OK...idemo dalje.....
Na gornjem primeru smo videli BLIC stanje u Nemackoj.U sustini je to-to,s tim sto naravno ima jos dosta web oglasivaca iz te zamlje,i naravno novine(stampa),koje su po meni "majka Mara" ,ali tu strategiju ti nisi u mogucnosti da primenis.....
Posto je Nemacka inperativ dobrog auta,naveo sam ti primer bas odande,ali ako pogledas situaciju kod nas,lako mozes ustanoviti,da svi saab-ovi koji se nude kod nas vuku poreklo iz Italije i Holandije.Bar dobra vecina......
Ne kazem da su ljudi iz tih zemalja losi,ili da nemaju dobre automobile,ali generalno gledano,isto su "ubice" kao i mi,pa su im i automobili koji dolaze KOD NAS odandande,u najblazem smislu reci "kante".
Posebno bih te zamolio da o ovome povedes racuna,jel prilikom uvoza(kao sto ti je kd23 rekao),svaka zemlja ima svoj katalog vrednovanja,odnosno nasa carina ima kataloge razlicitih zemalja,po kojima vrednuje njihovu osnovnu cenu za carinjenje.Tako dva ista automobila,nemaju istu polaznu osnovu,ako na primer jedan uvozimo iz Italije,a drugi iz Svajcarske.Ako ovo privatis,onda ce ti jos neke stvari biti jasnije(Holandski katalog je najjeftiniji-sta mislis sto???).....kao sto je tebi prioritet cena,isto tako,svaki uvoznik se rukovodi tom logikom.Mozes misliti kako oni na to gledaju,kad oni od tog zive,a ti to radis jednom u 5 godina.....
Sledeca stvar na koju bih hteo tebi i ostalima da skrenem paznju je ova:u ovom trenutku,kada uvozis vozilo u SRB,sva vozila koja su proizvedena pre 2002ge godine,iako ispunjavaju E3 normu,PODLEZU nasem zakonu standardizacije.To znaci u prevodu - 12400din,20tak dana cekanja i mogucnost da ti kazu NIJE E3......iako on ustvari jeste.To je jos jedan lopovluk u nizu nase administracije,ali bitno je da za ovaj momenat znas.Ima dosta jednostavnih resenja kako se to izbegava,ali o tome cu ti pricati kada za to bude vreme.
Sledeca stvar je spedicija.To je oblast koja se bavi SVOM dokumentacijom za uvoz eventualnog automobila.Postoji opcija da koristis njihove usluge(speditera),i postoji opcija da sve radis sam.U prvoj varijanti si miran ako me poslusas sta/kako/gde....a u drugoj varijanti - nek ti je Bog u pomoc !!! Spediterske usluge u nasoj zemlji kostaju od 150/300e po predmetu u zavisnosti kakve su ti zelje,auto itd.
Pored aktuelnih zemalja za uvoz automobila,koje obitavaju na nasim prostorima(I,NL,D,B)....skrenuo bih ti paznju na najblizu SLO (Slovenija).Masa automobila je i tamo svojevremeno uvezeno,i to mahom iz Italije.Ta vozila te NE zanimaju,jel nisu za kucnu upotrebu....znaci samo gledas vozila u kojima se kaze "Slovensko poreklo".Katalog koji koristi nasa caracina,za vozila koja se uvoze iz SLO trenutno je jaci(skuplji) od Nemackog.Do septembra meseca su radili po Italijanskom (povoljniji) a od tad imaju svoj-Slovenacki....
Kada pricamo o kupovini polovnog saab-a,glupo je ne spomenuti i S (Swedsku),jel nejveci izbor Yugica je ovde,pa tako i saab-ova tamo.......nije neko poredjenje - ali razumeo si sta hocu da ti kazem.
Svakako je Svajcarska (CH) BROJ JEDAN....ali su cene svrsishodne stanju......mislim da tamo neces naci svoju srecu bez nekog ko je tamo da ti asistira.
Kod svih ovih pomenutih zemalja,ima dosta automobila koji se prodaju ali nisu na web pretrazivacima,te tako svaka informacija ti moze dobro doci,ukoliko imas nekog da ti dojavi za nekog saab-ica.
U globalu sam ti osnovne bitne stvari rekao....sve sta te zanima-slobodno pitaj.Svako pitanje/odgovor - evro vise u dzepu.....a tebi je sad to jako bitno.....zato se ne moj ustrucavati,nego sve sto te muci KAZI ako je za jane stranice.Ja po nesto znam,kd23 zna dosta vise......tako da necemo dozvoliti da te mangupi prevare.
Uglavnom...ovo je bitno da vidis -
OVAKO izgleda saab sa 160.000km...
pogledaj sta pise
Scheckheftgepflegt (orig. Saab-Service)! ....a ne onako kao sto si ti video ...
Ono sto je jos interesantnije je,da se nalazi u mestu u kome bi cekao trajekt za Swedsku(ako krenes gore),pa ti je usput u neku ruku