Postod Atila Han » 25 Dec 2012, 00:00
Pozdrav Spoonman.
Ovako, ponekad zna iz nekih razloga da se poremeti otvaranje prozora, menjanje akumulatora, skidanje vrata i iskljucivanje prikljucaka izmedju vrata i stuba auta, a nekada i greskom onoga ko otvara i zatvara prozore, u smislu koliko dugo drzi ili puta pritisne dugmice, zna da se poremeti, itd. itd. Imao sam iskustvo u tome da se izgubi automatsko zatvaranje prozora, ali nisam imao iskustvo sto se tice otvaranja kljucem da mi blokiraju ili da otvori smao jedan prozor, pretpostavljam da ce ti ovaj savet resiti i jedan i drugi problem.
Ovako, ima jedna manipulacija da se uradi, i da proradi otvaranje tvojih prozora.
SAAB 9-3 od 2003 god. poseduje sistem "Brzog zatvaranja/otvaranja" prozora i sitem "Anti prikljestenje". Dugmici imaju da se tako izrazim dve pozicije, za obicno spustanje i zatvaranje prozora, da kazem manuelno, kada sami odredjujete visinu na kojoj zelite da zaustavite prozor, dakle ta pozicija je pritiskanjem ili povlacenjem dugmica do polovine, i tu se ostane do zeljene visine i pusti se. Dok za brzo otvaranje/ zatvaranje prozora, potrebno je da se dugme povuce ili pritisne do kraja, kao da imate osecaj da dugme preskoci jedan nivo, s tim sto odmah po povlacenju ili spustanju dugmica oslobadjate ga i przor se sam zatvori i spusti. Sistem "Anti prikljestenje" je sistem koji cim oseti da se neki predmet ili nasi prsti nalaze na prozoru koji se zatvara, ne ide do kraja, i prikljesti ih, vec se zaustavlja i vraca nekih 20cm nazad, spustajuci se na dole.
Manipulacija za progamiranje tih sistem je: Udjete u kola, zatvorite vrata, i stavite kljuc u bravu, okrenite ga do pozicije ON, spustite jedan od prozora koji pravi problem, na nekih 15-ak cm, povucete dugme skroz na gore, do kraja, zatvarajuci prozor i drzite i dalje dugme minimum 1 sekundu do 5 posle zatvaranja prozora /dakle i ako se prozor zatvorio vi nastavite da drzite dugme na gore/, pustite dugme i prozor ce sam od sebe sici dole. Sacekati minimum 1 sekundu do 5 nista ne dirajuci, zatim ponovo povucite dugme skroz na gore i drzite ga i ako se prozor zatvori sve dok ne dobijete zvucni signal. Tada je vas prozor progamiran. Ovo moze da se radi samo ja jednim prozorom, a ne sa vise u isto vreme, i moze se raditi za sve prozore sa vozacevog mesta, ili pojedinacno za prozor sa mesta na kome sedite suvacevo ili mesta nazad.
Nadam se da ce ti ovo pomoci, jer kod mene funkcionise, ovaj savet sam dobio od mog garaziste SAAB dok sam boravio u Francuskoj, a i skoro sam nabavio program koji koriste sve garaziste SAAB vozila za 9-3 modele WIS /Workshop Information System/ i tu objasnjava isti princip programiranja prozora.