Gripen:
Najkorisniji sa preporukom proizvođača i najviše tehničkih detalja (mislim meni najkorisniji pa mi je lakše).
"Ono sto smo mi na forumu zakljucili na osnovu zajednickih iskustva i saznanja i uvazili kao neko pravilo za ove motore su sledece
-servisni interval na max 10k
-koriscenje ulja renomiiranih proizvodjaca, ful sint, viskoznosti 0w40 ili 5w40 (neki bi rekli iskljucivo mobile1 0w40 dok sam ja izrazito protiv
)
-obavezna ugradnja PCV kita #6 ko ga vec nema
-skidanje kartera na svakih 50k"
Sve se slažem! (što bi rekli na jugu Srbije), uz naponene:
1) Sve bez PCV kita #6 (među varijante i/ili slično) dodovi do različitih iskustava pa bi (svaka) diskusija bila preobimna a nedovoljno zasnovana (problem je na drugom mestu).
2) Servisni interval treba da bude skraćen (20.000km je mnogo, slažem se).
Ne bi morao da bude baš 10.000km kao maksimalna vrednost. Recimo da je to za meštovitu vožnju orijentaciono vrlo dobro određeno.
Ili bi to uzeo kao defalut uz ±20(25)%. Za više vožnje van grada (3/4 kilometraže ili više), može i na 15.000km (to bi uslovno bio maksimum).
3) Skindanje kartera na svakih 50k, da naravno ... ili 5 godina ili još bolje reći 5 zamena ulja (shodno prethodnom od 40 do 75 hiljada km). Dobra ideja.
4) Ulja.
Priča bez kraja. SVakako 0/5W-40 sintetička ali i 0/5W-30 kao i 0/5W-50.
Iskreno, kao TOP 2 ("cvaj") mi se čine (a kako ne bi): Motul X-MAX 0W-40 (nova ili stara verzija, nova čak i pre, praktično idealno ulje za ovaj motor; novija je sa MB 229.5 i API SN) i Eneos 0W-50 Sustina, može i Ultra 0W-50 ali prednost novoj "Suštini" (da se i ja malo našalim). Sustina za max. 10k km a X-MAX (novija verzija) i do 15.000km.
Mane? Cena, prava sitnica.
Veliki je izbor dobrih 5w-40 ulja (o tome ćemo usput), pominjano je X-cess od Motula i Havoline Ultra od Texaco-a, oba kao solidna i ne tako skupa.
Inače, može i Mobil 1 0W-40 ali svakako ne isključivo (ali ni isključivo ne).
Ali (zašto da ne) i Kroon Helar 0W-40, Shell Helix (ako još može da se nađe) 0W-40 ili G-energy ili Modriče. Sve je to o.k.
Ističe se M-Max, a Mobil je verovatno preporučivan kao ulje koje je najlakše naći na celom (evropskom) kontinentu.
Zaista mi se ambalaža i dovlačenje čas iz Turske čak iz Italije (nadam se da je Mobil 1 serija bar Francuska, nisam skoro proveravao) kod ovlašćenog distributera (našeg) ne sviđa ...
Za sada bih samo još o 5W-30 a ostalo stavio pod "specijalne slučajeve" i ne bih dalje o njima.
Kod 5W-30 su tipične dve-ti vrste ulja (koje bi preporučio) ali bih se zadržao na jednoj:
1) 5W-30 ACAE C3. Može i C3-2004, verzije iz 2008. i 2010. još i bolje.
U kombinaciji (obično jeste) sa MB 229.51, BMW LL-04, VW 503.01, 502.00 (u najmanju ruku) i svakako VW 504 (čime je automatski 504/507). Posebno u kombinaciji sa GM Dexos2 (što nije neophodno ali jeste korisno).
Recimo Motul "Specific Dexos2", "X-clean" ili X-clean+".
Kraj trećeg dela.
(toliko za danas, "polako momci ja nemam vrat od mesinga").