Moj SAAB 900s 204i 1997.

Naši SAAB-ovi... Slike , Modifikacije, Malko informacija o našim ljubimcima...
Gost

Moj SAAB 900s 204i 1997.

Postod Gost » 03 Nov 2012, 17:09

Da ne pisem ponovo, posto sam vec Carlssonu napisao otkud uopste SAAB kod mene:

Pa sad, nova bas nije :) Salim se, serija II, 1997. godiste, sa Zvezdare. Prodavao sam neki auto koji sam dobio u zameni i nije mi se dopao, video u oglasima ovaj auto, ponudio zamenu, i ja se prvi put u svojih 40 godina odlucim za SAAB. Do sada sam uglavnom bio veran BMW-u, i donekle Citroenu i Hondi, ali ovaj SAAB potpuno neverovatan automobil, iako zahteva nesto truda oko redovnog servisa koga nije video bog te pitaj otkad, jer prodavac naravno ne zna kada mu je menjano ulje i antifriz, i par sitnica zbog istog tog loseg odrzavanja. Ja znam da zgazim kada probam auto, ali ovo stvarno mami osmeh na lice. Gomiletina obrtnog momenta, ubrzava kao da ima 600kg, a ne cuje se - nista. Ne lupa, ne treska, guta rupe kao XM, zvucna izolacija fenomenalna, izduvni sistem potpuni sajlens, motor tih i miran do te mere da sam posumnjao da nesto nije u redu. Pravi porodicni automobil, siguran sam da se necu pokajati zbog izbora. Neko ga je skinuo sa oglasa, nasao sam ga u temi Ponuda u Srbiji ili tako nesto, crveni, petoro vrata, pogledaj ;)

Mozete pogledati auto OVDE

SAAB se ponasa fenomenalno u voznji bez obzira na pogonsko gorivo, nije udaran ni truo, prva boja je osim levog krila i vozacevih vrata, enterijer kao nov, trapovi, vesanje, menjac, motor - sve u odlicnom stanju, nema budzevina, dodavanja, ili nedostajucih delova. To su dobre vesti, a sada malo losih, ovo je dnevnik koji uvek vodim za svaki automobil koji nameravam da zadrzim u vlasnistvu za duze vreme, stil je malo cudan, ali razumecete o cemu se radi ;)

SAAB 900s 204i 1997, 236.720, zamena 02.11.2012, reg 01/2013, atestiran venturi plin, toro boca, stanje vrlo solidno, neodrzavan, broj sasije xxxxxxxxx, broj motora xxxxxxxxx. Ne dize temperaturu iako gubi rashladnu tecnost, miran ler na 1000rpm na oba goriva, glatko ubrzava na oba goriva, nema nikakvih trzaja, udara, cudnih zvukova, odlicno lezi u krivini, zahteva navikavanje na volan, elektrika kompletno ispravna, trese pri kocenju, ne dimi.

Mehanika:

gori Check engine (ne odrazava se na vozne karakteristike)
gubi rashladnu tecnost
smrdi iz motornog prostora nakon voznje (gubitak tecnosti, ili da se opere motor?)
magli u kabini kad je vlazno napolju (filter klime?)
zazor izmedju bloka motora i zvona menjaca???
krivi diskovi
obavezno ocistiti sito!!! dihtovanje kartera i poklopca ventila. engine flush pre zamene ulja?
pregled plinske instalacije kod Ranka (auto radi odlicno na plin, preventivno)

Elektrika:

klima prazna
peta vrata se ne otvaraju na taster (cuje se klik ali ne odvaja, na kljuc ide normalno)
desni zmigavac ne radi
ne radi analogni sat
antena (stavili zicu)

Limarija:

oba branika za krpljenje
zadnji levi rub za zamenu
farbanje celog automobila

Nedostaci:

amortizeri haube
amortizeri petih vrata
suvozacev sigurnosni pojas
poklopac zadnje pepeljare

Dakle, meni tesko da nesto moze da promakne na automobilu, jer sam uvek kupovao polovne, i dovoljno se puta opekao da bih naucio sta da gledam. Ipak, nisam mehanicar, niti sam struke koja ima bilo kakve veze sa tim, nemam nikakve uslove da sam servisiram svoj auto, tako da sam kontaktirao Sasu iz Saaboteur servisa, vec u ponedeljak zakazujemo servis. O daljim radnjama bicete redovno obavestavani, ovaj SAAB ne bi bio prvi automobil koji sam doveo u fabricko stanje. Posto sa SAAB-om nemam bas nikakva iskustva, svi vasi saveti i sugestije su krajnje dobrodosli ;)

Korisnikov avatar
AERO
Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00

Re: Moj SAAB 900s 204i 1997.

Postod AERO » 04 Nov 2012, 00:00

Vrlo lep pocetak price za tvoju temu Slika

Uz ovakvu evidenciju prilikom nabavke,ne sumnjamo da ce se radovi odvijati po spisku i prioritetima,te tako imas nasu punu podrsku.
Voleli bi da te radove ispratis slikama (koliko je to moguce), i tako pomognes ostalim clanovima koji bi eventualno naisli na isti problem kod svog ljubimca.
Pisi nam o svemu,druzi se s nama koliko ti vreme dozvoljava i uzivaj.

Slika

P.S. - Izmenio sam ti recenicu koja je vodila ka linku u drugoj temi (ka slikama) ,i ubacio galeriju istih - raspolozivih.
Batali server Slika ,samo ti slikaj i kaci slike Slika

Korisnikov avatar
Carlsson

Postod Carlsson » 04 Nov 2012, 00:09

kakav covjek referat napisa....doktorski Slika
ja ne znam kako ranije nisi posjedovao Saab, posto imas sve karakterisitke jednog Saabiste Slika
uglavnom nek' je sa srecom i da te sluzi dugo bez ozbiljinijih problema(a vjerujem da hoce) i nadam se da ces uspjeti odraditi sve sto si naumio Slika
[link_open=http://www.saabclubserbia.rs]SAAB CLUB SERBIA[/link_open]

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 10:24

Sto bi ja reko TITO I PARTIJA.
svaka cast,nadam se da ces istrajati u svojoj nameri Slika

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 11:23

Carlsson je napisao:kakav covjek referat napisa....doktorski Slika
ja ne znam kako ranije nisi posjedovao Saab, posto imas sve karakterisitke jednog Saabiste Slika
Vozio sam Citroen XM od 1998. do 2004. godine, imao dva komada, otud sklonost ka dijagnostici, referatima i detaljisanju Slika Bice i novih slika, nadam se da ce biti i poneka iz servisa, a Saab mi stvarno neverovatno odgovara i sredicu ovaj auto kako bog zapoveda. Bas juce pricam sa zenom koja je takodje odusevljena, taj automobil kao da nije imao nikakvog dodira sa ostatkom automobilske industrije, on je svet za sebe.

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 11:27

Inace, analogni sat radi, samo nije bio sinhronizovan sa digitalnim, bar je taj problem resen ;)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 04 Nov 2012, 11:32

zodiac je napisao: taj automobil kao da nije imao nikakvog dodira sa ostatkom automobilske industrije, on je svet za sebe.
Slika ... ma jos nemas pojma sta imas Slika

Salim se malo Slika ...... svakao su to dobri automobili iako od nas nista drugo i ne mozes cuti Slika
Nije svemirski brod,ali svakako u odnosu ulozeno/dobijeno ima dosta mesta za osmeh na licu.
Dovedi ga u sto vise izvorno stanje i videces da ces ga zavoleti..
...Nekada je ljubav na prvi pogled prava stvar Slika

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 11:46

Pa zato i jeste kod mene - bila je ljubav na prvi pogled, posle prvih 500m koje sam presao u njemu znao sam da mora da bude moj. Svaki polovan automobil zahteva ulaganje, to cu lagano, kako finansije budu diktirale.

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod nik 900t » 04 Nov 2012, 15:24

samo napred Slika da ga sredis kako ti mislis.
Saab 900og

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 16:03

Za sada samo voznja, nista sredjivanje, vikend je i lepo je vreme, pa SAAB ubi prvih 200km kod mene. Utisak nepromenjen, ovo je jednostavno potpuno fantastican auto. Moram da priznam da sam bio dosta skeptican prema trenutnoj plinskoj instalaciji, posto nisam verovao da ce ista sem sekvent varijante moci da radi kako treba. Danas sam ceo dan vozio na plin, sem sto je dosta ustrojen u odnosu na benzin pa zahteva malo kasnije saltanje, ne pravi bas nikakve probleme. Nema detonacija, razletanja kucista filtera vazduha i slicnih stvari koje sam svojevremeno imao prilike da vidim na burazerovom BMW-u 525i, svako jace dodavanje gasa se zavrsavalo eksplozijom ispod haube. Radio je stelovanje bar hiljadu puta, menjao isparivace i varalice, spalio protokomer, i na kraju resio problem tek kada je ugradio seq. Naravno, nakon gomile izgubljenog vremena, zivaca i para. Tako da skepsa ostaje i opravdana je, ali ipak za sada nista ne diram, posto zaista dobro radi. Ne gubi se cak ni pri naglom dodavanju gasa, apsolutno mu nista ne smeta, SAAB definitivno nije izbirljiv po pitanju gasnih uredjaja i njihove konfiguracije. Verovatno bi radio i na loz ulje, ali to ipak necu da probam Slika
Poslednji put menjao 1 dana Gost, izmenjena 4 puta

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 16:29

E, da, moram da vam prenesem i utiske porodice, vrlo su saroliki. Na voznju i udobnost niko nema primedbi, posebno na ovo drugo jer je udoban do besvesti, i to je uvek prva konstatacija nakon voznje. Sin kaze da je lep spolja, cak i ovako otrcan, ali mu se ne svidja unutra. Cerka je ravnodusna prema eksterijeru, ali je enterijerom potpuno fascinirana. Zena kaze da ja bas briga kako izgleda bilo sta, sve dok je udoban i besuman. A meni se, naravno, sve svidja :)

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 04 Nov 2012, 16:52

Ugradnju plina na B204i moze da uradi svaka budala, motor je toliko nezahtevan da moze sa svakim plinom da radi dobro.

Potrosnja je (bar kod ovih koje znam) mozda malo veca, al kad se uzme u obzir da je motor najrobusniji medju Saab benzincima i da je najeftiniji za odrzavanje to se opet negde kompenzuje.

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 18:32

Jos uvek merim potrosnju, ali ne bih rekao da trosi preko 12l po gradu. Sa druge strane, jezivo je ustrojen u odnosu na benzin iako lepo radi, to je verovatno delo nekog domaceg strucnjaka koji ceni ekonomicnu voznju. Malo je lenj na plinu (malo vise), ali po gradu i nije za stiskanje, pa sluzi svrsi. Na benzinu se probudi azdaja, ali pada i kazaljka, to nisam merio uopste i sipao sam preventivno winns u gorivo, pa sam to trosio za prvo vreme, ali ne verujem da ide ispod 13-14 po gradu. Protivno logici, manje trosi na plin nego na benzin, ali zato se ponasa kao da ima motor skracen na polovinu zapremine. Mozda i jeste fin kompromis, na putu ga sigurno necu voziti na plin, kao sto nisam nijedan automobil pre njega. U gradu ima smisla, na putu ne.
Poslednji put menjao 1 dana Gost, izmenjena 4 puta

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 04 Nov 2012, 18:57

Pa....definitivno se protivi logici, al ove sto znam imali su (po recima samih vlasnika) negde oko 15-17 litara potrosnju plina po gradu - verovatno zavisi sta se hoce, pa ko hoce performanse mora da vozi sa drugim podesavanjima - al za plin ima na forumu pozvanijih od mene da govore.

Inace upozorenje da smesa ne sme da bude previse siromasna, prva manifestacija je usijavanje katalizatora, a zatim moze da dodje do stradanja ostalih komponenti u motoru usled vrelih izduvnih gasova.

Nekada je kod Saaba 900og ugradjivana lampica kod nekih modela koja je upozoravala vozaca na ovo tako da na vreme nesto moze da preduzme, jer inace ljudi tek nesto primete kad nagori tepih u kabini ili strada motor Slika

Gost

Postod Gost » 04 Nov 2012, 19:13

Znam za to, a moj SAAB ima upozorenje za pregrevanje katalizatora i ne pregreva ga. Ipak, otici cu do jedinog majstora za plin u Beogradu kome verujem da sve to lepo pregleda. Ionako sam poceo da sumnjam da cudni mirisi ispod haube nakon duze voznje poticu od plina, tim pre je vreme da se pretrese instalacija i isparivac.

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 05 Nov 2012, 05:05

Sad mi pade na pamet....kako ti znas da imas B204? Sta ako je uradjen "hara kiri" pa je sada B206 Slika

Gost

Postod Gost » 05 Nov 2012, 08:18

Pa po papirima bi trebalo da je tako, a da li jeste ili nije, saznacu kada posetim Saaboter servis ;)

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 05 Nov 2012, 08:21

...ma palo mi na pamet - onako.
Razlika je samo ako je neko od predhodnika pocupao balansne osovine,inace sve drugo isto......

Gost

Postod Gost » 05 Nov 2012, 08:38

Da je neko pocupao balansne osovine, sigurno bih imao bar koju vibraciju iz agregata vise. Ali ne mrda, ne bih rekao da je ista tu dirano.

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 05 Nov 2012, 08:39

Slika

Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Postod GRIPEN » 05 Nov 2012, 10:45

Cestitam na kupovini, i zelim ti da se slatko navozas. Na osnovu svega sto si napisao vidim da si pravu marku automobila odabrao! Slika
All systems go, ready for takeoff!

Gost

Postod Gost » 05 Nov 2012, 12:10

Uh sta nas je,svakim danom sve vise. Cestitam na kupovini Slika

Gost

Postod Gost » 05 Nov 2012, 13:47

E, zakazan servis sutra popodne, pa sledi podrobniji izvestaj ;)

Gost

Postod Gost » 05 Nov 2012, 18:13

Izmerio potrosnju plina, 14,03l/100km, samo gradska voznja, spic. Nije 12, ali nije ni 17.

Nije ovo lose, smeta samo kapacitet toro boce, imam samo 250km autonomije :(

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 05 Nov 2012, 18:16

To je vec realnije.....ali znas koliko su alavi na nasim pumpama,i kakav nam je kvalitet plina,tako da je moguce odstupanje - katkad

Povratak na “NAŠI LJUBIMCI”