nepevazidjena po meni...Udobnost na nivou, buke ima,ali nista sad exstremno za zameriti...
Na sledecem skupu ja se nadam da cete imati priliku da isprobate o čemu pricam... Jos ako bude neka pista
da nema 900OG 9000 bi bio savrsen
[link_open=http://www.saabclubserbia.rs]SAAB CLUB SERBIA[/link_open]
- TAZZ
Meni je kvantas na 2 km od.mene.kosooki je napisao:Ali izmeri pre nego strpas kupus za kiseljenje :). Ne moras se cimati do kvantasa, prvi otpad za sekundarne sirovine ima vagu, tu sam i ja izmerio.
Otpada nema.
- kosooki
Than kvantas shall be .
Moram priznati da mi se svidja sto niste klub ljubitelja saab-a, vec zaista hard core saab zaljubljenici i da sto je saab siroviji suroviji, veci vam je fetis . Podsecate me na pricu sa mojih maticnih foruma gde se ljudi odvojili na 2 frakcije. Jedni ljubitelji honde, bez obzira koji mode, godiste motor, oprema, kako ide, na sta ide, i najcesce strogo civilni modeli, dakle bas klub ljubitelja brenda, a drugi petrol headovi zaljubljeni u onu mracniju stranu japanske autoindustrijei te im nije vazno sta ima od opreme, enterijer se svakako vadi, samo je cilj da bude sto lakse, da sto bolje ide i lezi i vice na usis.
Tako i vi. Jebes nove modele, pokvarili su kvalitet, pokvarilo su dozivljaj. Daj matore saabove, nema veze sto ne lice ni na sta, nema veze sto imaju turbo krater, ali kao sto kaze Jeremy Clarkson :" but when a turbo kicks in, the world explodes" .
Eto napisah esej, al morao sam da iznesem licno zadovoljstvo ekipom koja je okupljena ovde :-
Moram priznati da mi se svidja sto niste klub ljubitelja saab-a, vec zaista hard core saab zaljubljenici i da sto je saab siroviji suroviji, veci vam je fetis . Podsecate me na pricu sa mojih maticnih foruma gde se ljudi odvojili na 2 frakcije. Jedni ljubitelji honde, bez obzira koji mode, godiste motor, oprema, kako ide, na sta ide, i najcesce strogo civilni modeli, dakle bas klub ljubitelja brenda, a drugi petrol headovi zaljubljeni u onu mracniju stranu japanske autoindustrijei te im nije vazno sta ima od opreme, enterijer se svakako vadi, samo je cilj da bude sto lakse, da sto bolje ide i lezi i vice na usis.
Tako i vi. Jebes nove modele, pokvarili su kvalitet, pokvarilo su dozivljaj. Daj matore saabove, nema veze sto ne lice ni na sta, nema veze sto imaju turbo krater, ali kao sto kaze Jeremy Clarkson :" but when a turbo kicks in, the world explodes" .
Eto napisah esej, al morao sam da iznesem licno zadovoljstvo ekipom koja je okupljena ovde :-
- MAD SERB
- Pridružio se: 28 Jun 2013, 09:37
- Kontakt:
To što volim i vozim SAAB ne znači da mislim i tvrdim da je najbolji, ali mi je smešno koliko ljudi hvale nemce i dižu ih u nebesa a tvrdim da će trebati još mnogo godina da bi prišli Subaru-u i Lexus-u npr
ŽIVOT JE 1, SAAB JE 2.0 T !
LIFE'S TOO SHORT TO DRIVE BORING CARS!!!
Cars are my drug, SAAB is my dealer !
Mog je SAABa, vozila baba