ULJA - opsta diskusija
- dZa
- Pridružio se: 16 Maj 2017, 13:47
Re: ULJA - opsta diskusija
Hvala drugari, u međuvremenu riješen problem. Taj senzor ili automat ulazi u karter i pričvršćen je iznutra, tako da je majstor morao da skida isti. Iskoristili smo tu akciju pa je u međuvremenu i sam karter opran i očišćen.
Sam senzor je bio ok, pojela se gumica iznutra. Nju promijenili i sređen problem, više ne balavi
Sam senzor je bio ok, pojela se gumica iznutra. Nju promijenili i sređen problem, više ne balavi
- san_šabacisko
- Drug Član
- Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:00
omiljeno mi je kad senzor pritiska ulja i slične senzore zovu automat
1987.
2002.
1988.
2002.
1988.
- dZa
- Pridružio se: 16 Maj 2017, 13:47
Hhahahah Old school izgledasan_šabacisko je napisao: ↑30 Apr 2018, 10:21omiljeno mi je kad senzor pritiska ulja i slične senzore zovu automat
- san_šabacisko
- Drug Član
- Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:00
- Sava
- Pridružio se: 14 Feb 2018, 12:34
Kolege, posle dužeg vremena pozdrav, samo da rezimiram, za moju 9-3 2001 110kw, najbolje da sipam 5w-40 ful sintetiku? Preporuka za proizvođača i gde da tražim u bgd?
Hvala,
Sava
Hvala,
Sava
- kd23se4
- Site Admin
- Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00
Mislim da na to pitanje neces nikad dobiti odgovor koji zelis, cak ni od ljudi koji su eksperti u toj materiji.
Imas dva pravca:
1. Kupis najeftinijie ulje koje ispunjava navedene specifakcije (svi renomirani proizvodjaci imaju pretrazivace gde kad ubacis podatke dobijas preporuku koje njihovo ulje da kupis - imas "Search engine"/Pretrazivac kod Liqui Moly, Castrol, Mobil........) - kad smo kod jeftinih ulja, ovde je dosta ljudi koristilo Wolf iz Gazele koje bi trebalo da je jeftino, ali dobro, mozda se neko javi ko je koristio pa ti kaze nesto o tome.
2. Kupi najbolje ulje.........ovde imas opet vise verzija........generalno preporuka Saaba ranije je bila Mobil 1 (koji je inace 0W40).......neki su koristili Motul.........opet razlicita iskustva..........ja kod dizela 9-3 sa preko 300.000km sipam Mobil 1 i imam odlicno iskustvo.........opet individualno
Po meni vaznije je gde kupujes ulje nego koje kupujes........imas ozbiljne prodavnice Kit Komerc, Gazela, Lav Auto i sl., kupi tamo ulje koje odgovara tvom autu i uzivaj........ako planiras preko oglasa i ostalih G6 kombinacija onda bolje jeftinijie ulje ali iz prodavnice
Naravno imas licna iskustva koja mogu da variraju......npr. dok sam imao Opel trosio mi je Mobil 10W40 kao lud, a Castrol nije, a sad u 900ku sipam samo Mobil 10W40 i nemam nikakvih problema.
Ulje je uvek stvar licnog afiniteta..........
Imas dva pravca:
1. Kupis najeftinijie ulje koje ispunjava navedene specifakcije (svi renomirani proizvodjaci imaju pretrazivace gde kad ubacis podatke dobijas preporuku koje njihovo ulje da kupis - imas "Search engine"/Pretrazivac kod Liqui Moly, Castrol, Mobil........) - kad smo kod jeftinih ulja, ovde je dosta ljudi koristilo Wolf iz Gazele koje bi trebalo da je jeftino, ali dobro, mozda se neko javi ko je koristio pa ti kaze nesto o tome.
2. Kupi najbolje ulje.........ovde imas opet vise verzija........generalno preporuka Saaba ranije je bila Mobil 1 (koji je inace 0W40).......neki su koristili Motul.........opet razlicita iskustva..........ja kod dizela 9-3 sa preko 300.000km sipam Mobil 1 i imam odlicno iskustvo.........opet individualno
Po meni vaznije je gde kupujes ulje nego koje kupujes........imas ozbiljne prodavnice Kit Komerc, Gazela, Lav Auto i sl., kupi tamo ulje koje odgovara tvom autu i uzivaj........ako planiras preko oglasa i ostalih G6 kombinacija onda bolje jeftinijie ulje ali iz prodavnice
Naravno imas licna iskustva koja mogu da variraju......npr. dok sam imao Opel trosio mi je Mobil 10W40 kao lud, a Castrol nije, a sad u 900ku sipam samo Mobil 10W40 i nemam nikakvih problema.
Ulje je uvek stvar licnog afiniteta..........
Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- VladimirS
- Drug Član
- Pridružio se: 16 Mar 2014, 13:01
Ja sam u taj auto od 2015.-te do danas sipao 5 x Wolf 5w40, 1 x Wolf 0w40, a ternutno se vozi na Eko Megatron (ili kako već, ulje je sa Eko pumpe) 5w40. Za sledeće planiram da ide ili opet Eko ili Petronas Syntium 3000 5w40.
Ne znam šta se dešava unutra, važno da nijedno nije trošio.
Ne znam šta se dešava unutra, važno da nijedno nije trošio.
- stevak
- Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:09
- VladimirS
- Drug Član
Nisam odustao u tom smislu, Eko je bio na akciji, a Petronas mi deluje interesantno jer je na mene delovala reklama sa skoro 20 godina zakašnjenja sa trka F1.
Ono što me buni je cena, u Euro07 je oko 2400 sa popustom za 4l a toliko izađe i u još nekim radnjama čije se cene pronađu jednostavnim guglanjem.
Zadovoljan sam bio Wolfom, opet kažem, ne znam šta se dešava unutra oa ne znam koliko je moje zadovoljstvo opravdano. Jednom prilikom pri zameni ulja majstor mi reče da je kao novo i da ne bi trebalo da ga menjam a ja sam tada prešao 8000km (5w40).
Ako dočeka(m) dogodine pa ponovo skidam karter i ležajeve onda ću moći da kažem da li je jeftino (a dobro(?)) ulje i do maksimalno 8000km vožnje dobitna kombinacija.
Ono što me buni je cena, u Euro07 je oko 2400 sa popustom za 4l a toliko izađe i u još nekim radnjama čije se cene pronađu jednostavnim guglanjem.
Zadovoljan sam bio Wolfom, opet kažem, ne znam šta se dešava unutra oa ne znam koliko je moje zadovoljstvo opravdano. Jednom prilikom pri zameni ulja majstor mi reče da je kao novo i da ne bi trebalo da ga menjam a ja sam tada prešao 8000km (5w40).
Ako dočeka(m) dogodine pa ponovo skidam karter i ležajeve onda ću moći da kažem da li je jeftino (a dobro(?)) ulje i do maksimalno 8000km vožnje dobitna kombinacija.
- stevak
Evo, da podsetim na stari tekst:
stalker je napisao: ↑10 Apr 2015, 09:11Wolf je manje poznat kao brend ALI su radili za mnoga "zvučna" imena ... ne mogu da se setim (a zapis je na starom mi je comp-u koji nije u upotrebi) tačno za koga i kada ali: Valvoline, Castrol, Texaco, GM, Ford ... neka od tih imena (ako ne i sva) su ulja radili baš kod njih. Osim toga više manjih i srednjih nemačkih kompanija prave (ili su u nekom trenutku pravili) ulja baš kod njih.
Imaju i jak sektor industrijskih maziva i (možda i ponajviše) mazivih masti. Transferisali (dok su EU i Rusi bili u "ljubavi") tehnologiju mazivih masti Rusima ... bili solidno prisutni tamo (možda više u industriji, iskreno ne sećam se detalja) ...
Imaju "gomilu" zvaničnih odobrenja ...
Uz sve navedeno, izuzetno povoljne cene, imao sam priliku da "zavirim" u njihove "izvozne" pri konsultacijama za jednu Zapadnu EU državu ... mislim da su samo poljski Lotos i grčki Cyclon bili nešto malo povoljniji (ali uzevši sve u obzir ne mnogo konkurentniji) ... i Elf/Fina kao najbliži (ali skuplji) "zvučni" brend(ovi).
ITD.
P.S.
Rekoh tada sebi (kad nisam imao kome ... a ima tome više godina) da je neko pametan pa da sa Wolf-om počisti konkurenciju na Balkanu ... onako "terminatorski" (da se drugi lepo "spakuju i idu kući").
I malo ozbiljnije: ako tražite odličan (ali O D L I Č A N) odnos kvalitet/cena, ne tražite dalje.
Naravno, ostaje da vredi dati neku paru više zbog brenda (pa čak i nerezonski), ali u ova vremena krize, evo jednog od rešenja (uštedeti a objektivno ne izgubiti na kvalitetu ili samo na akademskom nivo ... ili biti i bolji od "zvučnijih" imena, kako kod koje kategorije ulja, u svakom slučaju biti u istoj klasi po značajno nižoj ceni).
ex SAABotražitelj <9000CS>
- VladimirS
- Drug Član
Mene? Pa ja to znam i više nego što bih hteo
- stevak
- elas
- Pridružio se: 31 Mar 2019, 16:01
Da malo i ja ucestvujem u temi...
Kod ulja je bitno samo da je pravo,odnosno da nije kopija a toga kod nas na trzistu ima mnogo.Svako ulje od krstenih proizvodjaca je odlicnog kvaliteteta i nema bojazni sta sipati.Kako se ko odluci i sta nadje pristupacno njegovom novcaniku.problem je sto se cesto pojavljuju brendirane marke a u sustini je unutra krs...ko zna gde se toc i sipa i ko pravi....
Sad ja licno preko 10 godina u svoja vozila a imam ih dosta i bilo je raznih marki sipam samo Motul po gradaciji i karakteristikama proizvodjaca vozila,i to kupujem iskljucivo u Mass company.
Prezadovoljan sam kvalitetom,potrosnju ulja skoro i da nemam ni na jednom vozilu,sad da ne trose to je nemoguce ali je mizerna.Jednom sam se iz Italije vratio na vw polu mi je otisao dihtung glave i pomesao vodu i ulje,stigao do Srbije i samo glavu odradili na motoru je sve ostalo bilo ok...Bio motul unutra.
Sad u SAAB sam zamenio motul i evo lepo radi,pratim merac povremeno i dalje je na maximumu.
Pored Motula preferiram i Marly ali je on cenovno malo skuplji od Motula i daleko mi je prodajno mesto...taj Marly je mozda i broj 1 u uljima.
Kod ulja je bitno samo da je pravo,odnosno da nije kopija a toga kod nas na trzistu ima mnogo.Svako ulje od krstenih proizvodjaca je odlicnog kvaliteteta i nema bojazni sta sipati.Kako se ko odluci i sta nadje pristupacno njegovom novcaniku.problem je sto se cesto pojavljuju brendirane marke a u sustini je unutra krs...ko zna gde se toc i sipa i ko pravi....
Sad ja licno preko 10 godina u svoja vozila a imam ih dosta i bilo je raznih marki sipam samo Motul po gradaciji i karakteristikama proizvodjaca vozila,i to kupujem iskljucivo u Mass company.
Prezadovoljan sam kvalitetom,potrosnju ulja skoro i da nemam ni na jednom vozilu,sad da ne trose to je nemoguce ali je mizerna.Jednom sam se iz Italije vratio na vw polu mi je otisao dihtung glave i pomesao vodu i ulje,stigao do Srbije i samo glavu odradili na motoru je sve ostalo bilo ok...Bio motul unutra.
Sad u SAAB sam zamenio motul i evo lepo radi,pratim merac povremeno i dalje je na maximumu.
Pored Motula preferiram i Marly ali je on cenovno malo skuplji od Motula i daleko mi je prodajno mesto...taj Marly je mozda i broj 1 u uljima.
- alonso
- Pridružio se: 15 Jan 2019, 00:16
Da li se u gazeli može uzeti Motul ? njemu je cena malo jača, pa bi značio popust iz gazele
- VladimirS
- Drug Član
Pošalji im mejl pa pitaj a ujedno možeš da saznaš i cenu. Na sajtu ne piše da imaju. Može da se desi da je kod Gazele cena sa popustom ista kao što je u nekim prodavnicama redovna cena.
- alonso
Poslaću mail... Prvo nisam hteo, da ih ne smaram, jer sam do sad pitao 5-6 puta za nešto a kupio dvaput, mada kad razmislim, sami su odlučili da samo firme mogu da gledaju cene na sajtu... pa onda nek odgovaraju na mail-ove i na telefone
vidim na listi na sajtu da se ne spominje mobil, a njega imaju u radnjama.. tako da možda može i motul... javiću baš cenu...
vidim na listi na sajtu da se ne spominje mobil, a njega imaju u radnjama.. tako da možda može i motul... javiću baš cenu...
- alonso
Iz gazele su mi javili da motul ulja nemaju u ponudi, kao i da je mass company zvanični uvoznik i da može kod njih da se kupi.
- kd23se4
- Site Admin
Motul imas i kod Kit Komerca, dal su povoljniji ili skuplji od Mass-a ne bih ti znao reci.
Takodje mi se cini (dakle nisam siguran) da je Mika Auto imala nesto od Motula, cak mislim da sam kod njih porucivao motulov sprej za ciscenje kacige
Takodje mi se cini (dakle nisam siguran) da je Mika Auto imala nesto od Motula, cak mislim da sam kod njih porucivao motulov sprej za ciscenje kacige
Kaze se ANLASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B5%D1%80, a ne ALNASERhttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B5%D1%80
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- Vlaisavljević
- Pridružio se: 21 Apr 2015, 14:22
Euro07?
Mozda kod njih ima.
Popust je 25% za clanove
Послато са TA-1024 помоћу Тапатока
Mozda kod njih ima.
Popust je 25% za clanove
Послато са TA-1024 помоћу Тапатока
- alonso
Nisam ih zvao, ali s obizrom da oni imaju online katalog pogledao sam tamo i nema... Inače, kolega @VladimirS je bio u pravu što se tiče Gazele... Ne znam kako ranije nisam video da su toliko skuplji od ostalih radnji... Pitao za neko total ulje, cena 3000 dinara (2400 uz popust). A to isto ulje u LavAutu , redovna cena, oko 2400din (kao sa popustom u gazeli), dok je u euro07 čak i malo jeftinije, a još na sve to dodatni popust 25%...
- VladimirS
- Drug Član
Treba proveriti na više mesta. Sasvim slučajno sam to otkrio, tražeći specifikacije ulja i pošto sam znao cene u Gazeli video sam da se razlikuju u odnosu na neke sa interneta. Ne znam kakva je situacija po lokalnim radnjama.
Euro07 ima čudnu ponudu (jedno piše na sajtu a drugo ima u prodaji) tako da najbolje ih je pitati za konkretan deo ili ulje pa videti šta imaju i po kojoj ceni.
Proveri i kod njih cenu sa i bez popusta, nisam siguran da je baš 25% i na ulja. A možda i grešim.
Euro07 ima čudnu ponudu (jedno piše na sajtu a drugo ima u prodaji) tako da najbolje ih je pitati za konkretan deo ili ulje pa videti šta imaju i po kojoj ceni.
Proveri i kod njih cenu sa i bez popusta, nisam siguran da je baš 25% i na ulja. A možda i grešim.
- kd23se4
- Site Admin
Moje neko iskustvo sa Mobilom 1 kod Gazele je da je bio dosta jeftiniji nego kod konkurencije - kada su uspeli da ga nabave, jer uglavnom kad zovem nisu imali - kada jesu bio je stvarno povoljniji, pisao sam cini mi se o tome i ovde.
Na kraju dana mi bude lakse da odem u Kit Komerc ili druge radnje koje imaju Mobil 1 na polici sa destilovanom vodom
Na kraju dana mi bude lakse da odem u Kit Komerc ili druge radnje koje imaju Mobil 1 na polici sa destilovanom vodom
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
- VladimirS
- Drug Član
- kd23se4
- Site Admin
Da ti kazem pravo, vise ni ne znam ni sta ni po kojoj ceni placam - kad mi nesto treba odem - kupim - odnesem majstoru i kazem "udri".....nemam ni vremena ni zivaca da zovem 5 radnji pa da kupujem gde mi je najeftinije.
Kit Komerc mi je na 5 min. od stana, a imaju i kod Arene radnju to mi je blizu posla......tako da zbog toga kod njih idem.
Evo sad sam porucio kod Gazele Sachs amortizere za 9-3, razlika u ceni je duplo tj. preko 200 EUR, zato mi nije problem da odem do Zemuna i da cekam do februara da im stignu, al za ovu sicu svakodnevnu samo mi bitno da je iole ozbiljna firma i da mi cena deluje koliko-toliko normalna
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)
900 T8 (1987)
9-3 2.2 TiD (2001)