ovako...u koliko se radi o menjacu sa 5 brzina AW55, onda imas problem kao i dosta ljudi sa tim menjacem. pokusaj za pocetak da zamenis ulje u menjacu 95% kvarova kod automatskog menjaca se desavaju usled prljavog ulja, zapusi se takozvana salt ploca koja ima dosta sitnih kanala i menjac pocne da brljavi,nema dobar protok.... ima fora da ne otvaras menjac, ispustis dole na sraf 3-4l ulja, ne znam tacno,ali stavi u kantu pa vidi koliko izadje...onda imas dve varijante da sipas novo, prva je kroz otvor za merenje ali trajace bas dosta, a druga je da sipas kroz jedan senzor(dal brzine ili sta vec) koji se skine sa gornjeg dela menjaca iza motora sa desne strane... meni su to kod Trnavca radili i ispalo je super,preventivno sam radio,brzo se odradi...

ulje iskljucivo GM na kome pise da je za SAAB 9-3, 9-5... part number ti je #93160393 a broj ispod 19 40 771. To isto ulje se prodaje i kao mobil ATF 3309.
inace to je aisin menjac isti model koji se ugradjivao u volvo S60, S80 prve generacije(osim 3.0 twin turbo motora..) kao i V70 druge generacije...tako da moze i volvo ulje, zavisi sta ti je lakse da nadjes..
to sto ti se desava nije nista strano, gotovo sigurno je ta salt ploca koja je boljka svih asin menjaca te serije ukoliko se ne menja ulja.. koliko sam ja cuo da oko 400e kosta zamena iste..to sam samo nacuo, treba proveriti info.. pogledaj na volvo klub hrvatska, dosta je ljudi imalo problema sa tim.
menjaci sa 4 brzine(isto aisin) koji su se ugradjivali u modele pre restajlinga su dosta pouzdaniji i nemaju tih problema tako cesto..
na saab central su dosta ljudi radili sledecu stvar za odrzavanje menjaca, prilikom svake zamene motornog ulja na 10k km, zamene i 3l ulja u menjacu,tako uvek imaju sveze ulje i prociste ga... Po saab nomenklaturi redovna zamena ulja u tom menjacu je na 110 ili 120k km...i to oko 7l, znaci otvara se karter menjaca i sve menja.. pun menjac ima 11l ulja, ali nikada bez generalne menjaca nije moguce zameniti sve jer ostane ostatak u konvertoru.. postoji neka fora sto ljudi rade da kada je istoceno tih 7L ulja ubace u D i onda izbaci i ostatak, naravno upale motor..ali tako se gotovo sigurno unistava menjac jer lamele menjaca kao i neki lezajevi ostaju suvi.. dakle ili zamena 3-4l na sraf koliko moze da izadje ili zamena kompletnog ulja 7L i filtera ali za to mora da se otvara menjac odozdo.. ukoliko ni to ne pomogne, onda skidanje menjaca, otvaranje i ciscenje ili zamena salt ploce ili sta je vec otislo.

nije mala cena.. bez 500e ne racunaj otvaranje menjaca i zamena bilo kog dela unutra.
Svadjanje na forumu je kao ucestvovanje na specijalnoj olimpijadi...Cak i ako pobedis opet si retardiran!