Ćao ljudi. NIje me bilo neko vreme, nisam stizao bilo šta da radim na kolima, a ni da pratim baš dešavanja na forumu. Radi se mnogo u poslednje vreme, pa nemam kad.
Elem, večeras mi se prilikom parkiranja desilo da ne mogu da ubacim u rikverc. Ručica jednostavno neće da udje. Sve druge brzine rade normalno, kvačilo lepo odvaja, nemam problema sa njim, samo u rikverc ne mogu da ubacim. Probao sam i kad je auto ugašen, ista priča. Nema teorije da se ubaci.
E sad sumnjam na samu ručicu menjača i na onaj deo što se povuče na gore, da bi moglo da se ubaci u rikverc. Mogu ja taj deo da podignem najnormalnije, ali mi deluje kao da nema efekta.
Da li je neko imao takav problem i zna li rešenje?
Neće u rikverc
- trx88
- Site Admin
- Pridružio se: 30 Okt 2016, 16:44
Re: Neće u rikverc
Prvo pogledaj rucicu menjaca.
Skini plastiku oko menjaca i brave za paljenje. Doci ces do plastike (cetvrtaste, sa zaobljenim krajevima) za koju je zaheftana koza koja se drzi za ostatak enterijera na 4 zabice. Kad ih otkacis, podigni na gore kozu sa sve tom plastikom tako da koza bude izvrnuta. Pogledaj da li se lepo podize ona mala plastika za rikverc i da li opruga stoji kako treba.
To bi bio laksi kvar.
Tezi kvar bi bio da se polomio birac za rikverc u menjacu, a za to treba da se skida menjac. Plastican je, pa kapiram da moze da pukne.
Nisam imao taj problem, ali sam menjao kozu rucice menjaca, pa sam imao prilike da pogledam kako rucica izgleda ispod. A za birac za rikverc znam da hoce da se slomi (doduse ne lako, ali je moguce).
Skini plastiku oko menjaca i brave za paljenje. Doci ces do plastike (cetvrtaste, sa zaobljenim krajevima) za koju je zaheftana koza koja se drzi za ostatak enterijera na 4 zabice. Kad ih otkacis, podigni na gore kozu sa sve tom plastikom tako da koza bude izvrnuta. Pogledaj da li se lepo podize ona mala plastika za rikverc i da li opruga stoji kako treba.
To bi bio laksi kvar.
Tezi kvar bi bio da se polomio birac za rikverc u menjacu, a za to treba da se skida menjac. Plastican je, pa kapiram da moze da pukne.
Nisam imao taj problem, ali sam menjao kozu rucice menjaca, pa sam imao prilike da pogledam kako rucica izgleda ispod. A za birac za rikverc znam da hoce da se slomi (doduse ne lako, ali je moguce).
9-3 1.9 TiDS (2005)
- sasa90
- Pridružio se: 24 Feb 2019, 16:36
Hvala kolega na informaciji. I jeste bio problem u samoj ručici.

Kao što se vidi na slici, moja ručica nije fabrička, već neka aftermarket. Desilo se to da je ovaj srebrni deo, na koji se šrafi gornji deo ručice, pao niže nego što treba i zato nisam mogao da podignem dovoljno ovu crnu plastiku ispod.

Zato je ovaj bela četvrtasta plastika udarala u ivicu i nije dala ručici da ode u rikverc.

Kada sam ovaj srebrni deo namestio kako treba, sve je proradilo.
Inače, ja nisam skidao plastiku oko ručice i brave, samo sam ovu kožu oslobodio, kao što se vidi ma slikama. Prvo zadanji deo, pa onda prednji. Ništa komplikovano, samo treba paziti da se ne polomi.

Ako još nekog zadesi isti ili sličan problem, neka ne paniči. Moguće je da je samo ovo u pitanju

Kao što se vidi na slici, moja ručica nije fabrička, već neka aftermarket. Desilo se to da je ovaj srebrni deo, na koji se šrafi gornji deo ručice, pao niže nego što treba i zato nisam mogao da podignem dovoljno ovu crnu plastiku ispod.

Zato je ovaj bela četvrtasta plastika udarala u ivicu i nije dala ručici da ode u rikverc.

Kada sam ovaj srebrni deo namestio kako treba, sve je proradilo.
Inače, ja nisam skidao plastiku oko ručice i brave, samo sam ovu kožu oslobodio, kao što se vidi ma slikama. Prvo zadanji deo, pa onda prednji. Ništa komplikovano, samo treba paziti da se ne polomi.

Ako još nekog zadesi isti ili sličan problem, neka ne paniči. Moguće je da je samo ovo u pitanju

- trx88
- Site Admin
- Pridružio se: 30 Okt 2016, 16:44
Drago mi je sto se ispostavilo da je rucica. Mnogo lakse za resiti.
Volim kad ti sredjujes nesto oko automobila... Uvek lepo slikas. :)
Ja krenem da slikam proceduru, ali se zaboravim u sred posla. :D
Volim kad ti sredjujes nesto oko automobila... Uvek lepo slikas. :)
Ja krenem da slikam proceduru, ali se zaboravim u sred posla. :D
9-3 1.9 TiDS (2005)
- sasa90
- Pridružio se: 24 Feb 2019, 16:36
Hehe, hvala, hvala