SAVETI OKO KUPOVINE SAAB-A 9-5

Korisnikov avatar
brka
Pridružio se: 13 Avg 2014, 00:25

kupovina saaba 95

Postod brka » 13 Avg 2014, 18:45

eventualno bih kupio ovaj saab pa me zanima vase misljenje
[link_open=http://www.polovniautomobili.com/oglas5018272/saab_9-5/]OGLAS[/link_open]

jer sam citajuci ovaj forum stekao utisak da clanovi foruma
poznaju sve Saab-ove u Srbiji
PS
to bi meni i mojoj porodici bio prvi
Saab tako da bi svaka dobronamerna sugestistija
bila od velike pomoci
ako ne radi link u pitanju je Saab 9 5 20 benzin gas, sive boje, 1998 godista, iz Beograda

Korisnikov avatar
skituljko
Pridružio se: 03 Okt 2014, 23:52

Trazim savet za kupovinu

Postod skituljko » 05 Okt 2014, 14:57

Cao svima ja sam iz Smedereva.Trenutno nisam vlasnik najbezbednijeg auta na svetu al u planu sam da u skorije vreme udomim jedan SAAB-ov model pa se ovim putem obracam vama za strucne i dobronamerne savete.Pre svega zanima me Saab 9-5 2.0 t sa 112kw na koje stvari bih trebao da obratim paznju prilikom kupovine ovog modella,i kakav se pokazao...imam nameru da ga zadrzim na duzi period.Unapred hvala na dgovoru

Korisnikov avatar
TAZZ
Pridružio se: 07 Jul 2013, 14:23

Re: Trazim savet za kupovinu

Postod TAZZ » 05 Okt 2014, 15:52

Makao sam temu ovde, jer nema sta da trazi u teh. Dokumentaciji, pa jos medj menjacima...

Mnooogo je pisano i razglabano o tim motorima.

Auto ko auto, uzimas i gledas celokupno stanje.
2.0t motori, B205 oznake, su dobri motori, ali, sa VELIKIM ALI...
odrzavanje tih auta je veeeeeeoooma bitno kako je bilo...
Sve se da resiti, i popraviti, ali zavisi koliko je dubok dzep, a auto/motor istog posrnuo.

110Kw motori, tacnije programi u ECU su slabi generalno za tu karoseriju. MISLIM ide on sa tom snagom, ali 240NM momenta je malo za 1600kg tezak auto.
Potrosnja od cca 11~13L gradske voznje, otvoreno cca 9~10 sa lepom kruzing brzinom.
Savet je da se dobro pregleda auto, da se ima rezerva para u dzepu za pojacani servis ako je potreban, preporuka sa LPGom naci da je atestiran, ili bez LPGa, pa naknadno ugraditi kvalitetno.
Remapiranje ecu-a, ili poznatije kao chipovanje takodje se lako uradi i digne se sa 150ks na 220~230ks koliko je i safe granica otprilike sa GT17 Garett turbom.

Dakle, bitno je celokupno stanje.
B235R///Mackanized by TAZZ
400NM of torque! Spool it!

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član
Pridružio se: 26 Dec 2011, 00:00

Postod nik 900t » 05 Okt 2014, 17:28

nemoj samo da mu perkele objasnjava odmah ce da odustane od kupovine saaba ha ha ha sala
Saab 900og

Korisnikov avatar
GRIPEN
Pridružio se: 15 Apr 2012, 00:00

Postod GRIPEN » 05 Okt 2014, 17:34

Ma ziva istina :lol:
All systems go, ready for takeoff!

Korisnikov avatar
Perkele
Drug Član
Pridružio se: 16 Apr 2012, 00:00
Kontakt:

Postod Perkele » 05 Okt 2014, 17:36

Ako procita moju temu nece ga kupiti sigurno! :smesko: :smesko: :smesko:

Korisnikov avatar
TAZZ

Postod TAZZ » 05 Okt 2014, 17:39

Ti nisi slusao, pa si pukao pare...
Hahhahaha

Korisnikov avatar
skituljko

Postod skituljko » 05 Okt 2014, 23:37

Hvala Tazz na zanimljivom odgovoru.Potrosnja mi ne igra veliku ulogu kad je upitanju 12-13l gradske jer keca kad malo jace stisnes ide 10-12l tako da necu da padam u trans zbog potrosnje.Nego imate li savet konkretno koj model se dobro pokazao sa kojim motorima a da nije mnogo :sx: vrsio pritisak na gazdu.Svestan sam da je tesko naci cakum pakum al isto sam svestan da i mnoge budale kupe pasata a voze dasku paleci se da je auto izmisljen za nase puteve...Iskreno resavam da kupim SAAB-a samo iz jednog velikog razloga pre svega da se razlikujem od drugih,SAAB-a ne vozi svaka budala prvo jer nezna sta je to a onaj koj vozi SAAB-a je prepoznatljiv jer su retka vozila a ne kupi astru ima ih svako drugi kupi bmw djubre od auta ima svaki drugi klinac kupi dasku wv ima svaki siptar a kupi mecku ima svaki ciganin ukratko,zbog toga i sto je najbezbedniji auto na svetu.

Korisnikov avatar
TAZZ

Postod TAZZ » 06 Okt 2014, 07:46

Pa rekao si model...
9-5...

I jos jedna opaska...
9-5 je veliki auto, koji se najlepse oseca na otvorenom.

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 06 Okt 2014, 19:59

uzmes saab 9 5 2.2d i neces sigurno imati problema barem se od kako postoji forum nije niko javio da mu je nesto zesce otislo jedina mana i najveca mana je registr od 53 000din i to redovna, iz tog razloga i moram da vozim vw kao glavni auto zbog tog debiloznog poreza preko 2000ccm
Saab 900og

SAVKE
Drug Član
Pridružio se: 08 Jun 2013, 00:00

Postod SAVKE » 06 Okt 2014, 21:16

A jes vala i tacno ovo sto skituljko prica za pasata.Probao ja pasata 1,8t od 150 ks 2002 limuzina,odrzavan i vise nego sto treba nekih 220000km............ide sta znam.. onako...al je klocna za sve novce,ko da si seo na klupu sa ulice.Isto vazi i za alfu156.Prosle nedelje momak sto radi kod mene uzeo od drugara i reko ajde da probam. 2,4 jtd 150ks ..isto klocna ,sva se trese satovi na jednu stranu brzinomer i obrtaljka ,desno temp i gorivo i ostalo .Ide kako ide ,bmw 320 od istih 150 ks je za nju primarius doktor,jedino sto i on nije neka udobnost.

Korisnikov avatar
Jolly
Pridružio se: 09 Okt 2013, 14:45
Kontakt:

Postod Jolly » 06 Okt 2014, 23:53

Hahahahaha, BMW bolji od Alfe u vidu voznje?! 320 u odnosu na 156? Hahahahahahahaha
Neces naci auto te klase da bolje lezi od 156. Mora da si zescu neku krsinu probao. Oprema i mozda udobnost moze da bude na strani BMW-a, ali tesko, cak mu ne bi ni tu dao plus. Ali lezanje i osecaj u voznji, Alfa je dve klase ispred 320. A druga stvar, kao konkurencija BMW-u Alfa uvek ima malo jaci motor od BMW-a u svakoj klasi i mnooogo bolje se vrti. Napravljena je za to sto treba vise nego dobro. A VW su krsine, o tome necu ni da pricam. Da si Alfu uporedio sa Audijem, onda bi ti spustio kapu, ali ovo o cemu pricas je smesno. A veruj mi vozio sam i BMW i Alfu i Audi (skoro sve serije) i uporedjivao i motore i automobile itd. I to ne da sam vozio na kratko, nego su mi bili na raspolaganju malo duze.

SAVKE
Drug Član

Postod SAVKE » 07 Okt 2014, 00:13

Moguce je da je i bio neki krs ne znam ali meni je to kruto zesce,pricam samo o svojim impresijama jer nisam probao jos neku alfu pa da uporedim.

Korisnikov avatar
Jolly
Kontakt:

Postod Jolly » 07 Okt 2014, 01:17

Ne shvati me lose, nemam losu nameru, samo mi je komentar malo bio smesan. :)

Cim trese, garantovano da nesto na trapu ni je bilo kako valja. A cak bi rekao da je 93 (probao Bagzijevog), tvrdji cak i od 156, razlika je ta da su sedista mnooogo bolja, pa se ne oseca toliko, ali i taj auto dobro lezi. Inace, Alfina kozna sedista su mi daleko losija od platnenih, platnena cak i bolje drze u krivinama i cini mi se da su udobnija. Obicno BMW-i budu u nesto boljem stanju sto se tice trapa, jer je kod Alfe nesto osetljiviji trap (izbegava narod da servisira na vreme ne znam zasto), inace ima taman lepo uskladjene amortizere i opruge, cak je zanimljivo da imaju i dobar hod. Inace, Alfa 156 je u svoje vreme proglasena i vazila za auto koji ima najbolje izbalansiranu sasiju sto su posle upropastili na 159. BMW je mekaniji na volanu i malo tromiji, nema taj osecaj, celokupan osecaj voznje je takav. Inace trapovi su za nijansu izdrzljiviji, ali amortizeri se slabije prilagodjavaju uslovima puta, tvrd je (ja bi rekao na losu stranu) i deluje kao da ne upija put najbolje. Mana kod oba auta, malo vise kod Alfe je sto se pri vecim brzinama oseca odizanje nosa.

SAAB 93 mi je daleko utegnutiji od oba auta i daje totalno drugaciji osecaj u voznji, ne pricam samo o lezanju i upravljanju vec o celokupnom osecaju. Nesto totalno drugacije nego bilo sta sto sam vozio. A tu su sto se klase tice. Sva tri auta imaju nepreglednu pozadinu, osim toga, u kabini mi je delovao daleko skockaniji i ususkaniji od BMW-a i Alfe.

Korisnikov avatar
GRIPEN

Postod GRIPEN » 07 Okt 2014, 16:51

Uuuu, sta sam sve procitao ovde.... Auuu, Jolly, al si me razocarao...

Korisnikov avatar
BOKI 900
Wheeler Dealer
Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00

Postod BOKI 900 » 07 Okt 2014, 17:19

159 lezi i ide kao torpedo za 156.
A bmw isto to za auto kalibra 156 pa i 93.
156 ima dobro zamisljen trap za vrhunsko lezanje na putu ali ne za srbiju i ne za 21 vek.
Zaista neznam sta si i kada vozio ali si mnogo dao pogresnih informacija zasnovanih na kratkoj voznji pomenutih automobila ili na osnovu internet prica.
U svakom slucaju si mene licno fino zasmejao.
Pokusao sam vise puta da ne iznosim svoje misljenje na neke postove u zadnje vreme jer nekima smeta tudje znanje a njihovo sveznanje ali vidim da je to prosto nemoguce.
Uzdravlje u svakom slucaju.
Love SAAB, never GM

Korisnikov avatar
Bagzi93
Drug Član
Pridružio se: 19 Feb 2013, 00:00

Postod Bagzi93 » 07 Okt 2014, 17:48

Kratko sam vozio 159 pa nisam kompetentan za neku dublju analizu( za to malo voznje nisam primetio da je mnogo stabilnija i upravljivija od 9-3) ali jedino sto mogu da tvrdim je da je bucnija( losije zvucno izolovana ) od 9-3.
Skoro sam vozio i A4( 2007 god) nekih 100 km i mislim da je po karakteristikama slican 9-3. Jedino sto je bio 1.9 od 115 ks pa je bas slabo isao. O passatu B6 da i ne pricam( jedini plus mu je prostir za putnike pozadi).
Poslednji put menjao 2 dana Bagzi93, izmenjena 7 puta

Korisnikov avatar
BOKI 900
Wheeler Dealer
Pridružio se: 05 Feb 2013, 00:00

Postod BOKI 900 » 07 Okt 2014, 18:02

Bucna jeste kao i 93.
Tesko je i ususkati fiatov 1.9 motor koji se ne moze bas pohvaliti nekom kulturom rada.
Ali je svakako pouzdan kao agregat.
Love SAAB, never GM

Korisnikov avatar
nik 900t
Drug Član

Postod nik 900t » 07 Okt 2014, 19:20

mi se ovde ubismo pisajuci a covek izgleda odustao od saaba :lol: :lol: :lol: :lol:
Saab 900og

SAVKE
Drug Član

Postod SAVKE » 07 Okt 2014, 19:35

Jos mi ostade da probam 93 ss benzinca ali ja bih karavan i to taj od 150 ili 175ks pa da izvucem neki zakljucak,po mogucstvu pametan.
Alfu 159 nisam vozio i nikad nisam bio neki ljubitelj alfi ali ova 159-ka izgleda kao sam djavo
I, de momci malo spustite loptu nema potrebe za raspravom .

Korisnikov avatar
Jolly
Kontakt:

Postod Jolly » 08 Okt 2014, 01:24

Pristrasan sam. Obrisao sam komentar imalo je dosta da se cita, necu da se raspravljam, postujem svacije misljenje, inace imam argumente (iz iskustva) da teram prilicno dugo. Citam ovaj i ZFC forum, jer nemam vremena za nesto vise. Vozio sam puno automobila jer sam radio honorarno kao vozac. Nisam internet huligan, nemam vremena za to.
Pozdrav, sve naj.

Gripi, zasto, zato sto ne volim BMW 320? :smesko:

Korisnikov avatar
GRIPEN

Postod GRIPEN » 08 Okt 2014, 08:38

He, ne nego zato sto poredis babe i zabe... [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]

Korisnikov avatar
Jolly
Kontakt:

Postod Jolly » 08 Okt 2014, 16:47

A dobro, svi imamo po neki momenat tu i tamo :D

Korisnikov avatar
skituljko

Postod skituljko » 12 Okt 2014, 23:50

e nisam odustao od SAAB-a citam sta se sve pisalo,pa sam malo zbunjen sto se tice motora ili se ja tripujem.Pre dva dana sam probao jedan SAAB-ov model malo stariji mada po meni su automobili 1998 god drzale do nekeg kvaliteta al to je samo moje misljenje...Naime probao sam model SAAB 900s 1997god.motor 2000 kubika sa 96kw...na prvu utisak auto dosta stabilan komforan i startan.Autic je garaziran 7 god mogu da ga dobijem za male pare po meni smesne uvezen je iz austrije i vozio ga :CICA: koj nije sa njime prelazio vise od 300km mesecno.odrzavan je solidno mada ga cica nije mnogo estetski pazio.Nije lupan al ima sitnih ogrebotina po branicima...mada mi to nebitno...e sada mene zanima najvise taj motor posto auto ne lupka ne kucka u voznji nema nekih cudnih zvukova radi lepo ima sekvent plin....neznam kakve detalje da pogledam citao sam o balansnim osovinama pa me zanima da li ovaj motor ima to i na sta da obratim paznju kod motora menjaca nebih da me ako ga uzmem okadi :+: u skorijem vremenu....eeee sada kao sto sam rekao SAAB-a pre svega zelim da kupim zato sto ga nema svaka budala i zbog toga sto je najbezbedniji auto na svetu...a sto se tice price o drugim modelima ukratko mog da kazem da je malo automobila koj na prvi kontakt ostavljaju dobar utisak mada na mene je najzesci utisak ostavila ALFA156 2,4 jtd 1999 cipvan pa kaze prica ovako sednem u auto na prvi pogled sve uz ruku kao da sam seo u karting odziv gasa fantazija upravljivost besprekorna ulazi u krivinu lepo mada i tempra ne odskace za tim oscajem kad ulazis u krivinu...jedina mana je ta sto alfa je neudobna skroz za za nase talasastorupicaste :luud: puteve...BMW su automobili uglavnom za isfrustrirane ljude koji tu vrstu automobila smatraju kao vozilo sa nadrealnim mocima a ja nemogu da ga smislim kao ni bilo kog svabu od automobila....Neko ce da kaze da serem ali bih voleo da neko da me demantuje.Vozilo koje je na mene ostavilo dobar utisak a pored toga je i funkcionalan je VOLVO 850 t5 :kss: i posle njega cisto sumljam da neki svabo moze da bude auto

Korisnikov avatar
GRIPEN

Postod GRIPEN » 13 Okt 2014, 07:16

To ti je atmosverski motor, samim tim vrlo prost i dugovecan. Ako je to, to sto zelis, onda neces pogresiti.

Povratak na “SAAB 9-5”