9-3 1.9 TiD 2007. god
- Jolly
- Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
- Kontakt:
Re: 9-3 1.9 TiD 2007. god
Odlican auto i fotke su bas profi. Svaka ti cast na ideji. :)
- ahsirob
- Drug Član
- Pridružio se: 08 Okt 2013, 20:06
Jos par slika mog "ljubimca"...
Kosutnjak, pre neki dan:
Saab 9-3 [2013] 066 by Borko Božunović, on Flickr
Kosutnjak isto:
Saab 9-3 [2013] 054 by Borko Božunović, on Flickr
Na slaviji sa "kolegom":
Saab 9-3 [2013] 006 by Borko Božunović, on Flickr
Jos jedna:
Saab 9-3 [2013] 007 by Borko Božunović, on Flickr
*edit: korekcija linkova
Kosutnjak, pre neki dan:
Saab 9-3 [2013] 066 by Borko Božunović, on Flickr
Kosutnjak isto:
Saab 9-3 [2013] 054 by Borko Božunović, on Flickr
Na slaviji sa "kolegom":
Saab 9-3 [2013] 006 by Borko Božunović, on Flickr
Jos jedna:
Saab 9-3 [2013] 007 by Borko Božunović, on Flickr
Poslednji put menjao 1 dana ahsirob, izmenjena 9 puta
- ahsirob
- Drug Član
I par komada nazovimo "umjetnickih":
Saab 9-3 [2013] 042 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 043 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 045 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 046 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 047 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 049 by Borko Božunović, on Flickr
Nekome se dopadaju ovakve a nekima opet ne. Ja volim ponekad ovakve...
Saab 9-3 [2013] 042 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 043 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 045 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 046 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 047 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 049 by Borko Božunović, on Flickr
Nekome se dopadaju ovakve a nekima opet ne. Ja volim ponekad ovakve...
- Carlsson
- Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00
uhhh ove umjetnicke su mrak
[link_open=http://www.saabclubserbia.rs]SAAB CLUB SERBIA[/link_open]
- Astrotrain
- Pridružio se: 11 Maj 2013, 00:00
aaaaahhhhhh dat grey.................. :Q
- troll 9-5
- Pridružio se: 13 Mar 2012, 00:00
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
- ahsirob
- Drug Član
Vidim da se od ove teme u "Nasim ljubimcima" mogu napraviti neki dnevnici/spomenari...
Zato bih preneo dva posta iz [link_open=http://saabclubserbia.rs/viewtopic.php? ... &start=250]DRUGE TEME[/link_open], tu je opisano otprilike sta je radjeno na auto od kad je u mom posedu:
Zato bih preneo dva posta iz [link_open=http://saabclubserbia.rs/viewtopic.php? ... &start=250]DRUGE TEME[/link_open], tu je opisano otprilike sta je radjeno na auto od kad je u mom posedu:
kao iRe: VODIC PRI KUPOVINI SAAB-a
Postod ahsirob » 30 Nov 2013, 23:59
Ljudi svaka vam čast!!!
Ovakva atmosfera i saradnja je prosto neobična za ove prostore (za Srbiju mislim)!
Da sam znao da postoji ovakva zajednica ne bih imao dileme oko kupovine (planirao sam kupiti neki Fiat- zbog kvalitetnog servisa i cene, naravno).
Pošto u ovom trenutku vozim svoju 93ku (Fiat-ov 1,9 TiD) tek ca 5 meseci nemam neka iskustva u tome na šta treba obratiti pažnju ali mogu da dodam koliko je mene izašao mali servis (oko 12000 rsd bez zamene filtera za gorivo- majstor mi reče da probam i ovako jer je filter oko 5000 ali ću ga ipak zameniti jer se ponekad desi da proguta neku knedlicu, na malim obratajima, ako se vozi samo po gradu verujem da je do njega). Veliki ne znam koliko je, htedoh raditi veliki ali su me u servisu ubedili da nema potrebe jer se vidi da je rađen (po kaišu i servisnoj) na 122 000 km, čini mi se (kupljen je sa oko 158 000).
Jedini problem koji sam ja imao je problem sa menjačem (6 brzina manuelni): izuzetno teško su se menjale brzine- išao sam u servis da se očiste i podmažu neke sajle (4500 rsd ruke) što je otklonilo problem u velikoj meri. Međutim sada se čuje menjač kada se prebacuje iz 1. u 2. i iz 2. u 3. brzinu, što je ublaženo zamenom ulja u menjaču (sve ukupno oko 3000 rsd). Nije otklonjeno pošto me je serviser uverio kako je to normalno (on je probao auto i menjao brzine bez kvačila- kaže nisu sinhroni, ništa se ne čuje, sve je ok, tako se ponaša i na Fiat Chromi, sedi i vozi).
p.s. pošto sam primetio za ovo kratko vreme da postoji interesovanje za Saab vozila (tipa "jel na prodaju", "kako te služi", "ja baš gledam jedan takav" itd.) od sada ću svima da dam web adresu foruma i uputstvo kako da pronađu ovu temu!
Never take life too seriously, nobody gets out alive anyway!
Kupljen je sa felnama od 15 inca, zadnjim sloidnim ali prednjim ocajnim gumama. Na te felne sam stavio 4 nove Wintere. Ubrzo po kupovini auta sam nasao Saab-ove 17ice sa solidnim Dunlop SP sport letnjim gumama, moja procena je da mogu iazguraju jos dve-tri sezone ali planiram da ih zamenim sledece godine (ako se finansije uklope). Stavljen je i nov akumulator. Pored gore navedenog nije bilo vise ulaganja (ne racunam jednu h7 i jednu sijalicu za tablice i kozmetiku za odrzavanje). Uprincipu sve se svodi na sedi i !Re: VODIC PRI KUPOVINI SAAB-a
Postod ahsirob » 01 Dec 2013, 01:04
kd23se4 je napisao:
@ahsirob - Imam par informacija za tebe:
1) Ti ne vozis Fiat-ov JTD - to je GM-ov motor, koji ima isti blok, ali je glava i usisna grana promenjena - dakle nije Fiat
2) Filter za naftu ti je 5-15 EUR - zavisno od marke, ako su ruke kod tvog servisera 30eur za zamenu filtera menjaj servis
3) Menjac - ovde se vracamo na tacku 1) nije Fiatov vec GM-ov, ako ti je majstor sipao Fiatovo ulje u menjac imaces problema jer je pregusto ulje za nove generacije GM-a i imaces probleme zimi.
Opel/Saab preporucuje iskljucivo MTF0063 ili kako ga mi od miloste zovemo sok od maline - samo njega treba da koristis
-Ma znam da nije potpuno isti, ali kontam da se popularno tako kaže pošto je velika većina delova na motoru ista (i vizuelno su slični, drug ima Bravo 1,9jtd 2006 god, u isto vreme je bio u servisu pa sam baš gledao kako izgledaju- mada sam u susštini laik za te stvari, priznajem).
-Filter za naftu sam našao jedino u Kit Komercu, i cena filtera je preko 5000rsd (ide samo za Saab 93 i neki Cadillac, tako oni kažu po njihovom katalogu). Zamena me neće koštati ništa, skinuo sam stari, odneo njima i oni su uporedili međutim nisu imali na stanju, pa dok poruče... Možda sad ima ali smo istresli naftu iz starog, zajedno sa nekom "gareži" i više mi se ne dešava to "štucanje", ali nikako da se nakanim i odem po filter... Original je (taj što smo skinuli) MAHLE KC244. To je ta skuplja konzerva!
-Za menjač ne znam čiji je, to sam našao u AP Sportu, isto po katalogu, ne mogu da setim sada koje je tačno... Znam da je jedno pakovanje (1l mislim) bilo 2800 rsd, a u menjač ide 1,2 litara, tako nešto, pa je dosuo 0,2l od tog starog (u AP Sportu ionako nisu imali više od 1 litre)!
*edit: Sok od maline zato što je crveno?
@ahsirob
Je l si menjao filter klime i filter vazduha u sklopu ovog servisa od 12000 din ? Ako nisi onda su te lepo odrali.
Sto se ulja za menjac tice ,sta su ti sipali? Ima ovde na forumu koje ulje ide i koliko se secam SAAB je veoma izbirljiv za menjacka ulja.
Veliki i mali servis su me izasli 340 ili 380 evra ( nisam siguran ) pre godinu dana. Nije bio SAAB servis.
Filteri klime, vazduha, ulja, ulje (samo ulje je 6100rsd koliko se sećam)... Možda sam nešto zaboravio... Ja sam kupio delove a majstor mi je tražio 1000 ili 1500 za ruke, znam da sam dao dve...
p.s. nisam toliko vešt na forumima, ovo mi je drugi na koji sam se učlanio a prvi na kojem sam zapravo aktivan, pa tek sad provaljujem "cake", zato mi treba toliko da odgovorim...
Hvala vam na informaciji i brizi, to je sve bilo pre nego što sam znao da postoji ovaj forum, od sada znam gde da tražim pomoć i savete...
Poslednji put menjao ahsirob dana 01 Dec 2013, 01:17, izmenjena samo jedanput
Never take life too seriously, nobody gets out alive anyway!
- ahsirob
- Drug Član
E sad, par pitanja za iskusnije clanove:
-Koliko je komplikovana i ispativa ugradnja svetala za maglu (prednjih)?
-U ove hladne dane, motor startuje bez problema, ali se pojavio neki cudan zvuk, onako metalni, koji nestane posle pola minuta/minut rada "u leru". Da li znate o cemu je se radi? Da li je "plivajuci" u pitanju? Nisam primetio ova dva simptoma citirana ispod:
-i poslednje: ukoliko je neko citao postove iznad, da li je sa mojim menjacem sve uredu (da li se cesto ponasaju tako)? Ili je to povezano sa problematikom iz prethodnog pitanja?
Unapred hvala na odgovorima!
-U ove hladne dane, motor startuje bez problema, ali se pojavio neki cudan zvuk, onako metalni, koji nestane posle pola minuta/minut rada "u leru". Da li znate o cemu je se radi? Da li je "plivajuci" u pitanju? Nisam primetio ova dva simptoma citirana ispod:
Re: saab 9-3 1.9tid karavan 2006god
Postod BOKI 900 » 11 Dec 2013, 00:05
moze biti neki nosac ali mozda je i plivajuci.imas li mali udar pri gasenju auta i kad pustas gas lizni levom nogom po kvacilu jedva primetno.tek da dodirujes pedalu.ako ima vibracije mozda je plivajuci krenuo .
SAAB NEMA ALTERNATIVU
Da li bi trebao da izbegavam visoke obrtaje u prvoj?Re: SAAB ponuda iz inostranstva
Postod Mijajlovic Ivan » 16 Jan 2013, 20:37
Auto je najverovatnije kupljen na online aukciji, recimo da je bio sluzbeno vozilo, manje verovatno rent-a-car. Isao sam pre dva meseca u Udine da probam jedan ovakav ali sam pri voznji primetio da mu se pedala kvacila trese. Moja procena je bila da je otisao plivajuci zamajac tako da sam odustao. Imao je 125k km na satu. Trazio je 8800e za njega bez pdv-a.
Inace se ne izivljavam, ne volim da "zabadam gas" u prvoj/drugoj, tek od trece...Re: SAAB 9-3 1.9 tid 150 ks, 2007. god.
Postod Bagzi93 » 22 Feb 2013, 01:07
@kd
Bogami ja imam plivajuci + DPF filter pa sta bude. Kad sam kupovao proverio mi Kiki i kaze da za sad nema problema sa zamajcem i sa filterom a za kasnije pomozi boze. Trudim se da ne startujem prvom u visokim obrtajima (zbog zamajca ),a povremeno (na nekih 700-800 km ) vozim po 20-30 km na 3000 obrtaja da izduvam DPF.
-i poslednje: ukoliko je neko citao postove iznad, da li je sa mojim menjacem sve uredu (da li se cesto ponasaju tako)? Ili je to povezano sa problematikom iz prethodnog pitanja?
Unapred hvala na odgovorima!
- AERO
komplikovana nije ,a dali je isplativa - to je vec diskutabilno.....ahsirob je napisao: -Koliko je komplikovana i ispativa ugradnja svetala za maglu (prednjih)?
Jako tesko je dati predpostavku ovako napamet.Metalni zvuk se cuje i kad auto prolupa,i kad rikne plivajuci i kad gumica na auspuhu rikne,pa on negde udara o karoseriju.Aj sad - docaraj nam koja je vrsta metalnog zvuka.Slozices se da je tesko ovako napamet licitirati.Mora neko da ga cuje u tom momentuahsirob je napisao:-U ove hladne dane, motor startuje bez problema, ali se pojavio neki cudan zvuk, onako metalni, koji nestane posle pola minuta/minut rada "u leru". Da li znate o cemu je se radi?
Naravno.......pa i da ti je sve novo na kolima.....dizel je to....Ok - nova generacija motora,trpi svasta nesto,moze da povuce itd - ali zasto? Cemu to u prvoj?? Prva je za "duzinu kola",pa od druge se igraj na dalje,ali prvom ne.ahsirob je napisao:- Da li bi trebao da izbegavam visoke obrtaje u prvoj?
Bar ja to tako nekako
- BOKI 900
- Wheeler Dealer
- Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00
oce na 1.9 na ladno da zacekica na prvo paljenje ako je zvuk malo jaci nego obicno.ako je mnogo velika razlika onda neznam sta bi moglo biti.kad se malo ugreje bude ok.
Love SAAB, never GM
- AERO
BOKI 900 je napisao:oce na 1.9 na ladno da zacekica na prvo paljenje
- saabvolvo
- Pridružio se: 14 Apr 2013, 00:00
Cekica kad je hladan motor nekih minut, dva dok se ugreje i onda radi normalno, ne znam sta bi moglo biti kod tebe.
- ahsirob
- Drug Član
Da li je to neko vec radio? Koliko se krece cena? Ugrubo?Re: 9-3 1.9 TiD 2007. god
Nepročitan postod AERO » Danas, , 17:45
ahsirob je napisao:
komplikovana nije ,a dali je isplativa - to je vec diskutabilno.....
Snimicu zvuk , dosta je karakteristican pa cu okaciti...Jako tesko je dati predpostavku ovako napamet.Metalni zvuk se cuje i kad auto prolupa,i kad rikne plivajuci i kad gumica na auspuhu rikne,pa on negde udara o karoseriju.Aj sad - docaraj nam koja je vrsta metalnog zvuka.Slozices se da je tesko ovako napamet licitirati.Mora neko da ga cuje u tom momentu
Nepročitan postod BOKI 900 » Danas, , 18:12
oce na 1.9 na ladno da zacekica na prvo paljenje ako je zvuk malo jaci nego obicno.ako je mnogo velika razlika onda neznam sta bi moglo biti.kad se malo ugreje bude ok.
SAAB NEMA ALTERNATIVU
...ali je moguce i da se samo ja tripujem! Posle minut nestane taj zvuk i sve je OK. Javlja se samo kad je nas, bas hladan (kad prenoci i sl.). Pali bez problema, dva-tri puta grejac i pali iz prve.Re: 9-3 1.9 TiD 2007. god
Nepročitan postod saabvolvo » Danas, , 18:23
Cekica kad je hladan motor nekih minut, dva dok se ugreje i onda radi normalno, ne znam sta bi moglo biti kod tebe.
Pa tako i ja, tako sam i napisao dole, ne volim da stiskam u prvoj i drugoj, tek od trece...Naravno.......pa i da ti je sve novo na kolima.....dizel je to....Ok - nova generacija motora,trpi svasta nesto,moze da povuce itd - ali zasto? Cemu to u prvoj?? Prva je za "duzinu kola",pa od druge se igraj na dalje,ali prvom ne.
Bar ja to tako nekako
Hvala ljudi!
- AERO
Ne znam ugrubo - ali znam (u)precizno ...salim se malo....ahsirob je napisao: Da li je to neko vec radio? Koliko se krece cena? Ugrubo?
Evo ti reper....tvoj auto je 07mo (znaci one vece su kod tebe a ne one okrugle).
Te vece su kod jednog nama poznatog clana 75e (naravno nove)
E kad ih nabavis,onda mozes i malo da se poigras (recimo ovako) [link_open=http://www.saabclubserbia.rs/viewtopic.php?f=92&t=182]KLIK[/link_open]
- ahsirob
- Drug Član
Jedno veeeliko HVALA!AERO je napisao:Ne znam ugrubo - ali znam (u)precizno ...salim se malo....ahsirob je napisao: Da li je to neko vec radio? Koliko se krece cena? Ugrubo?
Evo ti reper....tvoj auto je 07mo (znaci one vece su kod tebe a ne one okrugle).
Te vece su kod jednog nama poznatog clana 75e (naravno nove)
E kad ih nabavis,onda mozes i malo da se poigras (recimo ovako) [link_open=http://www.saabclubserbia.rs/viewtopic.php?f=92&t=182]KLIK[/link_open]
Javicu ti se kada se odlucim porukom!
- AERO
Nema na cemu naravnoahsirob je napisao: Jedno veeeliko HVALA!
Javicu ti se kada se odlucim porukom!
....inace nisu moje (nisi lepo razumeo) ,ali cu te svakako uputiti na vlasnika kad pozelis
- ahsirob
- Drug Član
U medjuvremenu jos par fotki...
Najbrze sam ga vozio 230 ali su te slike skroz mutne. Verujem da je mogao i vise samo nisam imao "mesta"... I to je bilo sa starim/losim gumama i bez chip-ovanja.
Saab 9-3 [2013] 005 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 011 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 055 by Borko Božunović, on Flickr
Jos par fotkica unutrasnjosti...
Saab 9-3 [2013] 059 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 061 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 062 by Borko Božunović, on Flickr
A posebno mi se svidja dugme "Night panel"...
Saab 9-3 [2013] 063 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 065 by Borko Božunović, on Flickr
Najbrze sam ga vozio 230 ali su te slike skroz mutne. Verujem da je mogao i vise samo nisam imao "mesta"... I to je bilo sa starim/losim gumama i bez chip-ovanja.
Saab 9-3 [2013] 005 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 011 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 055 by Borko Božunović, on Flickr
Jos par fotkica unutrasnjosti...
Saab 9-3 [2013] 059 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 061 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 062 by Borko Božunović, on Flickr
A posebno mi se svidja dugme "Night panel"...
Saab 9-3 [2013] 063 by Borko Božunović, on Flickr
Saab 9-3 [2013] 065 by Borko Božunović, on Flickr
- Bagzi93
- Drug Član
- Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00
230 Dobro si ga ti przio. Ja svoj nisam vozio preko 180. Ne bih da izazivam
EDIT : I potrosnja ti dobra Ja sam mog saabonju doterao zadnjih dana na 9,5 l( voznja po gradu - ne stigne mucenik ni da se zagreje ).
EDIT : I potrosnja ti dobra Ja sam mog saabonju doterao zadnjih dana na 9,5 l( voznja po gradu - ne stigne mucenik ni da se zagreje ).
- ahsirob
- Drug Član
Zimi ne prebacujem bord na potrošnju... Nije dobro po zdravlje!Bagzi93 je napisao:230 Dobro si ga ti przio. Ja svoj nisam vozio preko 180. Ne bih da izazivam
Po gradu moj srče oko 10, i jako me nervira što i moj nema vremena da se zagreje! Gradska vožnja su sve kratke relacije...
- TAZZ
- Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23
MEni 9-5 na 13-14 L LPGa sada...
da li je moguce da je TOLIKO katastrofalno lose Gorivo... i LPG i Benznin i Dizel...
da li je moguce da je TOLIKO katastrofalno lose Gorivo... i LPG i Benznin i Dizel...
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!
400NM of torque! Spool it!
- ahsirob
- Drug Član
Juče sam snimio dva klipa na kojima se čuje taj zvuk, nadam se da se po zvuku može proceniti šta je u pitanju...
Na prvom se i ne čuje toliko, spolja deluje sve normalno, na drugom se bolje čuje taj zabrinjavajući zvuk...
p.s. gamad iz mts-a su opet menjali neke pakete, pa su mi ukunili megabajte prenete iz prošlog meseca i pustili neki užasno spor net, tako da do večeras neću biti ovde (veći deo vremena provedenog ovde je sa mobilnog)...
- AERO
Ja ne mogu da otvorim snimke...pise "privatan snimak"
- ahsirob
- Drug Član
Izvinjavam se, trebalo bi da je sada ok.AERO je napisao:Ja ne mogu da otvorim snimke...pise "privatan snimak"