SAAB-ovi iz Bokijeve kolekcije
Re: SAAB-ovi iz Bokijeve kolekcije
Nas drug KD voli tehnicke stvari pa evo ovako:
saab 99,1970god,
bg registracija 27.11.1970
motor oznaka JB
1709 ccm
60kw
neregistrovan od 2008god.
Broj sasije ima samo 8 brojeva(mislim da je bila takva numeracija na tim starim kolima)sada je obavezno 17 brojeva.
saab scania 90,1986 god,
u sasiji je i to slovo kao deseto(znaci ok)
uvezen 1998god(verovatno bm,vu sl....
2000ccm nepunih ,
74kw
oznaka motora b201
mislim da je to jedini motor koji se ugradjivao.-
odrzavan par puta u autosaab-u beograd do 2005god.
121000km zadnji zapis
sada neregistrovan od 2008god
ima 129500km.
saab 99,1970god,
bg registracija 27.11.1970
motor oznaka JB
1709 ccm
60kw
neregistrovan od 2008god.
Broj sasije ima samo 8 brojeva(mislim da je bila takva numeracija na tim starim kolima)sada je obavezno 17 brojeva.
saab scania 90,1986 god,
u sasiji je i to slovo kao deseto(znaci ok)
uvezen 1998god(verovatno bm,vu sl....
2000ccm nepunih ,
74kw
oznaka motora b201
mislim da je to jedini motor koji se ugradjivao.-
odrzavan par puta u autosaab-u beograd do 2005god.
121000km zadnji zapis
sada neregistrovan od 2008god
ima 129500km.
- kd23se4
- Site Admin
- Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00
To mi kazi!
Dakle 99ka sa karburatorom, dobro nije neka zezancija za sredjivanje......doduse ja vise volim ove zeznutije sisteme - nesto novo covek nauci dok ga
Za 90ku....da, u pravu si, isao je samo B201c, dakle motor sa karburatorom. Lako za odrzavanje, ima i delova za taj karb.

Dakle 99ka sa karburatorom, dobro nije neka zezancija za sredjivanje......doduse ja vise volim ove zeznutije sisteme - nesto novo covek nauci dok ga

Za 90ku....da, u pravu si, isao je samo B201c, dakle motor sa karburatorom. Lako za odrzavanje, ima i delova za taj karb.

Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
saab 99 ima stromberg karburator,lovato plin,trajal mislim sve 4 gume perfektne,mnostvo semeringa,dihtunga,lagera,amortizera,filtera.....sve novo ....dva originalna metalna kljuca........
Bio je danas NIK malo druzenje,gledanje ovih starina........itd
Bio je danas NIK malo druzenje,gledanje ovih starina........itd
- kd23se4
- Site Admin
Za Stromberg ima delova, nije problem jedino sto ovi nasi tzv. majstori nemaju pojma da ih rade.
Isli su i u Mecke i Volvo
Isli su i u Mecke i Volvo
Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
Danas se vidim slucajno sa VUCKOM iz starog autosaab-a i sefom tadasnjeg servisa Nikolom i krene neka prica o mom 95 3.0tid i posto je auto bio tu,kaze on ajde malo dijagnostika,laptop,avioni kamioni cudesa....da vidi sta je sa saab-om mojim i nenadje fala bogu nista sem konstatacije zbog koje sam i zapoceo ovu pricu.
Kaze treba update softvera jer je moj softver iz 2003 a ima update i iz 2004 a bogami i iz 2006god,koji on naravno ima pa to bi sad trebalo itd.....itd.....da nevozim ovaj auto 10meseci mislim da bi mu rekao radi odma sta sve treba samo da mu bude bolje.......
A linjemu je dobro.pitanje je moze li mu zaista biti bolje?
medjutim posto vozim auto i deluje ok, tako ja rece ajd javicu se pa da vidimo!!!
Kaze covek treba i da pripremi update i tako to.......
E sada dali se iza svega ovoga krije stvarna potreba za tim ili samo hir ili trip ili 25e???Voleo bi da me neko ucen posavetuje treba li to meni ili ne?
Takodje mi je posavetovao da promenim preventivno termostat i antifriz g12 nov da sipam do proleca sto mi vise zvuci bitno,tj.potrebnije.
Pre svega bi voleo da cujem i vase misljenje koji na tu temu znate vise od mene.
nevolim da imam utisak da me neko
Kaze treba update softvera jer je moj softver iz 2003 a ima update i iz 2004 a bogami i iz 2006god,koji on naravno ima pa to bi sad trebalo itd.....itd.....da nevozim ovaj auto 10meseci mislim da bi mu rekao radi odma sta sve treba samo da mu bude bolje.......
A linjemu je dobro.pitanje je moze li mu zaista biti bolje?
medjutim posto vozim auto i deluje ok, tako ja rece ajd javicu se pa da vidimo!!!
Kaze covek treba i da pripremi update i tako to.......
E sada dali se iza svega ovoga krije stvarna potreba za tim ili samo hir ili trip ili 25e???Voleo bi da me neko ucen posavetuje treba li to meni ili ne?
Takodje mi je posavetovao da promenim preventivno termostat i antifriz g12 nov da sipam do proleca sto mi vise zvuci bitno,tj.potrebnije.
Pre svega bi voleo da cujem i vase misljenje koji na tu temu znate vise od mene.
nevolim da imam utisak da me neko

- kd23se4
- Site Admin
Ja svaki put kad vidim Nikolu Ceprnju sa Tech2 u ruci cujem samo o aktuelnoj verziji softvera
Narani svinje i........

Narani svinje i........
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
Tvoje misljenje mi znaci,tebe sam i cekao.Znaci dobro sam procenio da me priprema na tusiranje? 

- AERO
- Pridružio se: 25 Dec 2011, 00:00
Mi ostali onda da se ne javljamo
...........
.....kada sam se naostrio da procitam sta nam nova verzija softvera donosi,prekinuo si pisanje u tom pravcu i napisao ovo:
Kaze treba update softvera jer je moj softver iz 2003 a ima update i iz 2004 a bogami i iz 2006god,koji on naravno ima pa to bi sad trebalo itd.....itd.....
Aj jos koja informacija iz tog razgovora na ovu temu,jel je jako nezahvalno da neki "nepismeni forumas" (mislim na sebe) demantuje predlog "zvucnog imena majstora" u svetu saab-a.
Dakle sta ti je rekao - sto da ga uradis?????
Ovo za termostat i antifriz pije vodu....znas da tvoj 3.0 ne voli ni "V" od vrucine,ali ako se ne vozi,nije ti hitno....

.....kada sam se naostrio da procitam sta nam nova verzija softvera donosi,prekinuo si pisanje u tom pravcu i napisao ovo:
Kaze treba update softvera jer je moj softver iz 2003 a ima update i iz 2004 a bogami i iz 2006god,koji on naravno ima pa to bi sad trebalo itd.....itd.....
Aj jos koja informacija iz tog razgovora na ovu temu,jel je jako nezahvalno da neki "nepismeni forumas" (mislim na sebe) demantuje predlog "zvucnog imena majstora" u svetu saab-a.
Dakle sta ti je rekao - sto da ga uradis?????
Ovo za termostat i antifriz pije vodu....znas da tvoj 3.0 ne voli ni "V" od vrucine,ali ako se ne vozi,nije ti hitno....
Ma cekaj bre AERO jel me i ti sada
Interesuje me svacije misljenje,samo pucajte da cujem!
Pa to sto sam napisao to mi je i rekao.nista vise o tome znacajno da bi zapamtio.
zato mi je i delovalo bezveze.auto mi se nepregreva,netrosi puno,ide dobro,radi dobro,nista nisam primetio lose za 22500 km,vozikam ga i sada po malo,da nestoji provozam ga jednom u 5-7 dana.....
Jos je snazno rekao u jednom trenutku pre kacenja dijagnostike kao pa da radi ti na 5!!!!!!!!!
PITAM GA KO IZ TOPA!!!CEGA BRE 5??
Ja i vucko se pogledali,kaze Vucko gde bre radi na pet miran ko bubica,grokce na leru kako treba......

Interesuje me svacije misljenje,samo pucajte da cujem!
Pa to sto sam napisao to mi je i rekao.nista vise o tome znacajno da bi zapamtio.
zato mi je i delovalo bezveze.auto mi se nepregreva,netrosi puno,ide dobro,radi dobro,nista nisam primetio lose za 22500 km,vozikam ga i sada po malo,da nestoji provozam ga jednom u 5-7 dana.....
Jos je snazno rekao u jednom trenutku pre kacenja dijagnostike kao pa da radi ti na 5!!!!!!!!!
PITAM GA KO IZ TOPA!!!CEGA BRE 5??
Ja i vucko se pogledali,kaze Vucko gde bre radi na pet miran ko bubica,grokce na leru kako treba......
- AERO

Sa ovom izjavom "radi na 5" ,a znajuci sta si nam rekao cime se i koliko dugo bavis,sve vise sam siguran da je u pitanju klasicna "navlakusa".
Moje licno skromno misljenje,da sa verzijom iz 2006te ,osim manjka 25e u dzepu,neces osetiti nikakve promene......pa nek radi on i dalje na 5

Pa ja ga i pitah sta dobijam sa update-om sem propuha u dzepu,ali on promrlja nesto nejasno.
Najaci je KD.kaze seta sa tech2 i prica o aktuelnom softveru!!!!
Bila je jos jedna jaka,sad se setih.
TREBA MU VREMENA DA SE POVEZE SA SAAB-OM ZA UPDATE.
Pomislih,s kim da se povezes zemljace!!!!!!!!!!!!
Najaci je KD.kaze seta sa tech2 i prica o aktuelnom softveru!!!!
Bila je jos jedna jaka,sad se setih.
TREBA MU VREMENA DA SE POVEZE SA SAAB-OM ZA UPDATE.
Pomislih,s kim da se povezes zemljace!!!!!!!!!!!!
- AERO
Svojevremeno sam prisustvovao jedom razgovoru gde se vodila polemika bas oko tog apdejtovanje softvera .....
Kako turbina koju korstis ti u tvom autu ima elektro aktuator za izmenu ugla lopatica,pomislio sam u trenutku da doticni majstor nema neka nova otkrica ,pa zato rekoh da sam se bas naostrio u citanju da naucim nesto novo.Zato te i pitah za neku info vise ,ali vidim da je mrmljanjem u bradu samo potvrdio nasa iscekuvanja.
Nisam nikakav ekspert u toj oblasti,ali odgovorno tvrdim da vrlo cesto nove verzije umeju da budu dosta losije od starih.......u svim oblastima pa i u automobilizmu.
Bezuslovno,iz ovog ugla gledano,podrzavam sacuvanje novcanih jedinki u tvom dzepu
Kako turbina koju korstis ti u tvom autu ima elektro aktuator za izmenu ugla lopatica,pomislio sam u trenutku da doticni majstor nema neka nova otkrica ,pa zato rekoh da sam se bas naostrio u citanju da naucim nesto novo.Zato te i pitah za neku info vise ,ali vidim da je mrmljanjem u bradu samo potvrdio nasa iscekuvanja.
Nisam nikakav ekspert u toj oblasti,ali odgovorno tvrdim da vrlo cesto nove verzije umeju da budu dosta losije od starih.......u svim oblastima pa i u automobilizmu.
Bezuslovno,iz ovog ugla gledano,podrzavam sacuvanje novcanih jedinki u tvom dzepu

- kd23se4
- Site Admin
Jedini pametan update sa Tech2 jeste ako kupis 9-3 II sa dizel motorom od 180ks, dakle onaj TTiD sa dve turbine i ako je starije godiste.....mislim 2007-2008 gde se smanji potrosnja za neke 2 litre sa update-om.
Mada i da kupis njega, sumnjam da ima vozilo na kome nije uradjen update
Sve ostalo je.........
Mada i da kupis njega, sumnjam da ima vozilo na kome nije uradjen update
Sve ostalo je.........
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- AERO
Prosunjaj malo ....mozda ima nesto sto ne znamo ...bez zezanja.
Meni koliko je poznato,taj elektro aktuator koji zakrece varijabilnu geometriju ,ako se ne varam,kompatibilan je samo sa SAAB Trionic navodjenjem.
Mozda je u tom pravcu mislio kad je rekao:
TREBA MU VREMENA DA SE POVEZE SA SAAB-OM ZA UPDATE
....u fazonu - spor je
S druge strane ,znam da si nam rekao da ti auto ide savrseno,cak i vise nego sto ti treba,tako da s te strane ne vidim potrebu za bilo kakvim cackanjem....ali ako iskopas neko novo saznanje o novijim verzijama,sta donose bolje,....javljaj odmah.
Ucenja nikad dosta
Meni koliko je poznato,taj elektro aktuator koji zakrece varijabilnu geometriju ,ako se ne varam,kompatibilan je samo sa SAAB Trionic navodjenjem.
Mozda je u tom pravcu mislio kad je rekao:
TREBA MU VREMENA DA SE POVEZE SA SAAB-OM ZA UPDATE
....u fazonu - spor je

S druge strane ,znam da si nam rekao da ti auto ide savrseno,cak i vise nego sto ti treba,tako da s te strane ne vidim potrebu za bilo kakvim cackanjem....ali ako iskopas neko novo saznanje o novijim verzijama,sta donose bolje,....javljaj odmah.

Ucenja nikad dosta

motor kao kod mene se ugradjivao od kraja 2001-pocetak 2005god,realno je da postoji neki update,ali poznavalac toga bi realno trebao da mi argumentima zagolica dzep,a ne mrmljanjem,kao da ni on nezna sta se dobija.
dalje,moj auto je proizveden decembra 2001godine,znaci da je neki update radjen posle 2 godine.
a kad je video da je kod mene softver iz 2003 izbecio se kao da je iz 1996god.
Druze,ima dva update posle ovog tvog!!!!kamgi lova??
dalje,moj auto je proizveden decembra 2001godine,znaci da je neki update radjen posle 2 godine.
a kad je video da je kod mene softver iz 2003 izbecio se kao da je iz 1996god.
Druze,ima dva update posle ovog tvog!!!!kamgi lova??

Ma nije mislio na auto,nego negde da skine tu famoznu najnoviju verziju softvera.AERO je napisao:TREBA MU VREMENA DA SE POVEZE SA SAAB-OM ZA UPDATE
- AERO
A toooo
Evo ti jedan banalan primer koji nema veze sa tvojim saab-om.
Navikao ja seljak da koristim "internet explorer" i imao (lupam ti sad) verziju 8.
Snimim da je izasla vec verzija 12,i stidljivo kazem Carlsson-u da sibnem novu,ne mora zadnju,al ajd bar predzadnju.
Napljuva me covek generalno zbog explorer-a ,ali mi kaze da ne pomisljam o bilo kojoj drugoj osim recimo verziji 9.Normalno meni neda djavo mira,ja smeker,skinem novu zadnju verziju,i tako sranje napravim sebi da mi dodje da razbijem comp.
Zato ti kazem,sve je to lepo,nova verzija i bla bla,ali da vidimo mi sta dobijamo sa novom,pa vidimo sta je tu bolje,pa tek onda idemo u zezanje.....

Evo ti jedan banalan primer koji nema veze sa tvojim saab-om.
Navikao ja seljak da koristim "internet explorer" i imao (lupam ti sad) verziju 8.
Snimim da je izasla vec verzija 12,i stidljivo kazem Carlsson-u da sibnem novu,ne mora zadnju,al ajd bar predzadnju.
Napljuva me covek generalno zbog explorer-a ,ali mi kaze da ne pomisljam o bilo kojoj drugoj osim recimo verziji 9.Normalno meni neda djavo mira,ja smeker,skinem novu zadnju verziju,i tako sranje napravim sebi da mi dodje da razbijem comp.
Zato ti kazem,sve je to lepo,nova verzija i bla bla,ali da vidimo mi sta dobijamo sa novom,pa vidimo sta je tu bolje,pa tek onda idemo u zezanje.....
- GRIPEN
- Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00
Radio je Nikola meni dijagnostiku i tad mi je spominjao apdejt softvera al kad je povezao TECH 2 rekao mi je da je zadnja verzija vec i da nema novih apdejta.
Kad se podigne hauba, pored motora na sasiji mislim s desne strane stoji jedna plocica sa tabelom i kolonam, cinimi se oznacenim slovima i brojevima i tu po nikolinim recima treba da su utisne svaki apdejt softvera! Ja na toj plocici nisam imao nista i nikola kad je to video rekao je da sigurn treba apdejt, medjutim kad se konektovao reko je da je to vec neko odradio al nije utisnuo na plocici!
Licno mislim da je apdejt dobra stvar jer on sluzi da otkloni mane i bagove starih softvera i donosi neka poboljsanja! E sad kad bi ti znao sta konkretno dobijas tim apdejtom ...
Kad se podigne hauba, pored motora na sasiji mislim s desne strane stoji jedna plocica sa tabelom i kolonam, cinimi se oznacenim slovima i brojevima i tu po nikolinim recima treba da su utisne svaki apdejt softvera! Ja na toj plocici nisam imao nista i nikola kad je to video rekao je da sigurn treba apdejt, medjutim kad se konektovao reko je da je to vec neko odradio al nije utisnuo na plocici!
Licno mislim da je apdejt dobra stvar jer on sluzi da otkloni mane i bagove starih softvera i donosi neka poboljsanja! E sad kad bi ti znao sta konkretno dobijas tim apdejtom ...
All systems go, ready for takeoff!
Neznam GRIPEN-e nekako kapiram na benzin-turbu je uvek dobrodosla neka korekcija i unapredjenje softvera ako je moguca naravno,medjutim malo me je cudilo sto nikola nema nikakve argumente validne za mojih recimo 5 pitanja koje sam mu postavio u 20sekundi.
A pitao sam sta nova verzija resava ako gresaka nema.sve mi radi kako treba jedino je jedna dizna malo rastrosnija u odnosu na ostalih 5komada sto je predpostavljam video u tech-u ,ali to je beznacajno jer sam odmah posle njega zvao iliju burina iz sapca koji mi je rekao isto sto i KD.....
narani svinje i neseri......................Ja sam ovaj auto vozio i 15000km na lozak,mozda je to posledica,imam dizne i gomilu nekih delova od vel satis-a 3.0dci sto je maltene isto,pa ako treba zamenicu dizne sve kad im dodje ali za sada je sve dobro da kucnem u hrastovinu.
nije problem 25jura,problem je sto da bi dao pare moras da ostavis utisak na mene,a ne da imam utisak da me smatra zumbulom za sisanje i brijanje.Jer on poznaje mnogo tih sto im se lako uzima lova,pa je mozda mene lose procenio.
A pitao sam sta nova verzija resava ako gresaka nema.sve mi radi kako treba jedino je jedna dizna malo rastrosnija u odnosu na ostalih 5komada sto je predpostavljam video u tech-u ,ali to je beznacajno jer sam odmah posle njega zvao iliju burina iz sapca koji mi je rekao isto sto i KD.....
narani svinje i neseri......................Ja sam ovaj auto vozio i 15000km na lozak,mozda je to posledica,imam dizne i gomilu nekih delova od vel satis-a 3.0dci sto je maltene isto,pa ako treba zamenicu dizne sve kad im dodje ali za sada je sve dobro da kucnem u hrastovinu.
nije problem 25jura,problem je sto da bi dao pare moras da ostavis utisak na mene,a ne da imam utisak da me smatra zumbulom za sisanje i brijanje.Jer on poznaje mnogo tih sto im se lako uzima lova,pa je mozda mene lose procenio.
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Pa po meni cini mi se da je situacija bas...U principu update je zakrpa postojeceg softvera,znaci sluzi da bi sprecio,da se pojave greske koje su se javljale prilikom ispitivanja datog softvera u realnim uslovima eksploatacije.Znaci tipa Bokiju,Zoranu,Goranu...se javila greska u softveru,iz preventive se radi zakrpa ili ti ispravka u softveru,da se to isto ne bi desilo npr.Meni.
A usput ubace i neku sminku....da se ne bi culo za gresku...satro NOVA verzija... 

Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
- kd23se4
- Site Admin
Ja sam kao student popravljao racunare i veciti sam protivnik update-a.
Hoces novi driver za graficku? Sta? Da nece igrica koja zahteva graficku od 300€ da ti poleti na metuzalemu starom 5 godina?
Imao sam skoro uvek ploce sa Dual Bios-om (dva cipa sa bios-om tako da ako update krene po zlu i dalje racunar moze da radi) nisam nikad update-ovao sem ako neki novi hardware nece da radi.
Da update-ujem EPROM na kolima koja me 4 godine i 100.000km sluze bez problema??!?
Zasto? Cemu? Dosadno mi pa nemam pametnijeg posla?
Hoces novi driver za graficku? Sta? Da nece igrica koja zahteva graficku od 300€ da ti poleti na metuzalemu starom 5 godina?
Imao sam skoro uvek ploce sa Dual Bios-om (dva cipa sa bios-om tako da ako update krene po zlu i dalje racunar moze da radi) nisam nikad update-ovao sem ako neki novi hardware nece da radi.
Da update-ujem EPROM na kolima koja me 4 godine i 100.000km sluze bez problema??!?
Zasto? Cemu? Dosadno mi pa nemam pametnijeg posla?
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- Slavisacs
- President Saab Club
- Pridružio se: 17 Okt 2012, 00:00
- Kontakt:
Znaci vozis,dok ti se ne pojavi greska,moze da se desi,ali i ne mora.Tako da je nezahvalno davati savet,ali u svakom slucaju,ako je dobra zakrpa,moze da pomogne kao preventiva,ako je dobra,tj.ako je skinuta sa sajta proizvodjaca softvera,za "odgovarajuci tip-model vozila",ovo je pod navodnicima jer se tu najvise gresaka pravi. 

Saab 9-3 MY07
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88
Saab 90 MY86
Saab 96 MY76
Saab 900T MY88