Dakle objasnicu na koji sam nacin zamenio audio sistem u mom SAAB-u 9-3 1.8t Vector 2003 godiste, model audio sistema kod mene je bio Premium 150W. Ovo su neki od podataka Premium 150W sistema: Premium 150w, marke Pioneer, znaci dva zvucnika od po 17cm /6.5"/ napred u vratima, koji rade na 2ohm-a, dva zvucnika po 8,9cm /3.5"/ na kontrolnoj tabli od po 4-ohm-a, jedan centralni zvucnik u sredini na kontrolnoj tabli i dva pozadi na zadnjoj plazi od po 10cm /4"/ i 4-ohm-a, sa jednim pojacalom ispod vozacevog sedista sa tri kanala /1x14w + 2x30w/ i gura dva zvucnika u vratima i onaj u sredini.
Ovaj zadatak mi nije bio nimalo lak, kao prvo jer nije bilo puno ljudi koji su se upustili u ovako nesto, kod ovog modela, i nije bilo lako naci tek tako informacije o tome kako da se to uradi, prvenstveno zbog toga jer nije lako uraditi zamenu kao kod mnogih drugih automobila sa ISO prikljuccima, tipa, jednostavno izvuces stari i stavis novi auto radio, jedno veliko HVALA

SAAB inzenjerima koji su projektovali audio sistem u ovom modelu. Zasto je bilo komplikovano izvrsiti zamenu? Prvenstveno zbog toga jer je audio sistem povezan putem optickih kablova, od CD player-a, pa preko audio instrument table, u mojoj verziji je to obicna bez ekrana za navigaciju ili GPS sistema, pa sve do originalnog pojacala, jedan ispod vozacevog sedista, u slabijoj verziji 150w/max, i jos jedan dodatni u gepeku u snaznijoj verziji sa 300w/max, pa cak i do toga da zvuk za migavce i zvucna upozorenja, kao npr. kad neko ne stavi pojas, idu preko centralnog zvucnika, dakle moze se poremetiti monogo stvari, a i jedan deo zvucnika radi na 2ohm-a. Dakle solidno koplikovano ukoliko nemate dodatne informacije, vec morate sve sami detaljno da otkacinjete i istrazujete sta i kako radi, jos jednom HVALA SAAB inzenjerima

. Ovo se sve odnosi samo na modele koji su radjeni izmedju 2003 - 2006, jer su u modelima posle restilizacije, izbaceni opticki kablovi, i uveden klasican ISO prikljucak, a cak je lakse naci kutiju za panel audio sisteme, tako da odgovara nekom drugom nezavisnom proizvodjacu, tipa izvuces stari i bez problema stavis novi, ili ti klik-klik GOTOVO!. Za moje usi originalni sistem daje dosta slab i nekvalitetan zvuk. Inace sam ljubitelj kvalitetne i jake muzike u kolima, posecivao sam mnoge tuning show festivale i SPL takmicenja u Francuskoj, i jedno vreme sam radio na ugradnji i instalaciji ozvucenja u kolima, moj najomiljeniji posao.
Izvinjavam se unapred, ako slike nisu po redu i tekst ne objasnjava najbolje instalaciju, mada cu se potruditi da dopunjavam postove, kako bi bilo razumljivo za sve, pogotovu za one koji nikada ili retko su se susretali sa ovakvim sistemom.
Ajde da pocnemo.