Sensonic je zapravo opcija kvacila koja je nasla primenu u saab-vom modelu 900 II (samo u turbo varijanti) ,ali zbog loseg odziva trzista nije se dugo nudila.Ocigledno nije bila popularna.Rucica menjaca u kabini je bila ista ,ali nije bilo papucice kvacila.Umesto vozaca,to je radila elektronika koja je bilo visestruko brza.Kada vozac izabere brzinu (recimo prvu),stavi polozaj rucice u istu,ako posle izvesnog vremena ne krene,na tabli ce se pojaviti indikacija propracena zvucnim signalom.Ako i dalje ne dodje do neke promene (odnosno do kretanja vozila),posle 7 sekundi motor ce se ugasiti iz bezbednosnih razloga.
Po podacima na koje sam naisao,kazu da je "Hill Start" funkcija (ono kad je na uzbrdici pa da ne ide u nazad) u praksi bila izostavljena.Dali je to tacno stvarno nemam pojma - nikad nisam probao saab-a sa ovim menjacem ....ali po postovima sa stranih foruma,svi u glas vicu "zaobidji".Jedan Finac je extrem medju njima koji se kune u sensonic,kaze da je imao probleme sa zaprljanim nekim senzorima i da je to lako resio,ali i kaze da nije u mogucnosti da vozi klasicnog saltasa te tako vidi spas u ovome.
Sam izgled menjaca je ovakav:
Ono sto ga cini razlicitim je u stvari
saab sensonic actuator koji izgleda ovako:
Elektronika koja je ustvari od presudnog znacaja u ovoj prici izgleda ovako:
Sema:
Presek:
Odprilike ste shvatili sustinu price.Prva,gas,onda ide saltanje,otpustate gas,elektronika iz aktuatora odradjuje "raskvacivanje" brze nego sto biste to Vi uradili,prebacujete rucicu u drugu brzinu,i opet gas....Kazu da cete prvih 100km gradske voznje uredno pokusavati da gazite kvacilo iako ga nemate - dok se ne naviknete
Evo jednog sensonic-a u oglasima [link_open=
http://eng.auto24.ee/used/571695]KLIK[/link_open]
Evo jedan tekst o sensonic-u [link_open=
http://www.chromjuwelen.com/en/network/ ... sonic.html]KLIK[/link_open]
.....i za kraj bih zamolio nekoga da mi pomogne da nadjemo epizodu u Top Gear-u,gde su vozili sensonic-a.
Ja sam uspeo da nadjem da se radi o 20toj sezoni epizoda 7 koja je nosila naziv The Worst Car in the History of the World i bila je
spesijal.Skinuo sam tu epizodu na Torentu jer je nema na youtube,ali nije u toj
7. epizodi.
Dakle,ako neko ima 20 sezonu samo nek nam okaci ovde tu epizodu u kojoj voze tog sivog cabrija sa ovim menjacem.
To je ova epizoda kada ga parkiraju pa lupaju kola ispred i iza,i pljuju po ovom menjacu