Saab 9-5 Aero Automatic

Naši SAAB-ovi... Slike , Modifikacije, Malko informacija o našim ljubimcima...
Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Re: Saab 9-5 2.3T 250ps Automatic

Postod GRIPEN » 12 Jan 2013, 20:15

Obozavam te snimke prvog paljenja motora, to mi dodje kao radjanje deteta i ono kao prvi plac Slika
All systems go, ready for takeoff!

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 00:53

Koi su ono klipovi u motoru?
Ono nisu B205 klipovi...
barem mi se tako chini... moracu sjutra pogledati po slikama i pojuriti moje klipove...
U svakom sluchaju koliko se secam ne bi trebalo da ima onu rupu u sredini... i treba da ima useke za ventile... @KD probaj naci original shemu ili sliku klipova... koliko se secam ovi klipovi su sa B204/234 sisavca......
Ili sam ja obnevideo u shumi od palachinjaka...

Korisnikov avatar
troll 9-5
Pridružio se: 13 Mar 2012, 00:00

Postod troll 9-5 » 13 Jan 2013, 01:02

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 01:09

Imaju slike i u wis-u...
mani sad ove klipove...
Ineteresuje me slika original klipova...

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 01:17

Ma da ... 900-tka...
Mada... ocu slike 9-5 B205 klipovi

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod kd23se4 » 13 Jan 2013, 01:26

Izgleda da su OK

Klip 205

Klip 205 - 2

Korisnikov avatar
AERO
Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00

Postod AERO » 13 Jan 2013, 01:36

...strani forumi - B205

Slika

Slika

.....ja nemam WIS instaliran,ali mislim da je klip sa ovom centralnom rupom isao izvorno u 900/9-3 i 9-5 do 02ge....pa onda kasnije ulazi u serijanu oni klipovi sto tazz spominje sa ucecima za ventil.
Dakle godina proizvodnje motora je bitna Slika

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 01:52

Isto nam je godiste auto... ja nemam ove klipove... ali ok... pogledacu sjutra u wisu.

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 13 Jan 2013, 02:39

Aj matori bas pogledaj ako te ne mrzi ..... Slika

Ovo sto mogu da nadjem na netu nije tehnicki podatak....vec situacije kao kada bi ti,ja,Perkele otvorili svoj motor - pa zateceno stanje.....ali to nista ne govori sa sigurnoscu (primera radi,mozda je nekad neko u tvom ili perkeleovom menjao motor -ceo),pa se tako javila razlika.....Sad bacih pogled na trekijev onaj polomljen klip,cini mi se da je ovaj sto ti spominjes ( sa usecima za ventil)

Javi nam obavezno sta si nasao Slika

Korisnikov avatar
Perkele
Drug Član
Pridružio se: 16 Apr 2012, 00:00
Kontakt:

Postod Perkele » 13 Jan 2013, 17:49

Sutra bi trebalo da padne paljenje motora, pa me interesuje neki savet za razradjivanje motora. Da cujem misljenja!? Slika

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 13 Jan 2013, 17:55

Posto u zivotu nisam radio generalku i stvarno nemam pojma o tim stvarima.........Slika

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 18:03

Polagano, i normalno... ne u veliki BOOST... nekih 1000 km
Kad se sklopi...
Upali... neka radi u leru jedno 5-6 sati, nabiti crevo vode kad dostigne radnu temp. u hladnjake, i da tece vode preko hladnjaka da simulira voznju...
I to je to...
Ja bi samo posle 500km, prvi servis, kontrola,...ulje izbacio, tzv ispiranje motora... i zamenio i filter ulja, prekontrolisao sve sto treba, premerio kompresiju.
Pre paljenja auta... premeriti kompresiju. 2.0T motor cca 14BAR pritisak.

Onda lepo 5-40 ili 0-40 ulje...
Vozis na plin... menjaces ga na cca 15k km.

Posle 1000 km, ako je sve ok, PUN GAS>
Poslednji put menjao 1 dana TAZZ, izmenjena 13 puta

TAZZ

Postod TAZZ » 13 Jan 2013, 18:04

Si se snashao za shelnu? Za Turbo...

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 13 Jan 2013, 18:05

ujutru neka malo radi u leru prvih 1000km nebi trebalo ici preko 80 na sat naravno u sto nizim obrtajima da kreces i ubrzavas do te brzine posle tih 1000km mozes postepeno dizati brzinu znaci ne odmah 150 do 5000km nebi trebalo ici preko 120, da skratim jako bitno da ga postepeno razradjujes kako ga razradis tako ce te i sluziti posto vozis duge relacije to ce biti idealno za razradjivanje samo lagano prvih 1000km moj savet , a ti kako hoces.
Saab 900og

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 13 Jan 2013, 18:47

TAZZ je napisao:Upali... neka radi u leru jedno 5-6 sati
Evo mog primera koji sam licno sproveo i dao je fantasticne rezultate u daljoj eksploataciji .....

Svojevremeno sam se svojski potrudio oko jedne generalne ,i kako je to bio auto za koji sam tada bio emotivno vezan,bilo mi je jako stalo da mu pruzim maksimum.Znao sam da ce mi uzvratiti....

Pored moje bolesti koja me je drzala tada (samo original deo),i jurnjave po nemackoj za iste....proveo sam dane i dane trljajuci stubline tecnim grafitom dok nisu postale kao ogledalo.Sve je to lepo spakovano i doslo je na red paljenje.Tada je otac izvadio iz "steka" kanister Madjarskog bezina ,pruzio mi ga i rekao:
- Dok ga ne potrosi u mestu - ne prilazi mu osim da pratis termostat/ventilator/creva - temperaturu

Posle recimo 15tog litra benzina (otprilike) ,imao sam utisak da vise ne cujem rad motora.Dali je to bio moj trip ili je stvarno postajao sve tisi i tisi - i dan danas ne znam,ali je sustao......

Kada je vec potrajao rad u rezervi,znao sam da cu sesti svakog trenutka i konacno se provozati.
Dok sam ja usao u kucu da se presvucem i uzmem dokumenta,auto je ponovo bio na dizalici ugasen!!! Odsekao sam se kad sam video !!!!

Moje zaprepascenje smirio je prizor koji sam video tek kad sam stigao do vrata od garaze - Istakalo se ulje koje je vrtelo za onih 20L goriva i normalno filter.
Usuto je novo,zavrnot nov filter ,ja sam seo,pravac pumpa,i mislim da sam se vozio cele noci ....onako bez cilja.Sto se kaze "iz meraka".

Tom autu sam izgubio trag posle 300.000km (iz ruke u ruku) od moje generalne ali mozda mi to danas i ne zovemo auto jer se radilo o

Slika

Korisnikov avatar
Carlsson

Postod Carlsson » 13 Jan 2013, 19:00

ako je kec...onda svakako auto Slika
[link_open=http://www.saabclubserbia.rs]SAAB CLUB SERBIA[/link_open]

Korisnikov avatar
troll 9-5
Pridružio se: 13 Mar 2012, 00:00

Postod troll 9-5 » 13 Jan 2013, 19:35

Slika

Korisnikov avatar
Perkele
Drug Član
Kontakt:

Postod Perkele » 13 Jan 2013, 19:48

Nisam nasao selnu za turbinu... Slika
Imam neku isto kanalnu, slicnu, od nekog peugeota sto je za auspuh sluzila pa ono zavrsava posao, ali bih jako voleo da nadjem original selnu! Slika
Citam milion nekih sajtova i svako drugacije razradjuje motor, cak sam na dosta mesta procitao da to stajanje u mestu najslabije razradi motor i da je optereceno sve osim onog sto treba da bude da bi se razradio! Slika
Ovo je jedan od postova koji sam takodje nasao negde, nista ne razumem ovo za karike:

"Za karike je pozeljno da sto pre po paljenju motor dodje na opterecenje maksimalnog obrtnog momenta u roku od 30-ak sekundi. Iz razloga sto ce proci kaljenje i ostaje memo efekat prve temperature na koju su naisle. Dakle u karikama ce ostati izvestan prednapon koji ce ciniti da isti motor po sledecem paljenju (i daljnjim paljenjima trosi manje ulja do ekspanzije klipa na radnu temeraturu.

Sto se tice ostatka masinerije, voznja je skroz ok za razradu ukoliko se postuje sledece: Ne pregoniti preko 1/3 maksimalnih obrtaja prvih 500-1000 km iz razloga da metalna pracina posle masinske obrade motora bez obzira koliko dobro motor bio "iskuvan" ide u cirkulacija sa uljem jer ima tu jos dosta "brkova" koji nisu otpali. Doci ce do otpustanja istih na frikcionim povrsinama (mikro elementi posle recimo honiranja) i napustit ce motor tek sa prvom izmenom ulja koja se planira u datom intervalu. Ukoliko su obrtaji nizi otpustanje mikropartikala od obradjenih povrsina ne biva nasilno te iz povrsine ne biva "izvucen" materijal vec do otkidanja dolazi u frikcionoj ravni.

Naravno, filter za ulje se menja zajedno sa uljem."

Jel bolje da neko vreme recimo prvih 500km ne vozim na plin vec na benzin? Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 13 Jan 2013, 20:18

Perkele je napisao:nista ne razumem ovo za karike:
Ako umem da tumacim ( a imamo hvala Bogu masinca na forumu) mislim da je odprilike prevod ovaj:

- Upali
- Pun gas da usijas kariku
- Tada ce karika da umemorise svoje usijanje
- Onda nece trositi ulje

Ako je to validan prevod - ja ga prvi put cujem.
Pa i ove babaroge (ferari,lambo i ti) ,kad stave motor na probni sto i kad ga zavrte u iber,NE RADE to u prvih 30sec posto ga sklope......bar ja tako mislim Slika

Korisnikov avatar
Perkele
Drug Član
Kontakt:

Postod Perkele » 13 Jan 2013, 20:26

Mnogo se sad cimam oko toga, a verovatno cak i bespotrebno, prenos mog automatskog menjaca je perfektan, i u vecini slucajeva retko kad imas na otvorenom putu potrebu da predjes 2500 obrtaja, cak 90km/h mu je na oko 1800 obrtaja. A ja mogu na prste jedne ruke da nabrojim kad sam presao preko 3000 obrtaja za svo ovo vreme, jednostavno je najekplozivniji na nizim obrtajima tu izmedju 2200-3000. Slika

Korisnikov avatar
AERO

Postod AERO » 13 Jan 2013, 20:29

Ma bice to sve ko Bog - opusteno samo dok sve to legne na svoje mesto,zameni posle ulje/filter,kontrola jel curi negde nesto i uzivaj samo ...... Slika

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 13 Jan 2013, 23:33

samo ti to lagano razradjuj da nebude posle po usima i ovako si imao pehova u tri pi... materine.... to sto rece neko par sati u leru posle prvog paljenja to se podrazumeva valjda to zna taj majstor sto radi.moj cale je na golfu radio generalnu 98god radio nekoliko sati na leru razradjivao ga bas bas lagano presao oko 280 000km pa ga ponovo radio delovi sigurno nisu bili original kad je orig. motor nemoze vise od 300 000km da predje.nek ti to bude neki reper sta i kako nije saab al dobro valjda ces procitati Slika
Saab 900og

Korisnikov avatar
Perkele
Drug Član
Kontakt:

Postod Perkele » 14 Jan 2013, 21:39

Motor danas ubacen u auto, ujutro krece povezivanje i nadam se da ce do nekih ranih popodnevnih casova biti upaljen!
Inace resio sam i da odnesem ujutro dizne da se ociste i provere, kad sam vec sve radio glupo je da to ne odradim! Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Evo jedan jako zanimljiv tekst koji sam nasao a tice se o razradjivanju motora:

Prvo se motor pali i to jedno kraće vreme na malom gasu ali bez tečnosti za hlađenje. Motor se pusti da radi na malom gasu dok ne postane topao ( nikako vruć ). Kada je motor tako zagrejan treba pritegnuti sve navrtke, koje drže glavu cilindra i to na način naveden u servisnom uputstvu. Potom se tek sipa tečnost za hlađenje. Razlog tome je sledeći: navrtke glave se ne mogu pritegnuti kako treba dok je motor hladan i nije sigurno da je spoj glave sa blokom dobro zaptiven sve dok se motor ne zagreje. Ako bi se nalila voda u tako nedotegnut sklop glave i bloka, voda bi ušla u cilindre a naročito ako motor ne upali odmah pa voda ima više vremena da nalije cilindre. Sa gore opisanim redosledom, to se izbegava.

Posle prvog pritezanja i sipanja vode, motor se ponovo pali i pusti da radi dok se ne zagreje, prati se rad motora i po potrebi se vrši dotezanje. Kod konstrukcije sa ventilima kojima se šteluje zazor, potrebno je posle svakog pritezanja glave proveriti i zazor ventila.

Opitnim merenjima je dokazano da je za obrtanje jednog novog motora potrebno najviše snage u prvom času rada, zatim se ova snaga smanjuje dok se ne ustali posle nekih 50 časova a za dizel motore i više. Zatim je dokazano da se glavno prilagođavanje delova vrši u prva 3 časa. Ta norma je i usvojena od strane servisa.

Takođe je utvrđeno da oko 94% trenja u motoru odlazi na trenja u cilindrima i ležajevima a to su delovi koji se najčešće menjaju pa prema tome ono što važi za uhodavanje novog motora, važi i za remontovan motor.

Ne treba zaboraviti da se prilikom svakog rasklapanja i sklapanja spojevi poremete, pa makar se delovi ne zamenjivali ili opravljali. Posle svakog rasklapanja i sklapanja ti delovi treba da nađu svoj međusobni položaj.

Nešto, što bi bila orjentacija u razradi motora je sledeći niz postupaka:
- hladno razrađivanje oko 80 minuta,
- toplo razrađivanje bez opterećenja oko 50 minuta,
- toplo razrađivanje pod opterećenjem oko 50 minuta.

Hladno razrađivanje - motor se sklopi, kompletira, napuni uljem i stavi na probni sto. Svećice (benzin) i brizgaljke (dizel) se ne stavljaju. Motor se obrće pomoću elektromotora i to postupno počev od 1/3 normalnog broja obrtaja a nakon pola sata se povećava do 2/3 normalnog i tako motor radi oko 40 minuta.. Kontroliše se ispravnost podmazivanja pomoću manometra i ispravan rad svih sklopova. Ako se negde primeti lupanje, neobičan šum ili zagrevanje, proba se prekida i nastavlja posle otklanjanja uzroka.

Toplo razrađivanje bez opterećenja je rad na praznom hodu. Stave se svećice ili brizgaljke, upali se motor. Prvih 10 minuta radi na minimalnom broju obrtaja da se zagreje a zatim se bez opterećenja povećava broj obrtaja do normalnog. Ovaj rad na raznim brojevima obrtaja bez opterećenja produži se do nekih 30 - 40 minuta. Za to vreme se prate otali parametri rada motora. Potom se gasi, ispušta se ulje i sipa novo. Gleda se i da li ima opiljaka u ispuštenom ulju.

Toplo razrađivanje pod opterećenjem, se može nadovezati bez prekida u radu motora, na toplo razrađivanje bez opterećenja ako motor lepo radi. Motor je na probnom stolu ( kočnici ) na kome se može opteretiti i to se obično obavlja po sledećem programu:
- sa 1/3 punog opterećenja oko 25 minuta,
- sa 2/3 punog opterećenja oko 25 minuta,
- sa 3/4 punog opterećenja oko 10 minuta.
Ako se opaze neke neispravnosti u radu motora, motor se skida i vraća u montažu na doterivanje.

Ako je sve u redu, motor se ugrađuje u vozilo. Motor se propisno razrađuje u sledeđih par 1000 kilometara. U tom periodu motor ne treba potpuno opteretiti i ne dozvoliti ni najmanje pregrevanje. Všiti češće promene stepena prenosa uz što pažljivije rukovanje pedalom gasa i kvačila.

Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Postod GRIPEN » 14 Jan 2013, 22:13

Slika zanimljiv tekst, sigurno je i da su u pravu ali gde ti imas uslove da to odradis!

Cekam sutra snimak paljenja Slika
All systems go, ready for takeoff!

Korisnikov avatar
kd23se4
Site Admin

Postod kd23se4 » 14 Jan 2013, 22:20

U metalogradnji postoji tzv. superfinis - to je metoda kada se povrsina glaca tako sto se trlja najglatkijom mogucom pastom i tako ravna.

Ako bi u klipove nasuo malo ulja i pustio da motor radi kao brodski motor na nekih 100-300 o/min. (neki elektromotor npr.) - sigurno bi se savrseno razradio - samo ko ima takvih mogucnosti Slika

Inace sve metode koje podrazumevaju da se nesto usija, naglo ugreje, naglo poveca snaga.......su cista budalastina - kaljenje se radi u fabrici, a ne u motoru - ovakve metode samo mogu da naprave havariju Slika

Povratak na “NAŠI LJUBIMCI”